Cetatea Colt


Cetatea Colt

Ctitoria : cneaznul Candea, sec. al XIV-lea (1359)
Adresa : satul Suseni, jud. Hunedoara
Importanta : Jules Verne l-ar fi ales ca sursa de inspiratie pentru subiectul romanul Castelul din Carpati
Alte obiective din zona : Manastirea Colt Suseni

 
De indata ce ajungi in satul Suseni, indicatoare te poarta catre Cetatea Colt. Susenii sunt oameni foarte saritori si daca ii vei intreba cum ajungi la Cetatea Colt, iti vor arata dealul si ruinele cetatii.
Cetatea se afla pe teritoriul satului Suseni, judetul Hunedoara , la 3 km distanta de comuna Rau de Mori.
Daca ti se pare , de jos, prea departe pentru a urca pana la Cetate iti voi spune ca merita sa admiri privelistea de acolo de sus iar drumul nu depaseste 30 de minute de urcat. Nu sunt in padure marcaje insa vei putea vedea cararea pe care si alti calatori s-au incumetat sa urce.
Cetatea Colt dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea, fiind ctitoria cneazului de Rau de Mori Candea la anul 1359. Familia Candea era una dintre cele mai cunoscute familii de nobili transilvaneni din perioada medievala. Numele cneazului de Candea vine, de fapt, de la o porecla : Nicolaus dictus Kende care se traducea ca Nicolae zis capetenie.
Numele Cetatii vine de la asezarea sa, pe un colt de stanca, la intrarea in defileul Rausor. Desi cneazul Candea l-a ridicat cu scopul de a indepli rol de aparare, Cetatea Colt nu a indepliniti niciodata acest rol. Motivul : cele trei fortificatii erau prea mici pentru a face fata unor armate. Amplasata stategic si pentru ca accesul la cetate se facea cu dificultate, Cetatea Colt a servit cel mai probabil ca loc de refugiu pentru familia cneazul Candea pe timp de conflict.
Dret recompensa pentru vitejia Candestilor in lupta impotriva navalirilor externe, familia primeste in administrare Portile de Fier ale Transilvaniei. Importanta : constituia poarta de intrare in Transilvania dinspre Banat care aducea o sursa considerabila de bani visteriei familiei Candea.
Un document datand 18 decembrie 1462 ne vorbeste despre vitejia fratilor Ioan si Ladislau Candea care obtin dreptul de stapanire asupra turnului de la Subcetate. Numele fratilor Candea este strans legat de cel al voievodului Iancu de Hunedoara, fiind oamenii sai de incredere.
Punctul cel mai atractiv al cetatii il reprezinta turnul-locuinta, care sta si acum semet si incapatamat sa reziste vitregiilor vremii! Ctitorita de catre cneazul Candea, botezat ulterior, după trecerea sa la religia catolică, Kendeffy, cetatea prezenta impozanta si incununarea efortului satenilor care au ajutat la constructia lui.
La sfarsitul secolului al XV-lea, atunci cand stapanii de la Cetatea Colt trecea la religia catolica si imbratisau un alt nume, cel de Kendeffy, cetatea era in perioada sa de glorie : era capabila sa faca fata oricarui atac armat! Cetatea era astfel gandita ca, in caz de pericol, locuinta stapanului sa fie donjonul, aflat la adapost si beneficiind de dublu rol de protectie : zidurile cetatii dar si prapastia.
Istoria locului dar si legenda transmisa prin viu grai vorbesc despre legatura Cetatii Suseni-Colt si a Bisericii Colt, familia Candea donand sume importante si ajutand la constructia acestei biserici. Se spune chiar ca un membru al familiei Candea ar fi fost calugar aici purtand numele de Nicodim.
Atestarea documentara a Bisericii din Rau de Mori dateaza din anul 1377, an in care cneazul Candea o lasa in grija taranilor ortodocsi din sat. Motivul : pentru familia Candea fusese ridicata Biserica de la Suseni si in acest fel erau scutiti de a mai face drumul pana in satul Rau de Mori.
Jules Verne a ramas impresionat de istoria acestei Cetati si nu putin lucru este ca tocmai Cetatea Colt i-a servit drept sursa de inspiratie pentru intriga romanului Castelui din Carpati. Cine a citit Castelul din Carpati nu a putut sa nu ramana impresionat de cat de bine cunostea scriitorul padurea si amanunte ale Cetatii Colt. Se spune ca, Jules Verne ar fi calatorit intre anii 1882-1886, cu yachtul in Marea Nordului si Marea Mediterana. Pentru a mentine misterul, scriitorul ar fi criptat atat date geografice cat si nume ale personajelor din roman : jupanul Koltz, stapanul satului, Patak- denumirea in maghiara a cuvantului Rausor, rau care trecea pe la poalele cetatii. Nu intamplatoare este si ilustratia din Editia Hatzel a romanului , editie veche de peste un secol, in care gravura Castelui din Carpati seamana incredibil de bine cu Cetatea Colt. Amatorii de senzationali vor fi bucurosi sa afle ca aici Jules Verne si-ar fi trait o frumoasa si pasionala poveste de dragoste cu o romanca, pe nume Luiza Teutch. Originara din satul Homorod (judetul Brasov) aceasta va fugi de la propria-i nunta pentru a-i fi alaturi scriitorului in calatoria sa prin Transilvania. Ce s-a intamplat insa intre cei doi, dupa terminarea acestei calatorii, nu avem de unde stii, putem doar intui!
In prezent, din glorioasa si puternica cetate au mai ramas doar ruinele, pastrandu-se doar zidurile. Cu toate acestea, Cetatea Colt este declarata monument istoric iar resprezentantii comunei Rau de Mori incearca sa adune fonduri pentru reabilitarea acestui monument istoric.
Plimbarea prin padure, privelistea din varful Cetatii Colt si emotia resimtita te vor face sa realizezi ca cele 30 de minute de urcat pana la aceasta altitudine chiar au meritat!