Manastirea Sihastria

Asezata la margini de paduri seculare, intr-o depresiune larg deschisa spre soare, adapostita de jur-imprejur de culmi ale caror inaltimi variaza intre 800 -1100 m, manastirea are o pozitie geografica privilegiata.

Potrivit pomelnicului ctitoricesc, in 1655 s-au adunat aici, in “ Poiana lui Aftanasie “, unul din sihastrii locului, sapte ieroschimonahi din Manastirea Neamt, care au intemeiat un schit pustnicesc cu hramul Nasterea Maicii Domnului, hram pastrat in manastire pana in zilele noastre.

Totodata Episcopul Ghedeon de la Husi ridica aici prima biserica de lemn a Schitului Sihastria.

In 1734, Episcopul Ghedeon de Roman innoieste schitul, construind o noua biserica in locul celei vechi, mult mai durabila si incapatoare, pe care o inchina Manastirii Neamt.

In 1779 Schitul Sihastria capata un nou impuls de viata duhovniceasca sub povatuirea directa a Sfantului Paisie Velicicovski, staret al Manastirii Neamt din acel an.

In 1821, dupa lupta de la Secu dintre eteristi si turci, Sihastria este arsa, fiind refacuta abia in 1824 de catre Mitropolitul Veniamin Costachi, cu sprijinul credinciosului Nicolae Cerneschi, care apoi s-a calugarit aici, primind numele de Nicanor si fiind inmormantat langa biserica. In acelasi an, au fost recladite si turnul-clopotnita, un corp de chilii in partea de sud, turnul portii si zidul de piatra.

In perioada 1889 – 1909, Schitul Sihastria este parasit datorita faptului ca linistea monahala fusese tulburata de construirea unei fabrici de cherestea in imediata vecinatate a manastirii, fiind reinfiintat in 1909 de Nitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei.

Cel care a facut sa renasca viata monahala a Sihastriei a fost Ieroschimonahul Ioanichie Moroi, cu metania in Muntele Athos, egumenul schitului intre anii 1909 – 1944.

Lucrarea sa a fost continuata de staretii si duhovnicii care i-au urmat, dintre care cei mai importanti sunt Arhimadritii Cleopa Ilie si Victorin Oanele, ultimul aflandu-se la conducerea manastirii din anul 1972.

In timpul staretiei Prea Cuviosenie Sale ( 1945 – 1949), Arhimandritul Cleopa Ilie a format o obste puternica, ceea ce-l va determina pe Patriarhul Nicodim, in anul 1947, sa ridice schitul la rangul de manastire, separandu-se de Manastirile Neamt si Secu.

In timpul Arhimandritului Victorin Oanele, Manastirea Sihastria cunoaste o perioada de inflorire : corpuri noi de chilii, restaurarea cladirilor si a bisericii vechi si ctitoria unei noi si marete biserici cu hramul Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, sfintita la data de 12 octombrie 1997.

Albume foto


Scurt istoric

Asezare : comuna Pipirig, 25 km jud. Targu Neamt

 

Hram : Nasterea Maicii Domnului – 8 septembrie

Pe locul unui vechi schit, in anul 1655, Episcopul Ghedeon de la Husi, a ridicat o biserica din lemn, o clopotnita si cateva chilii, infiintand un nou asezamant monahal.

In 1834, biserica a fost recladita din caramida si piatra de rau.

Populata de calugari.

Aici, este inmormantat Parintele Ilie Cleopa ( 10 aprilie 1912 – 2 decembrie 1998) mare duhovnic si povatuitor.