Manastirea Vladiceni

Adresa : str. Trei Fantani, nr.14, Vladiceni, Jud. Iasi
Manastire de calugari
Hram : Sfantul Ioan Teologul
Ctitor : Arhimandritul Teodosie Soroceanu (1908-1910)
Odoare : Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Ivirita, pictata pe muntele Athos ( aflata in Biserica Veche),vesmantul Sf.Cuvioase Parascheva, particele din mostele Sf. Apostol si Evanghelist Ioan Teologul, Sfanta Mucenita Chiriachi si Sf. Mare Mucenic Mina


Din pitorescul Bucium , unde poetul Mihai Eminescu obisnuia sa se plimbe sa-si vada muza si sa il inspire plopii fara sot,un indicator asezat ferit de ochii trecatorilor ne atrage atentia ca doar 2 km ne despart de asezamantul monahal.

Mergem cu grija si ajungem la un gard frumos din piatra, de unde un helesteu cu peste ne atrage atentia si nu peste putin timp un batranel portar ne face cu mana, indrumator, spre parcare.
 
Pasim sfiosi iar privelistea este una de vis : in prim plan, partea dreapta o biserica mare impunatoare iar in spatele ei o padure asupra careia soarele isi apleaca razele protector.

Schitul Vladiceni a fost fondat intre anii 1908-1910 de cativa calugari sub atenta ascultare a arhimandritului Teodosie Soroceanu, in Valea Cozmanei. Pe aceste locuri, cu aproape sase secole in urma, domnitorul Alexandru cel Bun si Mitropolitul Iosif Musat au intampinat cu credinta si sfiala moastele protectorului Sucevei, Sfantul Ioan cel Nou.

In anul 1918, noua asezare a fost distrusa in intregime in urma exploziei depozitului de munitie din apropiere si tot atunci si-au pierdut viata arhimandritul Teodosie si alti calugari.
 
In 1928, in timpul arhipastoriei Mitropolitului Pimen Georgescu, arhimandritul Epifanie Demetrescu si alti cativa calugari atoniti au recladit asezarea distrusa.

Asezamantul monahal nu a fost scutit de viitoare intemperii, astfel ca in anul 1940 si in timpul celui de-al doilea razboi mondial sfantul asezamant a fost grav avariat de cutremur.

Biserica a fost restaurata in anul 1957, iar in anul 1959 a functionat ca biserica filiala a Parohiei Tomesti. Biserica fostului schit Vladiceni este construita in forme vechi bazilicale.

In interior, biserica este sustinuta de trei arcade in forma semicirculara. Deasupra naosului se ridica in forma ortogonala turla bisericii, luminata prin mijlocirea a opt ferestre alungite. In exterior, peretii bisericii erau in culoarea caramizii, sprijiniti de sase contraforti. In centrul bisericii se aflau patru morminte ale fostilor ctitori ai schitului desfiintat.

Incepand cu anul 1994, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Daniel, la acea vreme Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reinviat viata monahala pe aceste meleaguri prin construirea paraclisului, cu hramul Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul.
Biserica manastirii a fost sfintita in anul 1991, cu hramul Sf. Ioan Teologul. Pictura a fost realizata intre anii 2003-2004.

Un asezamant monahal unde linistea padurii si linistea sufleteasca sunt una si aceeasi!


Albume foto