Manastirea Golia

Manastirea Golia

Manastire de calugari
Adresa: Str. Cuza-Voda, nr.51, judetul Iasi
Ctitor :logofatul Ioan Golia si sotia sa, Ana (1575)
Hram :Inaltarea Domnului - 40 zile dupa Paste
Important : Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului

Manastirea Golia te intimpina cu linistea sufleteasca pe care o cautai.
De indata ce pasesti in curtea manastirii, zgomotul urban se estompeaza si aici poti deveni egoist si poti avea mai multa grija de sufletul tau.

Cand ti se infatiseaza semeata manastire, cu ziduri puternice de aparare nu te poti abtine sa nu te gandesti la ctitorul ei. Printre ctitori se pot numi Maxim Burnaru si sotia sa, Antimia in anul 1564 , domnitorul Alexandru Lapusneanu si chiar Mihai Viteazul inainte de infaptui unirea de la 1600. Dar cu toate acestea de unde vine numele Manastirii de Golia? Altul trebuie sa fie ctitorul ei. Si asa si este, logofatul Ioan Golia si sotia sa, Ana la anul 1575 cand a daruit un Tetraevanghel bisericii-ctitorie " pentru sufletul lui si al neamului sau la anul 7083 (1575) "

In anul 1606, biserica refacuta de Ana, vaduva logofatului Ioan Golia, a fost inchinata manastirii Vatoped,in acest timp ea fiind condusa de egumeni in special greci. In acest timp, manastirea cade in ruina si uitarea mirenilor.

Biserica Manastirii Golia a fost refacuta integral cu sprijinul domnitorului credincios Vasile Lupu in perioada 1650-1653 si terminata de catre fiul acestuia, Stefanita in anul 1660.

Zidul imprejmuitor ii este atribuit lui Vasile Lupu, iar turnurile de colt (bastioane) sunt adaugate de Gheorghe Duca, ctitorul Manastirii Cetatuia. Paul de Alep , referindu-se la turnul clopotnitei avea sa spuna ca " nu are pereche in toate aceste tari, prin inaltime, largime si maretie".

Soarta a fost necrutatoare si a trecut prin multe intemperii : incendiile din anii 1682, 1733, 1822 si cutremurul din 1738, care a cauzat daramarea partii superioare, impreuna cu turlele, chiar in timpul reparatiilor. . Bisericii i s-au facut numeroase reparatii. Actualul turn de acces l-a inlocuit pe cel vechi in 1901; el are o inaltime de 29 m si este executat din piatra.

Pictura, desi diferita de cea executata de Matei, fiul ctitorului, ofera o executie de exceptie. Sfintii au fruntile inconjurate de nimburi si rozete sculptate si braie de inspiratie florala. In partea de apus a pronaosului se afla doua impresionante tablouri votive reprezentand pe voievodul Ieremia Movila si familia Golia, iar spre sud voievodul Vasile Lupu.

La 1838, staret fiind Grigore Irinopolios, se reface catapeteasma asa cum apare pana azi. Cazuta in ruina dupa secularizare (1863), manastirea a fost inchisa intre 1900-1947, devenind apoi biserica parohiala pana in 1992, cand si-a recapatat destinatia straveche.

Zidurile de incinta au o inaltime de 9 m si o grosime de peste 1 m. In incinta se mai pastreaza astazi o casa cu coloane din secolul al XVIII-lea. In aceasta a locuit temporar si scriitorul Ion Creanga , cat timp a fost diacon la manastirea Golia. Aproape de turn se afla si o cismea din vremea lui Alexandru Moruzzi.

Biserica Manastirii Golia a fost martora unor evenimente fericite : cununia lui Constantin Duca cu Maria Brancoveanu (1693) si a lui Antioh Cantemir cu Catrina (1696) dar si adapost al mormintelor familiei Bals, Cantacuzinilor si a Anei Golia, vaduva ctitorului.

Dupa anul 1863, manastirea a cazut in ruina; iar intre anii 1900-1947 a fost inchisa. Biserica a fost si sediul Arhivelor Statului apoi a devenit biserica parohiala.

Dupa Revolutie, in anul 1992, Manastirea Golia a revenit la statutul de manastire fiind , in prezent, manastire de calugari.

Nu trebuie sa evitati aceasta manastire, mai ales ca ea adaposteste Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. O manastire care iti va reda linistea de care ai atata nevoie!