Manastirea Nasterea Maicii Domnului

Adresa : comuna Boroaia, jud. Suceava
Ctitor : Parintele Ilarion Argatu si sotia sa, Georgeta
Hram :   Sfantii Parinti Ioachim si Ana (9 septembrie)
         Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie)
Importanta : sfintele moaste ale Parintelui Ilarion Argatu, intr-o racla de argint sculptata, avand in mijloc imaginea parintelui Argatu, de-a dreapta Maica Domnului cu Pruncul si in stanga Sa, apare reprezentat Mantuitorul.

Biserica Sfintii Parinti Ioachim si Ana
Piatra de temelie a acestei sfinte biserici a fost pusa in anul 1924.
Stagnarea constructiei bisericii a durat insa 22 de ani, timp in care constructia a ramas in impas, neputandu-se inainta cu lucrarea bisericii.
In anul 1948, Mitropolitul Moldovei si Sucevei Irineu Mihalcescu a dispus ca preotul Ioan Argatu sa mearga la Boroaia si sa ajute la ridicarea bisericii.
Parintele Argatu a adus la Boroaia biserica-monument istoric de la Rasca si a procurat si piatra pentru zidarie si alte materiale.
Timp de 13 ani, lucrarile de constructie au stagnat si visul de a avea o biserica in Boroaia parea imposibil.
Prima caramida a bisericii se pune la 22 iunie 1969 , prin binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Iustin Moisescu. Zidirea a durat pana la 2 mai 1970, aproape un an .
Dar treaba nu era terminata pe deplin; a urmat temelia, pictura, apoi clopotnita si casa de praznuire. Biserica a fost sfintita de catre Episcopul Vicar Adrian Botoseneanu, cu hramurile Sfanta Ana si Sfanta Maria .
Parintele Ilarion Argatu a avut mare cinste pentru Maica Domnului, dorindu-si foarte mult sa ridice o manastire langa mormantul Maicii Domnului insa aceasta dorinta nu i s-a implinit in timpul vietii.
Cu aprobarea Inalt Preasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor si prin stradania preotului Alexandru Argatu, s-a ridicat Manastirea Nasterea Maicii Domnului la Boroaia, in curtea bisericii Sfintii Parinti Ioachim si Ana. Asta se intampla in anul 2008.
De atunci si pana acum, multi sunt credinciosii care au trecut macar o data pe la Boroaia dar si realizarile acestei comunitati.
Fantana arteziana a fost proiectata de catre preotul Alexandru Argatu.
Statuia din marmura de Ruschita, aproape de intrarea in curtea manastirii, il reprezinta pe Sfantul Parinte Ilarion Argatu, fiind realizat la un an dupa trecerea la cele vesnice ale parintelui de care fiul sau, preotul Alexandru Argatu.
Troita a fost ridicata in numele eroilor cazuti in Razboiul de Independenta din 1877 si in cele doua Razboaie Mondiale.
Arhitectura interioara a turnului bisericii a primit premiul I pe tara in anul 1972, din partea Uniunii Arhitectilor din Romania.
Pictura icoanelor de pe Catapeteasma a fost realizata de Stan Hermineanu de la Govora.Intre nenumarate sculpturi realizate de parintele Alexandru Argatu, parohoul Bisericii Boroaia 1 se poate admira sculptura catapetesmei din lemn de nuc, executata in numai 30 de zile.
Bucuria si ajutorul credinciosilor o reprezinta si sfintele moaste ale parintelui Ilarion Argatu.
In 2006, implinindu-se sapte ani de la inmormantarea parintelui si gasindu-i osemintele intacte,i-au scos cinstitul trup si l-au asezat intr-o racla de lemn sculptata. Dupa 40 de zile, trupul parintelui ramanand neschimbat a ramas in sfanta biserica , in partea stanga unde credinciosii i se pot inchina si duce rugaciunile curate catre Mantuitorul.
Astazi, parintele Ilarion este asezat intr-o racla argintata avand in mijloc imaginea parintelui Argatu, de-a dreapta Maica Domnului cu Pruncul si in stanga Sa, apare reprezentat Mantuitorul. Aceasta racla a fost donata de ucenicul parintelui, preotul Ioan.
Un colt de rai binecuvantat de Sfantul Parinte Ilarion Argatu!