Manastirea Tiganesti

Manastire de Maici
Adresa: comuna Ciolpani, jud. Ilfov
(DN 1 Bucuresti - Ploiesti,la km 35, in localitatea Ciolpani)
Telefon: 021.266. 82.32
Ctitor: boierul Matei Tiganescu si verisoara sa, Paraschiva Caplescu (1780)
Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august)
Important: Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul
                   Racla cu sfinte moaste

 
Manastirea Tiganesti este situata la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, la 3 km de comuna Ciolpani in judetul Ilfov.
Daca afirm ca Manastirea Tiganesti este cea mai cunoscuta manastire din jurul Bucuresti-ului nu voi gresi! Dimpotriva, voi sustine un adevar istoric. Pe locul unui vechi schit de calugari romani trimisi de lucrarea Duhului Sfant din Muntele Athos tocmai in codrii Vlasiei. Era inceputul secolului al XVII-lea!
Legenda Manastirii Tiganesti pomeneste numele domnitorului Mihai Viteazul si a sotiei sale, Doamna Stanca.
Manastirea este atestata de un document de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780, semnat de boierul Matei Tiganescu si de verisoara lui, Paraschiva Caplescu. Cei doi construiesc o bisericuta pe acest teren!
Din vechea biserica de lemn s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.
In anul 1805, calugarii adusi din Muntele Athos sunt transferati in Manastirea Caldarusani. In locul lor sunt aduse maici din Schitul Turbati dar si din Schitul Maicilor, din Bucuresti.
Deoarece biserica de lemn devenise neincapatoare, aceasta a fost demolata si, pe locul ei, a fost inaltata o noua biserica, cu hramul Adormirii Maicii Domnului.Biserica actuala, construita din zid, a fost ridicata intre anii 1799-1812, de catre banul Radu Golescu, logofatul Gheorghe Florescu si arhimandritul Dositei..
Biserica a fost construita in stilul vremii, cu un pridvor si o singura turla, decorata cu ferestre prelungi.
Pictura interioara, executata in anul 1853, in stil neobizantin, a fost opera egumenului Eftimie.
In anul 1929, biserica a fost repictata de zugravul Dimitrie Belizarie. Pridvorul pasteaza insa pana astazi cateva scene din pictura originala.
Clopotnita are trei clopote mari, un clopot mic si un ceas mare, cu doua cadrane. Ceasul, adus din Germania, in anul 1911, are un mecanism care cantareste aproape o tona si jumatate. Cladirea muzeului, construita in anul 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, apoi arhondaric, iar din anul 1989, muzeu de arta veche bisericeasca.
Manastirea Tiganesti este renumita pentru atelierele sale, in care sunt lucrate vestminte preotesti si broderii liturgice.
In atelierele manastirii, maicile lucreaza materiale de croitorie pentru hainele preotesti, recunoscute atat la nivel national cat si international.
Manastirea Tiganesti reprezinta o binecuvantare pentru locuitorii comunei Ciolpani dar si pentru credinciosii care vin din toate colturile tarii aici pentru a primi binecuvantare!