Muzeul Ion Luca Caragiale


Muzeul Ion Luca Caragiale
Adresa: str. Kutuzov nr.1, Ploiesti
Program : Marti-Duminica 9-17, Lunea inchis
Telefon: 0244.52.53.94

Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg pe care l-a avut literatura romana vreodata.
Nu spun lucruri mari ci doar adevarul. Daca nu ma credeti vizitati Muzeul Memorial Ion Luca Caragiale din judetul Ploiesti.
Indata ce patrunzi in curtea muzeului bustul lui Caragiale te intampina, ca si cum ar vrea sa-ti dea binete si sa te intrebe "cu ce ocazie pe la mine, mon cher?"
Urcam treptele din lemn si patrundem in universul Conului Iancu. Nu este o casa mare ( avand doar 4 camere si un hol) insa il cautam cu privirea pe Caragiale. Aflam ca, de fapt, nu in aceasta casa s-ar fi nascut scriitorul ci aceasta casa este Casa Dobrescu. Aici s-a luat deciiza de a se inaugura in anul 1962 , 30 ianuarie muzeul cu ocazia celebratii a 110 ani de la nasterea conului Iancu."Vinovat" de acest muzeu este distinsul profesor Nicolae Simache.
In prima camera, patrundem si dam cu ochii de primii profesori ai lui Caragiale, catalogul din care aflam situatia scolara a elevului dar si anii de scoala de la Ploiesti.
Familia avocatului Luca Caragiali s-a stabilit la Ploiesti in primavara anului 1858. Ion Luca Caragiale avea doar 6 ani iar parintii preocupati sa-i ofere baiatului o educatie cat mai aleasa se stabilesc in casa lui Hagi Ilie Mincuelscu, zis "Lumanararul". Vor locui aici cu chirie, din pacate asaz casa a fost demolata. Nu vor locui mai mult de un an de zile aici.
Caragiale a inceput scoala in anul 1858. Scoala functiona intr-o casa langa biserica Sf. Gheorghe-vechi, invatand  sub indrumarea parintelui Marinache. Invata sa citeasca si sa scrie in slova popeasca (in chirilica) dar si sa socoteasca. Trage clopotele si bate toaca la biserica "cu dragoste".
Se muta apoi in Mahalaua Sf. Voiezovi, pe strada Temelie Dinescu. Aici vor locui intre anii 1859-1870. Din pacate, nici aceasta casa nu se mai pastreaza.
In anul scolar 1859-1860, tatal sau il inscrie pe Iancu la Scoala Primara de Baieti Sucursala ( cu trei clase). Invatator in acest an era viitorul dramaturg, Ardeleanul Basile Dragosescu. Acestuia elevul Caragiali ii va pastra o calda amintire. Tatal sau il inscrie direct in clasa a II-a primara. Are loc importanta vizita a domnitorului Alexandru Ioan Cuza la scoala unde invata elevul Caragiale: domnitorul este insotit la plecare de toata scoala pana la bariera orasului.  
Caragiali nu absolva insa clasa a II-a primara nu pentru ca nu ar fi fost un elev silitor, ci din cauza unor probleme de sanatate si nu a mai putut sa frecventeze cursurile. Tatal sau insa il pregateste cu un institutor in particular, acasa.
Intre anii 1860-1861, repeta clasa a II-a cu Zaharia Antinescu, pe care il considera un personaj bizar.
Clasa a III-a o urmeaza cu dascalul Basile Dragosescu, pe care l-a avut pentru a doua oara dascal.
Clasa a IV-a (intre anii 1862-1863) l-a avut ca dascal pe Minai I. Goergescu, chiar directorul scolii.
Studiaza silimba franceza cu Francisc Robin si Xavier Havoue, dar si limba greaca moderna cu profesorul I. Dimitriu. Elevul Caragiali are in aceasta perioada rezultate excelente la invatatura.
In anul scolar 1863-1864, elevul Caragiali a urmat si a absolvit o clasa corespunzatoare primei clase gimnaziale la pensionatul lui Pavel Eliade.
Inca din toamna anului 1864, i-a fiinta la Ploesti : gimnaziul "Sfintii Petru si Pavel" unde il gasim inscris. I clasa a II-a gimnaziala, studiaza limba romana, limba latina, istoria si geografia cu profesorul Ion I. Romanescu, matematica si stiintele naturii cu Nicolae Crapellianu, limba germana cu Constantin Sachellarie, limba franceza si desenul cu Augustin Picque, iar religia cu Alexandru Bratasescu. Elevul Caragiali Ioan reuseste in ambele clase, a doua si a treia, sa obtina rezultate excelente la invatatura : "prea bene".
Urmeaza clasa a-IV-a gimnaziala si reuseste, impreuna cu alti sapte colegi, sa fie prima serie de absolventi ai Gimanziului" Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. Acestor 8 clase li se mai adauga inca 3 ani de studii: 1 an in particular la Bucuresti si 2 ani la Conservatorul dramatic din Bucuresti, unde il are ca profesor pe unchiul sau - Costache Cragialli. Aflam astfel ca tanarul Caragiali era foarte bine pregatit si isi insusise limba franceza atat de bine incat " mai tarziu avea sa dobandeasca o intelegere intima a acestei limbi si sa infrunte confrati cu studii pariziene, cu probleme filologice pentru ei insolubile". Pe langa limba franceza, mai avea cunostinte si de limba germana si maghiara.
In camera urmatoare  avem obiecte care au apartinut familiei scriitorului: obiecte persnale, tablouri, dar si biroul unde Conu Iancu a scris. Se mai pastreaza si astazi calimara si penita originala. Conu Iancu avea sa spuna:
" Eu nu scriu decat din viata noastra si pentru viata noastra, caci alta nu cunosc si nici nu ma intereseaza"
A treia camera este cea in care avem expuse carti apartinand celor doi fii ai scriitorului (Mateiu si Luca Caragiale) dar si diverse poze din reprezentatii si costume purtate de actori.
Daca aveti drum prin Ploiesti ar fi pacat sa nu treceti sa aduceti un omagiu celui care a fost Ion Luca Caragiale!