Casa Memoriala Ion Creanga, Tg Neamt
1830 – Bunicul lui Ion Creanga, Petrea Ciubotariul, tatal lui Stefan, construieste casa din Humulesti, in vatra satului, aproape de biserica.
1835, 14 ianuarie – are loc casatoria lui Stefan a Petrii Ciubotariul din Humulesti cu Smaranda Creanga, fiica vornicului din Pipirig, David Creanga .
1837, 1 martie – Smaranda aduce pe lume, in casa din Humulesti, primul copil, Ion, “ de natiune romana si religie ortodoxa “ si in ziua de 7 martie “ s-a luminat cu Sfantul Botez in biserica Sf. Ierarh Nicolae ... de preotul Ioan Nemteanu, ... nas i-a fost Ion Cojocareanu “.
1839, august – Smaranda si Stefan aduc pe lume al doilea copil, Zahei. Acesta se va stinge din viata in Iasi, la 22 ianuarie 1919.
1842 – Se pare ca in acest an s-a nascut un alt frate al lui Creanga, Petre, care va muri in anul 1845.
1844, 1 martie – Creanga implinea 7 ani.
- se naste Catrina ( Tinca), sora lui Ion Creanga. Din scrisoarea acestuia din 30 august 1883, aflam ca Tinca era maritata cu un Mihalache Vasiliu si locuia in casa parinteasca din Humulesti. A avut 5 copii. Va muri inainte de 1893.
1846, 10 ianuarie – moare Petrea Ciubotariul, bunicul dinspre tata, care construise casa in care se nascuse Ion Creanga.
1846, 1 martie – Ion Creanga implinea 9 ani.
1846, toamna - Creanga va incepe lungul si sinuosul drum al scolirii. Primul sau invatator a fost dascalul Badita Vasile “ Intai si-ntai am inceput a invata cruce-ajuta, dupa moda veche, la scoala din Humulesti, o chilie facuta cu cheltuiala satenilor, prin indemnul si osardia parintelui Ioan Humulescu.”
1847 – Creanga invata la scoala din chilia de la poarta bisericii din Humulesti, cu Badita Vasile.
1847, 23 iulie – Vasile a Vasilcai e prins cu arcanul la oaste si scoala ramane pustie. Azi vizitatorul poate vedea locul pe care se afla scoala, in blandul cimitir, aproape de Aghiazmatar, unde “ faceau practica” scolarii prinzand muste cu Ceaslovul.
1848, 28 ianuarie – intre Acareturile bisericii Sf. Ierarh Nicolae, mahalaua Humulesti , a Targului Neamtului, sunt inregistrate 2 chilii sub un acoperamant, langa tintirimul bisericii. Aici se afla scolita unde a inceput sa invete si Nica a lui Stefan a Petrii.
1848, 1 martie – Creanga implinea 11 ani si continua sa invete acum cu dascalul Iordache, care “ fiind cam chilaci, a inceput a ne ridica de urechi la farta deasupra usei si a ne prea indesi la spinare cu Sfantul Neculai, un bici de curele facut si daruit scoalei de Mos Fotea, cojocariul satului”.
1848, august – a venit “ cinstita holera de la 48” care “ a inceput a secera prin Humulesti in stanga si in dreapta, de se auzea numai chiu si vai in toate partile”. Trimis la o stana in dumbrava Agapiei pentru a-l feri de boala, peste noapte a dat holera peste el. Adus acasa, doftorii satului i-au “ tras o frecatura cu otet de leustean”, care apoi l-a invelit cu hostine cu sau, l-au infasat ca pe un copil, iar a doua zi s-a vindecat.
1849, ianuarie - “ Intr-o zi, asa prin caslegile Craciunului, aproape de Carnileaga, viind bunicu-meu David Creanga din Pipirig pe la noi, m-a luat si m-a dus la munte in scoala lui Alecu Balos din satul Brostenii, jud. Suceava.”
1849, 1 martie – Ion Creanga se afla elev la Scoala din Brosteni si statea in gazda la Irinuca pe cheltuiala bunicului sau David Creanga. Irinuca va fi imortalizata de scriitor in Amintiri din copilarie.
1849, aprilie – profesorul Nanu i-a dat drumul acasa. De Paste se afla la Humulesti, tuns chilug, dar vindecat de raia capreasca de bunica din Pipirig. Fetele rad de el, dar este mai de admirat pentru felul in care a cantat la biserica Ingerul a strigat, “ de-au ramas toate babele din sat cu gura cascata”, iar “ fetele numa-si dau ghiont una alteia, vazand ce poate acum “ Nica a lui Stefan a Petrii”.
1850, 15 ianuarie – Se naste la Botosani Mihai Eminescu. Din anul 1875 se va imprieteni cu Ion Creanga la Bojdeuca din Ticaul Iasului. Vietile lor, operele lor vor sta alaturi in literatura romana de-a pururi.
1850 – 1851- este dat sa invete la un psalt de la biserica Adormirea Maicii Domnului din Targu Neamt, locuind in continuare in casa parinteasca “ Biata mama, crezand ca am sa ies un al doilea Cucuzel, s-a pus cu rugaminte pe langa tata si m-a dat sa invat psaltichie la un psalt de la Adormirea din Targul Neamtului peste balta, la vreo doua zvarlituri de piatra de satul nostru. O iarna am invatat la aceasta scoala, caci iarna ce mai puteam invata; iar vara nu faceam purici prea multi pe la scoala; trebuia s-ajut acasa : la tors in pieptanasi; la nevedit, la facut tevi cu sucala si la tras cu roata “.
1852, ianuarie – Stefan a Petrii Ciubotariul, tatal lui Ion Creanga, primea patenta pentru negustitorii de stare a treia, care-l autoriza sa faca negot cu produsele confectionate in gospodarie.
Fratele mamei, Gheorghe Creanga, este numit preot la paraclisul spitalului din Targu Neamt.
1852, 12 octombrie – Se pune la Targu Neamt piatra fundamentala a celei dintai scoli publice din judet, in prezenta domnitorului Grigore Al. Ghica-Voda.
1853, 1 martie – Creanga implinea 16 ani si studia la Scoala Domenasca de la Targu Neamt. Avea profesor pe celebrul Isaia Teodorescu ( Popa Duhu). Il are coleg pe Vasile Contra, viitorul filozof, junimist, prieten bun cu Creanga.
1854, 20 martie – inregistram primul autograf al lui Ion Creanga ( semnat Ioan Stefanescu)
1854, toamna – in catalogul Scolii catihetice din Falticeni, la nr. 25, apare cu numele de Creanga Ioan. Intelegerea se facuse intre preotul Gheorghe Creanga, unchiul sau, si conducerea scolii, pentru a arata ca se trage din familie de preoti si pentru a-i fi mai usor sa urmeze cariera ecleziastica.
1854, 27 noiembrie – In “ catalogul clasificatoriu de sarguinta cliricilor aflat in Scoala bisericeasca din Falticeni pe semestrul de iarna al anului 1854/1855, luna noiembrie” apare pentru prima data numele de Creanga Ioan.
1854 – se pare ca Maria, una din surorile lui Creanga, s-a nascut in acest an.
1855, 4 februarie – Inscris in Cataloage cu noul nume, tanarul va aseza pentru prima oara semnatura de Creanga Ioan pe un Manual de Tipic.
1855 – este anul in care Creanga paraseste leaganul copilariei, satul natal, casa parinteasca , imortalizate mai tarziu in Amintirile din copilarie.
1855, 29 iunie – are loc examenul public la Scoala catihetica din Falticeni, iar Ion Creanga se clasifica “ cel dintai”. Seminaria centrala de la Socola din Iasi solicitase 10 clerici “ pregatiti si cu talente”.
1855, 29 august – cu adeverinta nr.9, tanarul cleric este trimis la Iasi. Sigur, nu pleca bucuros departe de locurile copilariei, dar stia ca este un drum spre altceva. Familia ramanea la Humulesti. De-acum inainte va veni acasa doar in vacante, in vizite, in concedii.
1855, septembrie – se intoarce, impreuna cu mai multi colegi, cu speranta ca se va organiza o clasa a seminariului, la 1 octombrie, asa cum raportase Mitropoliei staretul Manastirii Neamt, cu scoala, cu internat, dar n-a fost decat o tulburare. Tinerii clerici se intorc la Iasi.
1856-1857 – Este elev la cea mai prestigioasa scoala care pregatea preoti. Dupa o evaluare serioasa, este trecut direct in anul al-II-lea, Cursul de Jos ( de 4 ani). Isi cumpara carti care vor face parte din Biblioteca Ion Creanga.
1858, 16 mai – desi avea destule obligatii ca elev seminarist internist la Iasi, Ion Creanga mergea des la Humulesti.
1858, 28 iunie- moare tatal sau, Stefan a Petrii Ciubotariul. Se intampla aceasta nenorocire intre Neamt si Iasi, pe mosia Facutii din localitatea Prigoreni, din apropiere de Targul Frumos, unde-si muncea pamantul pe care-l avea aici.
1858, 30 iunie – Creanga impreuna cu familia va participa la inmormantarea tatalui sau la biserica din satul Prigoreni, langa Targul Frumos.
1858, 10 iulie – se afla la Iasi, la scoala, de unde cumpara cartea Aritmetica sau invatarea socotelilor intocmita in acest chip pentru folosul tinerilor din Seminariul Socolei.
Moartea tatalui i-a schimbat drumul. Implinise 21 de ani. Nu mai putea urma cursurile Seminariei. Ar mai fi avut 4 ani de facut pana ajungea preot. Fiind cel mai mare dintre frati, toate grijile familiei au revenit lui. Asa ca-l aflam in aceasta vara cautand sa-si gaseasca o slujba fie ca invatator, fie ca slujitor al bisericii.
1858, 10 septembrie – solicita Adeverinta de la conducerea Seminariei pentru scoala sau pentru hirotonie. Acum descopera ca data nasterii sale este gresita. In Mitrica de la Humulesti era trecut ca s-ar fi nascut si in 1839 si in 1842. Intrebandu-si mama, aceasta i-a spus : 1 martie 1839.
1858, 12 noiembrie – Smaranda, ramasa vaduva, da nastere Ilenei, sora mai mica a lui Creanga. Aceasta, impreuna cu Zahei si Teodor se vor afla multa vreme la Iasi in grija diaconului Creanga. Se va stinge din viata in decembrie 1919 si va fi inmormantata la Humulesti.
1859 – neavand varsta legiuita, dupa acte, care erau gresite, Ion Creanga va mai astepta un an pana sa fie hirotonit diacon.
1859, 24 ianuarie – Ion Creanga se afla la Iasi participand la bucuria nationala pricinuita de Unirea Moldovei cu Muntenia sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
1859, prima jumatate a anului – tanarul Ion Creanga isi gaseste mireasa pentru cununie, in persoana Ilenei Grigoriu, fiica preotului Ioan Grigoriu, paroh al bisericii Sf. 40 de Mucenici din Iasi.
1859, 23 august – se va cununa cu Ileana Grigoriu. Visul mamei sale, Smaranda se implineste. Isi vede feciorul casatorit ( participa la cununie si va semna ca martor in condica bisericii)
1859, 26 decembrie – este hirotonit diacon in randul clericilor ortodocsi, la biserica Sf. Parascheva din Tg. Frumos.
1860 – preotia lui Creanga, ca si viata de familie incep sub semne nu prea bune.
1860, ianuarie – este amenintat si batut de socrul sau si nu i se mai da ceea ce i se propusese la casatorie. Reclamand superiorilor de la Mitropolie, va fi tot el inchis in beciurile acesteia si nu va fi eliberat pana cand nu va spune ca s-a impacat cu socrul. Este umilit, jignit si se afla singur intr-un oras si intr-o lume straini firii sale si nu avea de la cine astepta sprijin ori ajutor. Asa incepe viata de slujitor al altarului a tanarului cleric Ion Creanga. Viata care va dura 13 ani. Va sluji si va locui la bisericile Sf. 40 de Mucenici, Barboi si Golia din Iasi. Se inscrie student in anul I la Universitatea din Iasi, Facultatea de Teologie. Din pacate, aceasta se inchide si Ion Creanga se inscrie in anul 1863 , urmand din ianuarie 1864, cursurile Institutului de Invatatori de la Trei Ierarhi din Iasi. Aici are profesor si director pe Titu Maiorescu. La indemnul acestuia se va asocia cu mai multi invatatori si va alcatui cel mai apreciat abecedar – Metoda Noua de scriere si cetire, carte ce se va tipari in 1868.
1860 – se naste unicul fiu al lui Ion Creanga, Constantin.
1863 – se stinge din viata, la Humulesti, mama sa, Smaranda, si va fi inmormantata in cimitirul bisericii Sf. Neculai. Dupa moartea acesteia, in Casa din Humulesti vor locui surorile lui Creanga, Maria si Elena, pana la moartea acestora ce a survenit in anul 1919.
1864, ianuarie – frecventeaza cursurile Institutului de Invatatori de la Trei Ierarhi din Iasi. Aici are profesor si director pe Titu Maiorescu.
1864 – este numit prin decret domnesc, semnat de Al. I. Cuza, institutor la clasa I, sectiunea a-II-a, de la scoala primara de la Trei Ierarhi.
1865, 1 martie – Ion Creanga implinea 28 de ani. Scoate acum de la Mitropolie o Atestatie, potrivit careia s-a nascut la 2 martie 1837 la Humulesti. Tot acum solicita atestate de nastere pentru fratii sai Teodor, Zahei si Elena, care locuiau cu el la biserica Barboi. In acest an termina Institutul Vasilian de Invatatori cu nota “eminenta” la toate materiile : religie, pedagogie, gramatica romana, aritmetica, fizica, cosmografie, caligrafie, muzica vocala, aptitudine pedagogica, purtare.
1866 – se muta cu locuinta si slujba de diacon la Biserica Golia. Dar potrivit unei dispozitii, trebuie sa opteze doar pentru un salariu. Creanga alege salariul de invatator.
1866, septembrie – Constantin Creanga va fi inscris in clasa I la invatatorul Ion Creanga, iar acasa va invata limba germana cu profesoara Braun ( impreuna cu tatal sau).In acesti ani, Ion Creanga va invata si limba franceza, singur, dupa un Curs teoretic si practic de limba franceza, aparut la Paris, in anul 1856. Fostul sau profesor de la Seminar, Isaia Vicol Dioclias, va fi cel care va complota la ruinarea familiei lui Creanga. Ileana , sotia lui Creanga, se va da in “grija” acestuia, si isi va parasi familia si copilul in varsta de 6 ani.
1868, 13 februarie- este o zi cu ghinion pentru Creanga. Este vazut la spectacolul de la Teatrul Mare de la Copou, si incepe conflictul cu autoritatile ecleziastice care va duce la caterisirea din anul 1872. In ziarul “ Conventiunea” apare un articol despre nerespectarea datinilor si canoanelor bisericesti. Se fac cercetari, este gasit vinovat si pedepsit cu oprirea de la sfanta slujba pana la Paste.
1868, 5 mai- un alt articol scandalos Tragerea la tinta si vanatul de paseri in mijlocul orasului, aparut in Curierul de Iasi. O alta ancheta, o alta pedeapsa, dosarul crestea. Ion Creanga, diacon si invatator, era pandit si reclamat cu indarjire si gand ascuns, pentru a-l scoate din locuinta si din slujba de diacon de la Golia.
1868, 21 septembrie – publica, la indemnul lui Titu Maiorescu, impreuna cu alti colegi, Metoda Noua de scriere si cetire, aparandu-i si prima sa creatie, poezia Pasarica in timpul iernei. Peste doua luni, epuizandu-se primul tiraj, va iesi editia a- II-a, in 8000 de exemplare.
Dusmanii se inmultesc. Sotia plecase. Situatia sa era nelegala. Clericii ortodocsi nu au voie sa traiasca si sa slujeasca in biserica despartiti de sotiile lor, si nici nu pot divorta. Tot in calitate de diacon dosarul relei purtari apasa si preocupa lumea clerica ieseana, iar Creanga nu era omul care sa stea cu capul plecat, sa se smereasca, si sa suporte rigorile impuse.
1870 – se inaugureaza “Drumul de fer Iasi-Pascani-Suceava-Cernauti.”.
1870 – Mihai Eminescu debuteaza cu Venere si Madona si Epigonii la revista Convorbiri literare.
1870 – Ion Creanga are gata manualul Invatatorul copiilor. Se muta de la Scoala primara de la Trei Ierarhi la Scoala primara sucursala nr. 1.
1871 – I se publica Invatatorul copiilor.
1871 – primeste porecla Parintele Smantana.
1871, 10 august – vechiul conflict continua cu o noua nazdravanie : la slujba de duminica, diaconul insurgent Ion Creanga apare tuns scurt si cu palarie. O noua cercetare si convocare la Consistoriu. Din hotararea acestuia aflam ca in afara de locuinta de la biserica mai avea una la scoala. Astfel va fi oprit “ de la lucrarea diaconiei pentru totdeauna” pana “ se va nevoi a se indrepta”.
1871, 30 decembrie – este somat sa predea cheile de la casa din curtea Bisericii Golia unde locuia din 1866. Dar Creanga raspunde ca nu mai recunoaste autoritea Protoieriei ci numai pe cea a Politiei.
1872, 16 ianuarie – o cunoaste pe Tinca Vartic, din Ticau.
1872, martie – publica articolul Misiunea preotului la sate, cand el nu mai slujea, cand nu mai recunoastea autoritatea bisericii. Avea 35 de ani. 1872, aprilie – in ziarul Noul curier roman , publica articolul Jesuitismul in Romania. Un alt “ raspuns” al diaconului ce sta sa fie caterisit. Aceste doua articole sunt semnate Preotul I. Creanga si Pr. I.Creanga. Se considera in continuare preot, cu toate ca nu mai slujea de mai bine de 9 luni. 1872, 10 iunie – Ministerul Cultelor si al Instructiunii trimite o adresa Revizitorului din Iasi, prin care anunta ca, urmare a adresei mitropolitului nr. 182 ( care se va emite de abia in 15 iunie), diaconul Ion Creanga “ pentru faptele sale incorigibile si incompatibile cu caracterul sau cleric”incepand din 1 iulie, “ a destituit pe numitul din postul de institutore”, si dispune a se lua “ arhiva, localul si zestrea citatei scoale de la numitul, cu inventar in regula “.
1872, 14 iunie – are loc Examenul public la Scoala primara sucursala de baieti, nr.1, din Iasi, iar exceptionalul institutor nu stia ce i se pregateste.
1872, 15 iunie – e ziua in care se emite adresa cu nr. 182, despre care la Minister se stia deja si-n temeiul careia se daduse Ordinul de destituire din invatamant.
1872, 1 iulie – se publica Comunicatul de destituire in Monitorul Oficial.
1872, 28 iulie – revizorul Anton Naum informeaza Ministerul despre Creanga “ ca institutore acel om era neimputabil. Scolita sa, mica dar populata, intrunea calitati de dorit; acolo corpul si inteligenta erau deopotriva cultivate “. Ion Creanga va trimite un memoriu Ministerului, insa nu primeste niciun raspuns.
“ ... adevarul este ca in contra mea de mult a fost intinsa o persecutiune pentru ideile mele de progres si aceasta v-o pot proba printr-un fapt anterior, din cele mai lovitoare pentru mine! Cu cinci ani in urma, rautatea si coruptiunea unui calugar a facut ca eu, impreuna cu unicul copilas al meu, sa fiu abandonat de sociea mea pentru totdeauna, ramaind vaduv, si ca pentru aceasta fapta imorala si scandaloasa nu s-a luat nici o masura in contra acelui calugar ( ...) eu nu de azi, de eri, caut a dobandi emanciparea mea de supt o atare autoritate, care nu se respecta fiindca nu pedepsesc pe cei ce merita pedeapsa, ci pe cei nevinovati! Acum cinci ani m-au lovit in familie! Acum un an, in serviciul meu la biserica, eara acum am facut ca sa ma loviti si d-voastra in positiunea mea la scoala”.
1872, iulie – in urma unor acuzatii defaimatoare si nefondate, dupa ce i se insceneaza alte judecati si procese, Creanga este caterisit pentru totdeauna din cler si dat afara si de la scoala si din locuinta pe care o detinea la Golia. Aflat intr-o situatie materiala deosebita, se va muta in Bojdeuca, impreuna cu fiul sau Constantin, la inceput ca subchirias al familiei Vartic, un bun prieten si cunoscut al lui Creanga . In aceasta perioada Creanga calatorea destul de des intre Iasi si Humulesti. Acest drum il facea cu “ caruta de posta, un adevarat chin”.
1872, 25 august – scoate de la primarie un Act de pauperitate, cu ajutorul caruia copilasul sau, Constantin, va fi primit in internatul scolii militare de la Iasi.
1872, septembrie – anunta prin Noul curier roman, ca-si ofera “ serviciile sale practice, ca educatoriu ori profesore privat” si va deschide si un debit de tutun, aproape de Golia si Mitropolie.
O revenire ciudata, surprinzatoare, a Consistorului, care-l citeaza din nou, il determina pe Creanga sa trimita un raspuns plin de eleganta si curaj. Intre cei care trimit din nou caterisirea din cler se va numara nimeni altul decat calugarul care-i sedusese sotia, Isaia Vicol Dioclias. Sinodul canonic intrunit in sala Mitropoliei din Iasi hotaraste a treia oara excluderea si pentru totdeauna neadmis din cler.
Abia la 20 iunie 1993, in urma demersurilor poetului si senatorului Ioan Alexandru s-a dispus “ reabilitarea memoriei diaconului Ion Creanga, fiu al Bisericii Ortodoxe romane, mare scriitor national. De acum inainte la slujbele de pomenire, parastase si comemorari de ordin religios va fi pomenit diaconul Ion”.