Istoric Biserica Delea Noua
Adresa: Strada Delea Noua Nr: 1 Sector 3
De retinut : Moastele Sfantului Sfintit Mucenic Valentin
Hram : Buna Vestire – 25 martie
Sfintii Apostoli Petru si Pavel – 8 noiembrie
La intersectia Caii Calarasi cu Matei Basarab ne priveste o impunatoare biserica alba inconjurata de verdeata .
Pare un colt de rai in plina agitatie urbana, linistea indemnandu-te sa te opresti un pic pe loc si sa-ti arunci ochii.
Curioasa imi indrept pasii catre poarta bisericii. Citesc “ Biserica Delea Noua – Calist”. Imi fac o cruce mare si ii privesc plina de admiratie Sfintii Apostoli Petru si Pavel care pazesc de-a dreapta si de-a stanga sfanta biserica.
Imi fac curaj si citesc istoricul aflat pe usa . Realizez ca acest sfant locas nu a fost lipsit de pericole si incercari de-a lungul timpului :
1750 – 1770 – S-au asezat in jur de 30- 40 de familii de mestesugari si au intemeiat un catun pe care l-au numit Deluta, numele venind de la dealul pe care era asezata. Cu trecerea anilor insa , pe masura ce orasul Bucuresti s-a extins Deluta isi va schimba numele in denumirea pe care batranii o mai cunosc si in ziua de azi – Delea Noua.
Singurul lucru care le lipsea acestor familii era acela de a avea un locas inchinat Domnului unde sa-I poata multumi pentru viata de zi cu zi.
1790 -1798 – Se pun bazele lacasului de cult, la inceput biserica fiind construita in totalitate din lemn. I s-a dat numele de Delea Noua
Aceasta biserica avea forma dreptunghiulara si era asezata pe locul unde se gaseste actuala biserica la intersectia strazilor Calea Vergului, Labirint si strada Agricultori.
In anul 1871, datorita numarului mare de credinciosi care ii calcau pragul sfintei biserici , Episcopia a luat decizia de a se construi o noua biserica. Fondurile au fost stranse atat cu ajutorul enoriasilor dar si pe baza sprijinului Arhiereului Calist Stratonichias, care decide sa contribuie cu suma de 80.000 lei necesara finalizarii constructiei.
Lucrarile de constructie au inceput in primavara anului 1872 si s-au finalizat in iarna anului 1975, cand Arhiereul Calist va aduce de la Manastirea Ghighiu catapeteasma care se poate vedea si astazi, remarcandu-se prin frumusete si unicitate.
Sfintirea bisericii a avut loc la data de 25 martie 1875 ,slujba fiind savarsita de Arhiereul-ctitor Calist si de catre Preasfintitul Parinte Episcop Ghenadie Petrescu , in prezenta unui sobor impresionant de preoti si diaconi.
Biserica poarta dublul hram : “ Buna Vestire “ (25 martie – data cand a fost sfintita biserica) si “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” , in cinstea parintilor ctitorului Mihail si Anghelina care se afla inmormantati in curtea bisericii in partea stanga .
Despre pictura bisericii nu exista mentiuni insa se crede ca aceasta ar fi fost executata de catre Gheorghe Tatarascu, marturie stand icoana Adormirii Maicii Domnului cat si chipul ctitorului Arhiereului Calist.
Constructia actuala este pe plan triconc (20,5 x 7- 12 m), cu ziduri groase, cu o turla octogonala pe naos si un turn patrat peste pronaos, ambele imbracate cu tabla.
Un mic pridvor inchis, pe o travee, pe stalpi cu bosaje si fronton, precede intrarea.
Pronaosul cu scara in spirala spre cafas si turla, se continua cu naosul acoperit cu bolti manastiresti in prima parte si o bolta turtita in fata altarului.
Din ianuarie 1996 a fost numit pr. Teugea Ioan-Gheorghe, care a inceput cu sprijinul credinciosilor lucrari de reparatie si infrumusetare a bisericii. In vara anului 1999 a fost numit pr. Stavara Mihai ca preot coslujitor, urmand ca impreuna sa desfasoare o buna activitate administrativa si pastoral-misionara.
In anul 2005 la Biserica Delea Noua au fost asezate la mare cinste particele din sfintele moaste ale Sfantului Sfintit Mucenic Valentin , praznuit de Biserica Ortodoxa Romana la data de 30 iulie.