Cetatea Alba Iulia

Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr.12-14, jud. Alba-Iulia
Program : Marti -Duminica 9-17
          Luni -Inchis
 
Cetatea Alba Iulia sau "Alba Carolina" reprezinta cea mai reprezentativa cetate bastionara din tara noastra. De cum treci podul de lemn si patrunzi in cetate te cuprinde un fior si iti ridici semne de intrebare in legatura cu impozanta constructie.
Construita la initiativa imparatului Carol VI de Habsburg, lucrarile dureaza nu mai putin de 23 de ani, din 1715 pana la 1738.
La constructia fortaretei au participat peste 20.000 de iobagi din satele invecinate orasului, precum si specialisti ai vremii. Ridicarea cetatii s-a facut dupa planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, dupa modelele celor de la frontierele Frantei.
Construita in stil Vauban (dupa numele inginerului militar Sebastien Le Prestre marechal de Vauban) .
In perioada construirii Cetatii, orasul a fost consemnat in unele documente oficiale atat cu denumirea de Karlsburg (dupa numele imparatului Carol VI de Habsburg) cat si cu cel de Alba Carolina, care se pastreaza si astazi.
Castrul Roman a fost construit in scopul cantonarii in zona a Legiunii XIII Gemina, ce avea rolul de a pazi tinutul aurifer din Muntii Apuseni dar si drumul aurului. Castrul avea forma dreptunghiulara si se intindea pe o suprafata de 20 de hectare si era prevazut cu cate o poarta pe fiecare latura. Tunurile amplasate odinioara erau fabricate in atelierele Cetatii, unde lucrau in jur de 1.500 de muncitori.
Impozanta atat ca dimensiune dar mai ales prin frumusetea fortificatiei, Cetatea mai pastreaza in forma initiala doar Poarta I, II, III si IV. Poarta II a fost distrusa in perioada interbelica , iar structura sa era afectata de infiltratiile de apa si s-a reusit printr-un minutios proces reconstituirea sa in anul 2009.
Cetatea Alba Iulia cuprinde :
1. Poarta I
Are forma unui arc de triumf ,fiind prevazut cu trei intrari. Statuile lui Marte si Venus incadreaza stema Casei de Austria. Fatadele sunt ornate cu basoreliefuri : la exterior, Enea este infatisata cum isi salveaza tatal din flacarile Troiei, lupta dintre Hercule si Anteu; in interior regasim 2 scene : scena luptei dintre Hercule cu leul din Nemeea si Perseu tinand capul Meduzei.
2. Poarta a II-a
3. Obeliscul
In memoria conducatorilor Rascoalei din anul 1784 este ridicat Obeliscul din Fata Portii a III-a a Cetatii. Monumentul este realizat din granit si are inaltimea de 22 de metri.
4. Poarta a III-a
Sau poarta principala de intrare in fort, este cel mai reprezentativ ansamblu sculptural al Cetatii. In soclul statuii ecvestre a imparatului Carol al VI-lea, ce incununeaza poarta, se afla o mica incapere unde a fost intemnitat Horea. Soclul statuii este incadrat de reprezentarea unor prizonieri turci, doborati la pamant de copitele calului imparatesc.
5. Traseul celor trei fortificatii
6. Castrul Roman 
7. Monumentul Lossenau
8. Universitatea 1 Decembrie 1918
9. Monumentul Custozza
In parcul din spatele Salii Unirii se afla monumentul Custozza. Realizat in anul 1906 el aminteste de militarii cazuti la datorie in razboiul austro-italian din 1866, la Custozza.
Monumentul are inscris pe placile de la baza, numele militarilor cazuti in aceasta lupta, in limbile romana , maghiara si germana. 
Tot in acest parc se afla un alt monument ridicat in memoria colonelului Ludwic von Lossenau, cazut in luptele cu trupele generalului Bem.
10. Palatul Apor
11. Biblioteca Batthyaneum
Se afla in cladirea fostei biserici a calugarilor trinitarieni, datand din anul 1719. Cladirea a fost rand pe rand spital, biblioteca. Incepand cu anul 1794, cladirea devine biblioteca adapostind o serie impresionanta de volume, manuscrise, volume deosebit de importante precum : Codex Aurex, Psaltirea lui David, Biblia Sacra, Biblia lui Serban Cantacuzino.
Biblioteca Batthyanem este filiala a Bibliotecii Nationale Romane.
12. Sala Unirii
Adaposteste in prezent o expozitie de traditii siobiecte din portul traditional romanesc, insa Sala Unirii este cea care uimeste atat ca dimensiune dar si prin frumusetea arhitecturala : aici, odinioara oameni simpli dar si conducatorii tarii au semnat un act deosebit de important si mult asteptat de intreaga suflare romaneasca : actul Unirii Transilvaniei cu Romania si infaptuirea Romaniei Mari. 
Pe frontispiciul Arcului de Triumf de la Intrarea in Muzeul Unirii sta consemnat :
" In anul Domnului 1918, 1 Decembrie, in acest loc s-a proclamat pentru totdeauna si in mod irevocabil prin votul solemnsi unanim al poporului, unirea Transilvaniei cu intreaga Daco-Romania. Eterna sa fie aducerea aminte a acestui act maret".
Sala Unirii pastreaza biroul unde s-a semnat actul Unirii precum si 6 volume in care stau marturie semnaturile celor care au dorit infaptuirea acestui act maret. Doua busturi strajuiesc , dea stanga si dea dreapta biroul : cel al Regelui Ferdinand I si cel al Reginei Maria.
13. Muzeul Unirii
Construita intre anii 1851-1853, cladirea Babilon este cel mai important edificiu de arta romanica din Alba Iulia. Cladirea este construita ca o fortareata , cu ziduri groase de peste un metru inaltime, aici fiind adapostite familiile ofiterilor din armata austro-ungara. Astfel, a fost numita si Pavilionul ofiterilor.
14. Statuia lui Mihai Viteazul
Realizata din bronz, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul a fost dezvelita in anul 1968. In spatele statuii, se afla basolerieful Unirii, ce-l infatiseaza pe domnitorul Mihai Viteazul primind pmagiul celor trei tari romanesti. Basolerieful este inalt de 3 metri si jumatate si lung de 6 metri si 20 cm. 
15. Palatul Princiar
Cladirea ascunde povesti tulburatoare. Dotat cu un interior fastuos, impodobit cu decoratiuni alese, fresce, candelabre de cristal, mobilier luxos, covoare scumpte si scari de marmura, Palatul  a fost resedinta princiara; aici au locuit Mihai Viteazul si regina Isabela, Gabriel Bethlen si Rakoczi al II-lea. Sub habsburgi, cladirea a fost transformata in cazarma iar interiorul a fost schimbat dar si elemente din arhitectura palatului distruse.
16. Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice
17. Catedrala Romano-Catolica
Catedrala Sfantul Mihail  a fost ctitoria de Sf. Stefan si construita in doua etape : prima intre anii 1247-1291 si cea de-a doua 1320-1356. Catedrala a fost restaurata de domnitorul Iancu de Hunedoara, incinta acesteia devenind necropola familiei sale.
Regasim si sarcofagele in stil renascentist ale reginei Izabella si al principelui Janos Zsigmond. Tot aici, isi dorm somnul de veci : principii Bocskay Istvan, Bethen Gabor, I.Rakoczi Gyorgy si episcopii : Frater Gyorgy si Marton Aron
Catedrala Romano-Catolica este o imbinare de stiluri arhitectonice : romanic, gotic, baroc, renascentist. 
18. Catedrala Reintregirii
Poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil ( 8 noiembrie) si a fost construita intre anii 1921-1922, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu. 
Aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia si tot aici au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari regele Ferdinand I si Regina Maria, la 15 octombrie 1922.
Pictura murala este realizata de pictorul Costin Petrescu, fiind restaurata inainte de cel de-al doilea razboi mondial de pictorii Dimitrie Banica, Nicolae Sava si Grigore Popescu.
Cu ocazia celebrarii a 90 de ani de la infaptuirea Marii Uniri au fost dezvelite aici busturile regelui Ferdinand I si a Reginei Maria . Cele doua busturi sunt realizate din marmura alba de Ruschita, iar soclurile din calcar de Podeni.
19. Poarta a IV-a
Este construita in stil baroc, ornata cu basoreliefuri reprezentand trofee cu insemnele imparatului Carol al VI-lea si are de o parte si de alta doi atlanti iar in centrul partii superioare, stema Austriei. In prezent, este deschis un Oficiu de Informare Turistica menit sa informeze turistii asupra noutatilor si obiectivelor din Cetate. Incepand cu anul 1968, aceasta cladire adaposteste Muzeul National al Unirii. Edificiul are doua etaje si peste o suta de incaperi.
Muzeul este renumit pentru obiectele de patrimoniu si cartile pe care le pastreaza. 
20. Centrul Militar 
 
 
Importanta :
-locul infaptuirii Marii Uniri, adapostind importante si valoroase obiecte de patrimoniu;
-Catedrala Romano-Catolica adaposteste mormantul domnitorul Iancu de Hunedoara si a familiei; sarcofagele in stil renascentist ale reginei Izabella si al principelui Janos Zsigmond; mormintele principilor Bocskay Istvan, Bethen Gabor, I.Rakoczi Gyorgy si episcopii : Frater Gyorgy si Marton Aron
-Biblioteca Batthyaneum cuprinde peste 50.000 volume, 1.200 manuscrise,volume deosebit de importante precum : Codex Aurex, Psaltirea lui David, Biblia Sacra, Biblia lui Serban Cantacuzino.
-biserica incoronarii cu dublu hram : Sfanta Treime ( a doua zi dupa Rusalii) si Sfintii Apostoli Mihail si Gavriil (8 noiembrie)
 
 
 
 
 

Albume foto


Muzeul National al Unirii

Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr.12-14, jud. Alba-Iulia
Program : Marti -Duminica 9-17
          Luni -Inchis
 
Daca ai timp si nu ai obosit admirand Cetatea Alba Iulia rezerva-ti o ora pentru a vizita Muzeul National al Unirii : vei calatori inapoi in timp de la iglu la primul razboi mondial si vei fi partas al sacrificiului facut de inaintasi pentru a implini visul romanilor : Marea Unire.
Expozitia permanenta se deschide cu  sectiune dedicata preistoriei, epoca pietrei, eneoliticul, epoca bronzului si prima varsta a fierului sunt reprezentate prin obiecte descoperitein localitati din judetul Alba : Cugir, GHirbom, Ighiel, Metes, Poiana Ampoiului, UIoara de Jos, Tartaria, Teleac, Vintu de Jos, Zlatna.
Cea de-a doua varsta a fierului este reprezentata de civilizatia geto-dacica. Obiectele expuse provin indeosebi din asezarile fortificate de la Capalna, Cugir si Craiva. Impresionant este tezaurul de argint de la Lupu, situla provenind din mormantul princiar de la Cugir precum si ansamblul ce reconstituie zidul cetatilor dacice, alcatuit din pietre dislocate.
Istoria stapanirii romane asupra Daciei se evidentiaza prin descoperirile provenite din orasul Apulum. Impresionante sunt  reprezentarea Lupa Capitolina si statuia Zeului Liber Pater (din marmura).
Epoca migrantilor beneficiaza in cadrul muzeului de un spatiu generos, aceasta perioada intinzandu-se, din punct de vedere cronologic, pe parcursul a un mileniu :
-adoptarea crestinismului;
-pastrarea legaturilor cu lumea romano-bizantina;
-specificul civilizatiei autohtone si diversele prezente alogene;
-functionarea pe plan local a centrului politic de la Balgrad.
Istoria Evului Mediu transilvanean s-a desfasurat in jurul a doua mari necesitati :
-a convietuirii pasnice a diverselor etnii conlocuitoare;
-stoparea avansului otoman spre restul Europei: alianta statelor romanesti Tara Romaneasca si Moldova, la care s-a adaugat, pe la mijlocul secolului al XVI-lea si principatului Transilvaniei (cu capitala la Alba Iulia).
Cetatea Alba Iulia este deosebit de importanta mai ales datorita unirii sub conducerea unui singur sceptru a tuturor celor trei state, intre anii 1599-1600 sub conducerea domnitorului Mihai Viteazul. Portretul domnitorului ne zambeste victorios asezat la loc de cinste in incinta Muzeului de la Alba Iulia (vezi MIhai Viteazul. Portret inspirat de gravura lui Sadeler). Tot aici, la Alba Iulia, a functionat un importantr centru tipografic sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei: este tiparita aici prima versiune integrala in limba romana a Noului Testament (1648, Balgrad).
Epoca moderna este reprezentata, in Transilvania, de stapanirea habsburgica instaurata aici la sfarsitul sec. al XVII-lea. Cetatea de la Alba Iulia intra in schimbare, i se vor reface fortificatiile dupa cele mai avansate standarde ale vremii , sub conducerea generalului francez Vauban. Nu putem uita si destinul tragic al conducatorilor rascoalei de la 1784, zdrobiti cu roata pe Dealul Furcii : Horea, Closca si Crisan. Portrete dar si obiecte care i-au apartinut craisorului muntilor si unui alt martir al neamului romanesc :Avram Iancu, sunt prezente in muzeu.
Proclamarea Unirii de la 1859 sub conducerea aceluiasi domn - Alexandru Ioan Cuza, urmata de razboiul pentru cucerirea independentei 91877-1878) si intrarea in primul razboi mondial (1916-1918) de partea Antantei au fost evenimente greu de uitat si care au ramas inscrise in istoria tarii noastre. Pierderile materiale si omenesti insa au fost uitate cand, intr-o zi de 1 Decembrie 1918, ardelenii au trait visul implinirii si al sacrificiului inaintasilor : Unirea Transilvaniei cu Romania. 
Expozitia etnografica este una deosebita : icoane, ceramica traditionala, obiect de uz curent dar si scene din viata satului romanesc ti se deschid tie vizitatorule spre delectarea si bucuria sufletului tau : sezatoare, nunta sunt doar cateva dintre scene frumos amenajate .
Sala Unirii este incredibil de impozanta si de frumoasa. Intrat in aceasta sala, vei simti cum istoria iti vorbeste : iti vei putea imagina cum, tarani si boieri, laolata, luptau pentru acelasi ideal : Marea Unire! Nu conta cum au reusit sa ajunga la Alba Iulia : pe jos, calare, cu femeile dupa ei, copii mici plangand, vaduve, important era sa fie acolo! In grupuri sau singuri, toti acesti romani au stiut ca aici, la Alba Iulia, se scrie istoria iar ei trebuiau sa fie aici, cu orice pret! Marturie ca acesti oameni au existat , ca au fost partasi la acest eveniment , sunt cele 6 volume impresionante ca dimensiune unde fiecare si-a dat semnatura pentru infaptuirea Marii Uniri . Poate ca aici au fost si stra-bunicii nostri semnand pentru ca noi, generatiile viitoare, sa avem un viitor mai bun!
Intruniti la Oradea, la 12 octombrie 1918, reprezentanti ai PNR au aprobat Declaratia de autodeterminare a romanilor transilvaneni, redactata de Vasile Goldis.
La 18 octombrie 1918, aceasta declaratie este prezentata in Parlamentul din Budapesta de catre Alexandru Vaida Voievod.
 
"Frati romani!
 
Veniti cu totii la Marea Adunare Nationala, care se va tinea in 1 Decembrie ... In Balgradul lui Mihai Viteazul.
Veniti cu miile, cu zecile de mii!
Lasati pe o zi grijile voastra acasa, caci in aceasta zi vom pune temelia unui viitor bun si fericit pentru intreg neamul romanesc"
(Unirea, Blaj, 13/28 noiembrie 1918)
 
La 30 noiembrie 1918, la Alba Iulia a fost organizata o consfatuire de lucru menita  sa definitiveze textul rezolutiei ce urma sa fie supusa aprobarii Marii Adunari Nationale a doua zi. Mii de romani au asteptat in noaptea de 30 spre 1 Decembrie, in cetate, Marea Hotarare de Unire a Transilvaniei cu Tara.
 
In dimineata zilei de 1 Decembrie 1918, in sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1228 de delegati alesi din toate categoriile sociale si veniti de pe intreg cuprinsul Ardealului spre a vota Unirea Transilvaniei cu Romania. In cadrul Marii Adunari Nationale prezidata de George Pop de Basesti, Vasile Goldis avea sa prezinte Rezolutia de Unire ce cuprindea un amplu si avansat program de reforme democratice care urmau sa stea la temelia noului stat. Rezolutia adoptata de Marea Adunare Nationala de la Alba IUlia la 1 Decembrie 1918 a fost primita cu entuziasm de multimea prezenta si s-a pecetluit Unirea Transilvaniei cu Romania.
 
Viziteaza in amanunt Sala Unirii si simte aerul triumfal si bucuria resimtita de natiunea romana la 1 Decembrie 1918!