Manastirea Hadambu
Manastirea Hadambu
Adresa : comuna Mogosesti, Jud. Iasi
Manastire de calugari
Hram : Nasterea Preacinstitei Nascatoare de Dumnezeu (8 septembrie)
Ctitor : Iani Hadambu (1659)
Important : Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul (aflata in Biserica Veche)
Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Ioan Botezatorul
La 40 de km de Targul Iesilor, dupa un drum cu suisuri si coborasuri, cand ajungi in parcarea Manastirii Hadambu nu poti decat sa te inchini si sa spui "Doamne Ajuta, bine ca am ajuns!"
Pana sa ajungi la Sfanta Manastire Hadambu trebuie sa strabati mai intai Drumul Crucii: 14 sfinte troite ce inchipuie popasurile de pe Via Dolorosa din Ierusalim.
Dupa traditie, aceste 14 opriri sunt cele pe care Mantuitorul Hristos le-a urcat, cu crucea in spate, spre Muntele Golgota:
1. Condamnarea la moarte in curtea casei Guvernatorului Pillat;
2. Punerea Crucii pe umerii lui Hristos, in fata Pretoriului;
3. Prima cadere a Mantuitorului sub greutatea Crucii;
4. Intalnirea Domnului cu Maria, Maica Sa;
5. Mutarea Crucii de pe umerii lui Hristos in spatele lui Simon Cirineul;
6. Intalnirea Mantuitorului cu Veronica, cea care I-a sters fara cu o mahrama, pe care a ramas intiparit chipul plin de sange a Domnului Hristos;
7. A doua cadere a lui Iisus;
8. Intalnirea Domnului cu femeile care-L jeleau;
9. A treia cadere a lui Hristos;
10.Scoaterea Camasii Mantuitorului, pe Golgota;
11.Rastignirea Domnului nostru Iisus Hristos;
12.Moartea Mantuitorului pe Cruce;
13.Coborarea lui Iisus de pe Cruce;
14.Punerea lui Hristos in mormantul lui Iosif din Arimateea.
Pasii umili se indreapta spre asamblul monarhic care te lasa cu gura cascata : daca nu aveai o viziunea asupra Raiului, aici chiar te simti ca in Gradina Raiului. Nu poti vedea pomul vietii insa crucea si impunatoarea biserica nou construita iti atrag atentia ca aici ingerii te protejeaza cu aripa lor protectoare.
Pisania ctitoriei si pasii mesterilor constructori de peste secole ne istorisesc ca voievodul Gheorghe Ghica ii daruieste fostului chelar , Iani Hadambu, un loc " in padurea Iasilor, la Dealul Mare" pentru a construi o biserica dupa vrerea sa inchinata Nasterii Maicii Domnului. Era 4 august 1658! Iani Hadambu era pe langa un mare boier (ce avea mosii intinse in tinutul Iasilor si Vasluiului, case, pivnite dar si peste douazeci de tarabe in targul orasului Iasi) un om cu frica de Dumnezeu si iubitor al dreptei credinte!
La 8 septembrie 1659, Iani Hadamb a ispravit reinnoirea noului lacas inchinat Nasterii Maicii Domnului. Si sfanta manastire poarta numele ctitorului ei pana in ziua de astazi, asa cum ne vorbeste si pisania manastirii:
"Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu avarsirea Sfantului Duh, a reinnoit si facut aceasta biserica dumnealui Iani Hadambu in padurea Iasilor din Dealul Mare, unde este hramul Precistei si Nascatoarei de Dumnezeu, in zilele lui Io Ghiorghe Ghica Voievod in anul 7169 (1659), septemvrie 8".
La doar doi ani de la sfintire, Manastirea Hadambu este jefuita pentru prima oara; istoria se repeta si in anul 1671!
In anul 1731, Manastirea Hadambu intra sub ascultarea Manastirii Sfantul Sava si este inchinata Patriarhiei Ierusalimului pana la 1863.
Anul 1734. Manastirea Hadambu trece in subordinea Manastirii Galata, din Iasi.
In anul 1780, se reinnoieste biserica manastirii, iar aceasta trece sub ascultarea unei epitropii.
In anul 1907, marele istoric Nicolae Iorga aflandu-se in vizita la manastirea Hadambu deplange starea deplorabila in care se afla.
In anul 1937, Ieromonahul Iov Mazilu incepe refacerea asezamantului monahal de la Manastirea Hadambu. Cu ajutorul calugarilor s-a inceput reparatia acoperisului manastirii si intarirea zidurilor care imprejmuiesc manastirea cu caramida. Vreme de 70 de ani, manastirea a fost abandonata iar munca calugarilor care incercau sa dea stralucirea de odinioara a manastirii era una fantastica!
Anul 1959 si temutul decret 410, face ca asezamanatul monahal de la Hadambu sa fie din nou pustiit!
In anul 1990, manastirea Hadambu revine la viata monahala.
Lucrarile de restaurare savarsite in ultimii 15 ani au facut din sfantul asezamant monahal unul de vis. Ajutorul fratilor monahi, al donatorilor si ctitorilor au facut ca manastirea sa fie desprinsa parca din Gradina Raiului.
In anul 2003, pe 22 ianuarie, un grav incendiu mistuie 28 de chilii. Are loc o minune: Icoana Facatoare de Minuni Maicii Domnului cu Pruncul ramane neatinsa de flacari.
La 8 septembrie 2008, este sfintita noua biserica a manastirii cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".
Nu trebuie sa ocoliti biserica veche de unde, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, vegheaza asupra credinciosilor care isi pleaca genunchii si se roaga cu staruinta Maicutei Sfinte.
In magazinul bisericesc, aflat in partea stanga cum cobori cele cateva trepte, un calugar de poveste, cu barba alba si privire patrunzatoare, te intampina cu un grai moldovenesc ce iti ajunge la inima . Icoane fel de fel, pliante, carticele de rugaciuni si iconite ale sfintilor staruitori pe langa Mantuitorul te imbie sa le cumperi . Nu uita sa cumperi o icoana ce o infatiseaza pe Maica Domnului, vei simti ajutorul si binecuvantarea ei in casa ta!
Manastirea Hadambu este Raiul din inima Moldovei si macar o data in viata trebuie sa ajungi aici!