Castelul Pelisor

La cateva sute de metrii de Castelul Peles din localitatea Sinaia se afla amplasat Castelul Pelisor. In anul 1899, din dorinta Regelui Carol I, sub directa indrumare a arhitectului ceh Karel Liman, incepe constructia Castelului Pelisor. Constructia se desfasoara intre anii 1899 – 1902 . Castelul a fost conceput si decorat pentru a fi resedinta Regelui Ferdinand I si al Reginei Maria, fiind inaugurat la data de 24 mai 1903 si reprezentand un dar oferit din partea Regelui Carol I.

Arhitectura Castelului Pelisor este specifica renasterii germane, iar decorarea castelului i se datoreaza lui Bernhard Ludwig, dar, un aport deosebit de important l-a avut si Regina Maria. Regina artista a refuzat copierea servila a datelor Artei 1900 si a impus un stil personal, elementele Art-Nouveau adoptand trasaturi bizantine si indeosebi celtice. Astfel, au luat nastere interioare ca Dormitorul de Aur, Capela si Camera de Aur, care au valoare de unicat.

Camerele luminoase din interiorul Castelului Pelisor sunt mobilate si decorate cu stuc si marmura de Ruschita. Regina Maria a reusit sa creeze o ambianta autentic romaneasca prin decorarea, anumitor camere, in stil brancovenesc si neobizantin.

Holul de onoare, lambrisat cu lemn de stejar, se remarca prin vitraliile ce impodobesc luminatorul. Remarcabil se dovedeste luminatorul impodobit cu vitralii, element de arhitectura specific artei inceputului se secol XX.Holul este decorat cu lambriuri din lemn de stejar, casetate. Plafoanele sunt realizate in stuc in stilul Arta 1900. Si luminatorul, ornat cu vitralii, este specific arhitecturii acestui stil.Pe langa artistii din perioada 1900 (Oscar Spathe, Raffaello Romanelli, Reinitzer, Mary Thornycroft), au lucrari de arta plastica expuse aici Phillip de Laszlo, Antonio Argnani si chiar Regina Maria.In 1906, Regina Maria creaza pentru Regele Ferdinand un manuscris pe pergament cu inchizatoare de argint care este expus aici.

Sufrageria este decorata de Bernhard Ludwig folosind lambriuri din paltin si frasin cret. Mobilierul din paltin si frasin cret este alcatuit dintr-un dulap-dressoir impozant, incastrat in lambriu. Masa mare este pentru 24 de persoane. Piesele decorative sunt realizate de atelierele müncheneze Wollenweber si autohtone.

Biroul Regelui Ferdinand este o incapere distinsa, ce se remarca prin biroul din lemn de nuc, birou ce a fost placat cu trei panouri sculptate, panouri ce redau imaginea castelelor Peles, Pelisor si Foisor. Incaperea este conceputa de Martin Sthör si este decorata cu mobilier in stilul neo-renasterii germane. In vitrine se gasesc piese din argint, realizate in ateliere din Nürnberg, Petersburg si Londra, ordine si decoratii instituite sau primite de catre Regele Ferdinand si Regina Maria.

Capela integrata apartamentului reginei Maria se afla intr-un spatiu placat cu marmura de Ruschita, accesibil printr-o arcada cu coloane, aurita, ce poarta o inscriptie emblematica. Nota de reculegere confera vitraliile decorate cu antrelacuri ce filtreaza o lumina fascinanta.

In Dormitorul de aur intalnim mobilier executat la Atelierele de arte si meserii din Sinaia, in 1909, mobilier realizat dupa desenele Reginei Maria. Mobilierul din acest dormitor a fost sculptat in lemn de tei si apoi aurit, interpretat in maniera Artei 1900. Bustul din portelan este realizat de Isidore de Rudder. Pictura “Principesa Maria cu fiica ei, Marioara“ este realizat de Szankowski in 1910. Cele doua portrete de tinere sunt realizate de Privat Livemont si Paul Berthon, artisti belgieni de la inceputul sec. XX. Tot aici se afla piese de arta decorativa realizate in atelierele G. Gurschner din Viena, L.C. Tiffany din New-York si A. Moreau din Paris.

Camera de aur, decorata in stil bizantin si celtic, se remarca prin luminatorul din plafon, luminator ce are forma unei cruci celtice.Incaperea pivot a palatului , este decorata cu frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema orasului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar si al Scotiei, locul natal al reginei Maria. Ornamentatia camerei a fost conceputa de Regina Maria, in stil personal. Ea cuprinde o decoratie parietala in stuc aurit, modelat in ramuri de ciulin, plafon in bolta, inchis de luminatorul cu forma unei imense cruci celtice, mobilier aurit, vitralii policrome ce difuzeaza lumina. Arta decorativa este prezenta prin: lampa Tiffany, pocal Faberge, serviciu de pahare, din cristal de Boemia, executat dupa desene ale Reginei Maria, cupe Ströbl, statueta Fix Masseau.

Apartamentul reginei Maria salonul este realizat in stil brancovenesc, cu arhitectura in plafon ogival si coloane, dar si prin coltul retras, cu arcada, numit de Maria “capela“, cu decoratie in aur si marmura de Ruschita. Element decorativ al mobilierului, arcadelor si vitraliilor este entrelac-ul. Sunt expuse doua acuarele cu flori de crin, pictate de Regina Maria in 1935, un pastel semnat J. Taxis si o lucrare a pictorului roman Kimon Loghi, “Orientala“.

Biroul reginei Maria este amplasat intr-un interior impodobit cu coloane brancovenesti si un camin specific interioarelor romanesti, cuprinde un mobilier conceput de regina. Scaunele si masa pentru corespondenta sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul si crucea gamata. Arta decorativa este in stil Art Nouveau si si este realizata in manufacturile Zsolnay Pecs si L.C. Tiffany din New-York.

Apartamentul Regelui Ferdinand – dormitorul decoratia dormitorului in fix si mobilier din lemn de pin, vopsit alb, sunt realizate de vienezul Bernhard Ludwig. Tot aici sunt expuse piese de arta decorativa olandeza.

Apartamentul principilor mostenitori – Salonul camera este decorata cu mobilier din lemn de paltin, fag si tei, in stil Seccesion, executat in atelierele Bernhard Ludwig din Viena. Sticla gravata in tehnica de la inceputul sec. XX, din centrele franceze Nancy si Paris, precum si din atelierele romanesti Azuga si Medias marcheaza arta decorativa.

Apartamentul principilor mostenitori – dormitorul mobilierul este original si este realizat din lemn de rasinoase, vopsit alb, in atelierelor August Bembe din Mainz. Decoratia incaperii este completata de portrete, in creion si carbune, ale Principilor Carol, Nicolae, Marioara si Elisabeta, realizate de A. Argnani si B. Szankowski.

Dormitorul decoratia camerei in fix si mobilierul din lemn vopsit alb, avand motive florale sculptate in méplat, creatie a vienezului Bernhard Ludwig, evidentiaza aceasta incapere. Friza este pictata de polonezul Tadeusz Ajdukiewicz, intre 1903-1904 si reprezinta alegoric, anotimpurile. Piesele unor celebri artisti din anii 1900: E. GaIle, A. A. Daum, R. Lalique, J. Hoffmann, etc. ilustreaza arta decorativa a incaperii.

Salonul pentru oaspeti interiorul este decorat cu: mobilier in stil Louis-Philippe (canapea, fotolii si scaune), piese de arta decorativa din argint, create in manufacture europene. Arta plastica este reprezentata de opera lui Ipolit Strambu: “De la munca“.

Dormitor pentru oaspeti decorata de mobilierul vopsit in alb si piese din sticla, ale artistilor francezi E. Gallé, A. A. Daum, D'Argental. Pastelul din 1895 “Portret de tanara“ al pictoritei Adela Jean reprezinta arta plastica a incaperii.

Camera Victoriei Melita, Ducesa de Hessa aici a fost gazduita Victoria Melita, sora Reginei Maria, casatorita cu Ernst Ludwig, Duce de Hessen, creatorul scolii Art Nouveau de la Darmstadt. Mobilierul, din lemn de rasinoase, vopsit alb, in sill Art Nouveau, este executat in atelierele Bernhard Ludwig din Viena. Arta decorativa este prezenta printr-un vas din sticIa, realizat in atelierele Daum din Nancy si prin argintarie Art Nouveau, lucrata la Bucuresti, in atelierele Nicolau.

Camera lui Alfred de Edinburgh - Alfred de Edinburgh, fratele Reginei Maria, moare in anul in care incepe construirea Pelisorului (1898). Camera lui Alfred din resedinta de la Coburg este reconstituita de Regina Maria.

Decoratia si mobilierul sunt realizate in atelierele Bernhard Ludwig din Viena.

Arta decorativa este prezenta prin piese realizate la inceputul sec. XX, in ateliere din Copenhaga. Garnitura de toaleta, comandata la Dresda, poarta cifrul Ducelui Alfred de Edinburgh, tatal Mariei.

Apartament pentru oaspeti princiari decoratia este inspirata de conceptia lui Karel Liman, prin utilizarea lemnului de brad la coloane si ancadramente si prin jocul de volume si linii. Incaperea este mobilata cu o garnitura din lemn de nuc, in stilul neo-renasterii florentine, datand de la sfarsitul sec. XIX. Ansamblul este completat cu piese din faianta italiana provenind din manufactura Ginori.

 

In castelul Pelisor putem admira o colectie fabuloasa de arta decorativa. Putem aminti lucrarile unor artisti ca E. Galle, Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner, etc., dar intalnim si foarte multe lucrari ale Reginei Maria.
Cu toate ca este un castel cu dimensiune mica, Castelul Pelisor este unul dintre cele mai frumoase din Romania si Europa.


Albume foto