Cetatea Alba Iulia
Adaugat pe data de 2013-09-16 00:22:04 de Andreea
Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr.12-14, jud. Alba-Iulia
Program : Marti -Duminica 9-17
Luni -Inchis
Cetatea Alba Iulia sau "Alba Carolina" reprezinta cea mai reprezentativa cetate bastionara din tara noastra. De cum treci podul de lemn si patrunzi in cetate te cuprinde un fior si iti ridici semne de intrebare in legatura cu impozanta constructie.
Construita la initiativa imparatului Carol VI de Habsburg, lucrarile dureaza nu mai putin de 23 de ani, din 1715 pana la 1738.
La constructia fortaretei au participat peste 20.000 de iobagi din satele invecinate orasului, precum si specialisti ai vremii. Ridicarea cetatii s-a facut dupa planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, dupa modelele celor de la frontierele Frantei.
Construita in stil Vauban (dupa numele inginerului militar Sebastien Le Prestre marechal de Vauban) .
In perioada construirii Cetatii, orasul a fost consemnat in unele documente oficiale atat cu denumirea de Karlsburg (dupa numele imparatului Carol VI de Habsburg) cat si cu cel de Alba Carolina, care se pastreaza si astazi.
Castrul Roman a fost construit in scopul cantonarii in zona a Legiunii XIII Gemina, ce avea rolul de a pazi tinutul aurifer din Muntii Apuseni dar si drumul aurului. Castrul avea forma dreptunghiulara si se intindea pe o suprafata de 20 de hectare si era prevazut cu cate o poarta pe fiecare latura. Tunurile amplasate odinioara erau fabricate in atelierele Cetatii, unde lucrau in jur de 1.500 de muncitori.
Impozanta atat ca dimensiune dar mai ales prin frumusetea fortificatiei, Cetatea mai pastreaza in forma initiala doar Poarta I, II, III si IV. Poarta II a fost distrusa in perioada interbelica , iar structura sa era afectata de infiltratiile de apa si s-a reusit printr-un minutios proces reconstituirea sa in anul 2009.
Cetatea Alba Iulia cuprinde :
1. Poarta I
Are forma unui arc de triumf ,fiind prevazut cu trei intrari. Statuile lui Marte si Venus incadreaza stema Casei de Austria. Fatadele sunt ornate cu basoreliefuri : la exterior, Enea este infatisata cum isi salveaza tatal din flacarile Troiei, lupta dintre Hercule si Anteu; in interior regasim 2 scene : scena luptei dintre Hercule cu leul din Nemeea si Perseu tinand capul Meduzei.
2. Poarta a II-a
3. Obeliscul
In memoria conducatorilor Rascoalei din anul 1784 este ridicat Obeliscul din Fata Portii a III-a a Cetatii. Monumentul este realizat din granit si are inaltimea de 22 de metri.
4. Poarta a III-a
Sau poarta principala de intrare in fort, este cel mai reprezentativ ansamblu sculptural al Cetatii. In soclul statuii ecvestre a imparatului Carol al VI-lea, ce incununeaza poarta, se afla o mica incapere unde a fost intemnitat Horea. Soclul statuii este incadrat de reprezentarea unor prizonieri turci, doborati la pamant de copitele calului imparatesc.
5. Traseul celor trei fortificatii
6. Castrul Roman
7. Monumentul Lossenau
8. Universitatea 1 Decembrie 1918
9. Monumentul Custozza
In parcul din spatele Salii Unirii se afla monumentul Custozza. Realizat in anul 1906 el aminteste de militarii cazuti la datorie in razboiul austro-italian din 1866, la Custozza.
Monumentul are inscris pe placile de la baza, numele militarilor cazuti in aceasta lupta, in limbile romana , maghiara si germana.
Tot in acest parc se afla un alt monument ridicat in memoria colonelului Ludwic von Lossenau, cazut in luptele cu trupele generalului Bem.
10. Palatul Apor
11. Biblioteca Batthyaneum
Se afla in cladirea fostei biserici a calugarilor trinitarieni, datand din anul 1719. Cladirea a fost rand pe rand spital, biblioteca. Incepand cu anul 1794, cladirea devine biblioteca adapostind o serie impresionanta de volume, manuscrise, volume deosebit de importante precum : Codex Aurex, Psaltirea lui David, Biblia Sacra, Biblia lui Serban Cantacuzino.
Biblioteca Batthyanem este filiala a Bibliotecii Nationale Romane.
12. Sala Unirii
Adaposteste in prezent o expozitie de traditii siobiecte din portul traditional romanesc, insa Sala Unirii este cea care uimeste atat ca dimensiune dar si prin frumusetea arhitecturala : aici, odinioara oameni simpli dar si conducatorii tarii au semnat un act deosebit de important si mult asteptat de intreaga suflare romaneasca : actul Unirii Transilvaniei cu Romania si infaptuirea Romaniei Mari.
Pe frontispiciul Arcului de Triumf de la Intrarea in Muzeul Unirii sta consemnat :
" In anul Domnului 1918, 1 Decembrie, in acest loc s-a proclamat pentru totdeauna si in mod irevocabil prin votul solemnsi unanim al poporului, unirea Transilvaniei cu intreaga Daco-Romania. Eterna sa fie aducerea aminte a acestui act maret".
Sala Unirii pastreaza biroul unde s-a semnat actul Unirii precum si 6 volume in care stau marturie semnaturile celor care au dorit infaptuirea acestui act maret. Doua busturi strajuiesc , dea stanga si dea dreapta biroul : cel al Regelui Ferdinand I si cel al Reginei Maria.
13. Muzeul Unirii
Construita intre anii 1851-1853, cladirea Babilon este cel mai important edificiu de arta romanica din Alba Iulia. Cladirea este construita ca o fortareata , cu ziduri groase de peste un metru inaltime, aici fiind adapostite familiile ofiterilor din armata austro-ungara. Astfel, a fost numita si Pavilionul ofiterilor.
14. Statuia lui Mihai Viteazul
Realizata din bronz, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul a fost dezvelita in anul 1968. In spatele statuii, se afla basolerieful Unirii, ce-l infatiseaza pe domnitorul Mihai Viteazul primind pmagiul celor trei tari romanesti. Basolerieful este inalt de 3 metri si jumatate si lung de 6 metri si 20 cm.
15. Palatul Princiar
Cladirea ascunde povesti tulburatoare. Dotat cu un interior fastuos, impodobit cu decoratiuni alese, fresce, candelabre de cristal, mobilier luxos, covoare scumpte si scari de marmura, Palatul a fost resedinta princiara; aici au locuit Mihai Viteazul si regina Isabela, Gabriel Bethlen si Rakoczi al II-lea. Sub habsburgi, cladirea a fost transformata in cazarma iar interiorul a fost schimbat dar si elemente din arhitectura palatului distruse.
16. Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice
17. Catedrala Romano-Catolica
Catedrala Sfantul Mihail a fost ctitoria de Sf. Stefan si construita in doua etape : prima intre anii 1247-1291 si cea de-a doua 1320-1356. Catedrala a fost restaurata de domnitorul Iancu de Hunedoara, incinta acesteia devenind necropola familiei sale.
Regasim si sarcofagele in stil renascentist ale reginei Izabella si al principelui Janos Zsigmond. Tot aici, isi dorm somnul de veci : principii Bocskay Istvan, Bethen Gabor, I.Rakoczi Gyorgy si episcopii : Frater Gyorgy si Marton Aron
Catedrala Romano-Catolica este o imbinare de stiluri arhitectonice : romanic, gotic, baroc, renascentist.
18. Catedrala Reintregirii
Poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil ( 8 noiembrie) si a fost construita intre anii 1921-1922, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu.
Aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia si tot aici au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari regele Ferdinand I si Regina Maria, la 15 octombrie 1922.
Pictura murala este realizata de pictorul Costin Petrescu, fiind restaurata inainte de cel de-al doilea razboi mondial de pictorii Dimitrie Banica, Nicolae Sava si Grigore Popescu.
Cu ocazia celebrarii a 90 de ani de la infaptuirea Marii Uniri au fost dezvelite aici busturile regelui Ferdinand I si a Reginei Maria . Cele doua busturi sunt realizate din marmura alba de Ruschita, iar soclurile din calcar de Podeni.
19. Poarta a IV-a
Este construita in stil baroc, ornata cu basoreliefuri reprezentand trofee cu insemnele imparatului Carol al VI-lea si are de o parte si de alta doi atlanti iar in centrul partii superioare, stema Austriei. In prezent, este deschis un Oficiu de Informare Turistica menit sa informeze turistii asupra noutatilor si obiectivelor din Cetate. Incepand cu anul 1968, aceasta cladire adaposteste Muzeul National al Unirii. Edificiul are doua etaje si peste o suta de incaperi.
Muzeul este renumit pentru obiectele de patrimoniu si cartile pe care le pastreaza.
20. Centrul Militar
Importanta :
-locul infaptuirii Marii Uniri, adapostind importante si valoroase obiecte de patrimoniu;
-Catedrala Romano-Catolica adaposteste mormantul domnitorul Iancu de Hunedoara si a familiei; sarcofagele in stil renascentist ale reginei Izabella si al principelui Janos Zsigmond; mormintele principilor Bocskay Istvan, Bethen Gabor, I.Rakoczi Gyorgy si episcopii : Frater Gyorgy si Marton Aron
-Biblioteca Batthyaneum cuprinde peste 50.000 volume, 1.200 manuscrise,volume deosebit de importante precum : Codex Aurex, Psaltirea lui David, Biblia Sacra, Biblia lui Serban Cantacuzino.
-biserica incoronarii cu dublu hram : Sfanta Treime ( a doua zi dupa Rusalii) si Sfintii Apostoli Mihail si Gavriil (8 noiembrie)