Manastirea Pissiota

Manastire de maicute
Adresa : comuna Poienarii Burchii, jud. Prahova
Telefon: 0244.48.63.02
Ctitor : Ing. Nicolae Pissiota si sotia sa, Zoe (1928)
Hram: Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie)
Important : Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul
            mormantul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria
            mormantul ctitorului Nicolae Pissiota si a sotiei Zoe
            sfanta racla cu moastele Sfintilor Theodor Tiron si Theodor Stratilat


Sfanta Manastire Pissiota este asezata intr-un loc retras, departe de agitatia orasului, in comuna Poenarii Burnichi, judetul Prahova.
La inceput s-a numit Schitul Crivina.
Numele actual vine de la constructorul ei, inginerul macedonean Nicolae Pissiota  care a construit impreuna cu sotia sa Zoe, aceasta frumoasa manastire,pe mosia cumparata de la familia generalului Gheorghe Angelescu un nume cu rezonanta istorica in timpul Razboiului de la 1877, pentru dobandirea independentei.
Era la putin timp dupa terminarea primului razboi mondial, in 1919.
Inginerul Nicolae Pissiota dispunea de o pozitie sociala ce i-a permis construirea unui locas de cult care sa dainuie peste vreme.
Biserica este opera arhitectului Ioan Giurgea iar de pictura s-a ocupat Costin Petrescu impreuna cu ucenicul sau, Gheorghe Eftimiu.
Se remarca faptul ca intregul edificiu a fost construit cu migala si daruire, fatadele de caramida aparenta si liniile drepte si echilibrate ale constructiei tradand simplitate si stabilitate.
Constructia bisericii a durat aproape un deceniu, din 1919 pana in 1928, cand este terminata si sfintita Manastirea Pissiota. Avea sa poarte hramul Nasterea Maicii Domnului!
Manastirea Pissiota nu este scutita de evenimente neplacute: in anul 1940, moare ctitorul ei, inginerul Nicolae Pissiota, iar la scurt timp are loc un puternic cutremur de 7.4 grade pe scara Richter, care avaria manastirea.
In anul 1941, moare si sotia ctitorului, Zoe Pissiota, ambii ctitori fiind inmormantati in incinta bisericii.
Tot aici isi dorm somnul de vechi Regele Ferdinand si Regina Maria.
In anul 1948, Manastirea Pissiota este transformata de catre Patriarhul Iustinian in manastire de maici, asa cum este cunoscuta pana astazi.
Teribilul an 1959 si infioratorul Decret nr. 410 cand autoritatile comuniste dau decretul antimonahal. Statul comunist se simtea realmente amenintat de miile de monahi din toata fara care nu faceau altceva decat sa se roage pentru intregul popor roman! Manastirea Pissiota este desfiintata, si nicio maicuta n-a putut ramane. Maicutele sub 50 de ani au fost duse la munca in Bucuresti, iar cele trecute de aceasta varsta mutate la alte manastiri din jurul Capitalei.
In anul 1977, cutremurul din 4 martie subrezeste cladirile manastirii si biserica.
Abia in anul 1993, Manastirea Pissiota se reinfiitneaza si au loc ample lucrari de restaurare a intregului complex monahal.
Elementul central al constructiei il reprezinta turnul cu ceas, in varful caruia se gaseste o impunatoare cruce cu bratele ramificate, mare de aproape trei metri, ce domina de departe intinderea campiei. Intregul turn este inalt de aproape 20 de metri, pe un plan patrat. Iniţial, acest turn a avut si functia de clopotnita.
In prezent, cele trei clopote inscriptionate cu numele ctitorilor se afla intr-o noua clopotnita, ridicata in partea de nord-vest a asezamantului. Toate cele trei clopote poarta inscriptia: "Spre Vesnica Amintire a Domnului Inginer Nicolae N. si Zoe Pissiota - Com. Poienarii Cojocareni - la anul 1928 iulie 17 - Fabrica Oituz Bucuresti".
Portretele ctitorilor si ale Patriarhilor Miron Costin si Iustin Marina sunt realizate in anul 1956 de pictorul Vasile Rudeanu.
Catapeteasma Sfintei Biserici este sculptata in lemn de trandafir si de cires, adus special din Grecia.
Naosul bisericii are plan patrat, pe cupola caruia se gaseste fresca Mantuitorului - Iisus Pantocrator, specifica bisericilor rasaritene. Cele patru ferestre inguste de pe tamburul turlei asigura o lumina discreta, sporind atmosfera de liniste si rugaciune din sfantul lacas; la baza turlei, in cele patru colturi, se gasesc icoanele celor patru Evanghelisti. De pe tavanul drept impresionează fresca reprezentand Sfanta Treime.
Mobilierul Sfintei Biserici este sculptat in lemn de stejar cu motive nationale de catre sculptorul Anghel Dima (1928), acesta fiind si autorul sculpturii infatisandu-l pe scriitorul Mihai Eminescu in fata Ateneului Roman.
Pardoseala manastirii este din marmura rosie de Carrara, iar sub fundatia Sfintei Biserici se afla criptele de marmura unde isi dorm somnul de veci ctitorii si familiile acestora .
In interiorul bisericii se gasesc icoane si candele de argint in stil brancovenesc, insa Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul reprezinta atractia turistilor care vin sa viziteze sfanta manastire.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul este pictata pe lemn de stejar pe fundal de brocatura bizantina sub semnatura cunoscutului portretist Gheorghe Eftimiu, ucenicul celebrului pictor Costin Petrescu si este facatoare de minuni, marturie stand miile de vizitatori care au primit ajutorul si rezolvarea problemelor.
Timp de doua decenii, intre anii 1928-1948 a fost manastire de calugari. In anul 1948, Patriarhul Justinian Marina o transforma in manastire de maici. Va rezista pana in anul 1962, cand manastirea va fi desfiintata.
In 1993, dupa trei decenii de aflare in ruina, manastirea isi reia din nou cursul activităţii sale, cu viata de obste.
In prezent sfanta manastire este manastire de maicute care au grija de locasul de cult si de asezamantul medico-social Sfantul Pantelimon.
Vizitatorii se pot bucura si de Muzeul Manastirii, care adaposteste o impresionanta colectie de obiecte vechi bisericesti.


Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul

 

Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Pissiota este trista!
Nu asa a fost aceasta icoana pictata de un cunoscut portretist al secolului trecut, Eustatiu Stoenescu. Pictata in stil renascentist, chipul Maicii Domnului era balnd o figura delicata si tanara, care-si tine cu delicatete Pruncul in brate. Insa pentru pacatele noastre, Maicuta Domnului si-a intristat chipul
Maicuta Domnului nu isi intampina pelerinii cu acel zambet cald pe chip, ci cu o tristete care-ti strapunge inima!
Sfanta Icoana care o infatiseaza pe Maicuta Domnului nu a fost mereu trista!
Acest lucru se intampla din timpul Postului Mare din anul 1996, cand, fara veste, Maicuta Domnului a inceput sa planga.
De dimineata cand maicutele au venit in biserica sa inceapa pregatirile au vazut-o pe Maica Domnului care plangea, la fel si Pruncul. Lacrimile Maicii Domnului si ale Pruncului au curs in continuu sase zile si sase nopti.
Dupa aceste sase zile si sase nhopti, lacrimile Maicii Domnului s-au oprit in mod miraculos!
Maicuta Domnului a inceput brusc sa planga, cand o jurnalista care nu credea ca lacrimile Maicii Domnului sunt reale! Aceasta si-a cerut iertare si a plecqat din sfanta manastire cu o alta viziune asupra acestui miracol!
La Icoana Maicii Domnului cu Pruncul au loc vindecari miraculoase: nasteri de prunci din rugaciunile mamelor care nu pot avea copii, insanatosiri trupesti si sufletesti.
O vindecare miraculoasa este cazul unei absolvente de teologie diagnosticata cu noduli pe corzile vocale pe care Maicuta Domnului a vindecat-o pe loc!
In anul 1998, tot in timpul Postului Mare, din Icoana Maicii Domnului a inceput sa izvorasca mir de buna-mireasma, timp de sapte zile si sapte nopti. Apoi, brusc s-a oprit!
Uneori se intampla ca sfanta icoana sa se acopere cu broboane de ulei sfintti sau ca picaturi de mir sa apara pe suprafata ei!
Slava, Tie, Doamne si te rugam sa ne ai in Paza Ta cea prea mare!