Manastirea Cernica

Manastire de Calugari
Adresa: comuna Cernica, judetul Ilfov (12 km de Bucuresti)
Telefon: 021.351.17.37
Ctitor: vornic Cernica Stirbei si a sotiei sale, doamna Chiajna (1608)
Hram:  Sfantul Ierarh Nicoale (6 decembrie)
             Sfantul Gheorghe (23 aprilie)
Important: Moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica
                   Moastele Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica


Daca vreti sa faceti o plimbare rapida dar si sa va incarcati bateriile, Manastirea Cernica reprezinta destinatia perfecta unei plimbari de Duminica!
Situata la 12 km de Bucuresti, in comuna Cernica din judetul Ilfov, Manastirea este un monument istoric cu o valoarea inestimabila.
Manastirea Cernica este ctitorie a vornicului Cernica Stirbei si a sotiei sale, doamna Chiajna, fiind atestata documentar inca din anul 1608, printr-un hrisov domnesc:
"Am cumparat satul Floresti, de pe Colentina, de la Nedelcu si Stroe, feciorii lui Radu Captaru, si am zidit o manastire, la leatu 1608, cu hramul Sfantului Ierarh si facator-de-minuni Nicolae de la Mira Lichiei, in capul mosiei mele cea de mai sus aratata, intr-un ostrov, langa Florestii din mijloc, ce se vecinesc cu Serban Voda. Nimeni din neamul meu sa nu fie slobod de a se atinge de dansa sau sa puna egumen, ci sa fie staret din acei parinti ce vor petrece cu viata de obste, spre pomenirea mea, a sotiei mele si a neamului meu, in veacul de acum si in cel ce va sa fie."
In acest an, vornicul Cernica reface un vechi schit, il inzestreaza cu pamanturi, paduri si sate, spre vesnica pomenire a numelui si a neamului sau. Din acel moment, manastirea lua numele binefacatorului ei- Schitul Cernica.
In anul 1781, la conducerea schitului este randuit de Dumnezeu, ca staret, Sfantul Cuvios Gheorghe, unul dintre ucenicii Sfantului Paisie de la Neamt.
Prin lucrarea Duhului Sfint, cu post si multa rugaciune, Cuviosul Gheorghe reuseste sa refaca obstea monahala de la Manastirea Cernica.
Biserica inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, aflata pe insula din spatele cimitirului, a fost construita dupa cutremurul din anul 1802, de catre staretul Timotei, sfintirea ei avand loc in anul 1815.
Cutremurul din anul 1940 a adus pagube bisericii: s-a daramat bolta naosului si turla cea mare a bisericii insa, prin grija patriarhului Justinian, biserica a fost restaurata intre anii 1965-1967, cand s-a reconstruit numai turla pe pronaos.
Pictura actuala apartine zugravului Fotache, iar icoanele imparatesti si portretele staretilor Timotei si Gheorghe sunt opera pictorului Nicolae Polcovnicu, care a zugravit si biserica cea mare a Patriarhiei din Bucuresti, intre anii 1825-1838.
Biserica Sfantul Lazar, din cimitirul manastirii, a fost zidita tot in vremea Cuviosului Gheorghe, ea fiind sfintita in anul 1804.
Biserica inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, aflata pe prima insula a complexului monahal, a fost zidita de Sfantul Ierarh Calinic si de de episcopul Ioanichie Stratonichios, intre anii 1831-1832.
Pana la aceasta data, obstea monahala vietuia in jurul Bisericii Sfantul Nicolae, in ostrovul din spate; dupa construirea noii biserici, Sfantul Calinic muta obstea monahala in jurul acesteia.
Astazi vizitatorul care paseste pragul Bisericii Sfantul Gheorghe se poate inchina moastelor Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica si ale Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica, fiind grabnic ajutatori si facatori de minuni!
Biserica Sfantul Gheorghe este zidita in forma de cruce, cu abside laterale adanci.
Biserica are trei turle, una mare, asezata pe naos, si doua mai mici, asezate de o parte si de alta a pronaosului.
Pictura interioara a bisericii celei noi apartine zugravului Adam. In pronaos sunt pictate, in ulei, de catre Sava Hentia, portretele ctitorilor: Sfantul Ierarh Calinic si episcopul Ioanichie Stratonichios.
In anul 1778, pictorul Nicolae Polcovnicu a infiintat, in incinta Manastirii Cernica, o mare scoala de pictura bisericeasca. Aici au studiat si au pictat zugravi renumiti, printre care amintim pe Nicolae Teodorescu profesorul celebrului Gheorghe Tattarescu, si David Adam.
In incinta manastirii a mai functionat si o scoala de copisti.
O institutie de o reala importanta a fost si Seminarul Teologic Monahal, care a dat lumii oameni de seama, dintre acestia amintindu-l aici doar pe Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist.
Odata cu declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost inchise, atat Seminarul, cat si tipografia manastirii, ele fiind redeschise abia in anul 1995.
Daca timpul va permite va invitam sa vizitati si Casa Memoriala Sfantul Ierarh Calinic (1842), Casa Memoriala Sfantul Cuvios Staret Gheorghe (1786) precum si Muzeul Manastirii Cernica care adaposteste importante obiecte de cult.
Cimitirul manastirii cuprinde, pe langa morminte ale monarhilor din obstea Manastirii Cernica si morminte ale unor importante personalitati culturale si politice: scriitorul Gala Galaction; Naum Ramniceanu; istoricul Ioan Lupas; pictorul Ion Tuculescu; mitropolitul primat Nifon, Pan Halippa, luptatorul pentru unirea Basarabiei cu patria-mama, parintele Dumitru Staniloae, marturisitorul Ioan Ianolide, precum si doamna folclorului romanesc - Marioara Murarescu.

Manastirea Cernica reprezinta un loc de pelerinaj deosebit de important dar si necesar pentru pelerinul crestin-ortodox, "o poarta deschisa spre cer" dar si spre sufletului celor care-i calca pragul.