Manastirea Hlincea


Manastirea Hlincea

Manastire de calugari
Adresa: comuna Ciurea, jud. Iasi, cod 707083
Telefon: 0232.235.165
Ctitor: Doamna Maria (fiica domnitorul Petru Schiopul) si sotul acesteia, vistiernicul Zottu Tzigara (1586)
Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)


Manastirea Hlincea este departe de tumultul orasului Iasi, intr-o zona in care cu greu te mai lasi plecat, in comuna Ciurea.
Tindem sa credem ca pe aici se plimbau doi buni prieteni: badia Creanga si badia Eminescu!
Manastirea Hlincea este ctitorita de fiica domnitorului Petru Schiopu, doamna Maria. Doamna Maria era casatorita cu vistiernicul Zottu Tzigara, care era grec la origine din regiunea Tessalia. Era anul 1586 si manastirea urma sa poarte hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe!
Dupa ce Petru Schiopul si familia sa au parasit tara la 8 septembrie 1591, manastirea a fost lasata în paragina cu ,,toate satele rasfirate si pustiite caci de la manastire de la Dionisiate calugarii n-au mai venit, nici au mai purtat de grija de metoh si de sate, ci au lasat tot de s-au pustiit”.
25 de ani mai tarziu, revenita in Moldova, doamna Maria restaureaza cele doua ctitorii ale raposatului ei tata: manastirile Hlincea si Galata! Ramane in Moldova pana in anul 1620, nereusind insa sa termine restaurarea bisericii de aceea manastirea este supusa deteriorarii!
Printre ctitorii acestui sfant nu ii putem uita pe domnitorii Vasile Lupu si Miron Barnovschi Movila care aduc importante imbunatatiri manastirii!
In anul 1626, Miron Barnovschi Movila fortifica incinta cu zid de piatra si intareste stapanirea manastirii asupra terenului din jur.
In anul 1636, domnitorul Vasile Lupu restaureaza asezamantul, construieste turn, chilii, trapeza, pivnite intr-un cuvant " tot ce a trebuit" pentru buna functionare a manastirii, deoarece nu existau "nici chilii, nici trapezarie, nici averi, nici imprejmuiri imprejuru manastirii, nici odajdii (...), ce statea numai biserica pustiita si a inceput si biserica sa se strice".
Anul 1653 este un an sangeros si cumplit pentru manastirea Hlincea: cazacii condusi de Timus Hmelnitchi ii tortureaza pe calugari si distrug toate documentele manastirii!
In anul 1659, Gheorghe Ghica restabileste drepturile asupra bunurilor manastirii, iar un an mai tarziu, Stefanita Voda (fiul domnitorului Vasile Lupu) aduce si el, asemeni tatalui sau, importante lucrari manastirii: termina de pictat si de reparat biserica.
In anul 1662, Istrate Voda Dabija intareste manastirii toate vechile privilegii detinute.
In anul 1682, Gheorghe Duca trece manastirea ca metoc al Manastirii Cetatuia, pozitie in care ramane pana in anul 1990.
In timpul razboaielor ruso-turcesti, dintre anii 1787-1792 si 1806-1812, Manastirea Hlincea este transformata in spital miliar, unde erau tratati ranitii.
In anul 1831, in timpul epidemiei de holera, este transformata ca lazaret pentru bolnavi, care erau tratati nu doar fizic ci si spiritual!
In timpul holerei mari din anul 1848, in jurul manastirii au fost inmormantati mortii de holera din Iasi!
La inceputul secolului XIX, Manastirea Hlincea a ajuns o adevarata ruina; in anul 1908, se efectueaza lucrari de restaurare de catre Comisia Monumentelor Istorice.
In anul 1959, in timpul cumplitului Decret nr. 410 prin care s-a dorit de catre comunisti o reforma monahala, Manastirea Hlincea este considerata nucleu legionar si este inchisa.
O noua incercare pentru Manastirea Hlincea! In timpul cutremurului din 4 martie 1977, biserica este grav avariata.
Intre anii 1980 - 1984, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arapasu, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei, supune biserica unui proces de consolidare si restaurare.
Dupa 1990, Manastirea Hlincea este re-deschisa publicului si au loc lucrari de restaurare dar si de construire de noi chilii; sunt adusi calugari de la Manastirea Horaita in frunte cu ieromanahul Metodie Oprica.
Manastirea Hlincea ii asteapta pe toti cei are vor sa se bucure de cateva momente de liniste sufleteasca!