Scara Acoperita

Scara acoperita

 

Adresa : interiorul cetatii Sighisoara

              mai este cunoscuta si sub numele de Scara scolarilor, construita in anul 1642

 

Scara acoperita a fost construita in anul 1642 de primarul Eisenburger cu scopul de a facilita drumul elevilor care mergeau la Scoala din Deal pe timpul iernii. De aici numele de "Scara scolarilor".

Initial, scara era construita din lemn a avut 300 de trepte, insa in urma modificarilor din anul 1849 au mai ramas doar 175 de trepte.

Cine se incumeta sa urce cele 175 de trepte va constientiza ce insemna a fi scolar la mijlocul sec al- XVII-lea. Pe ploaie sau pe viscol, elevii mergeau pe jos pana la scoala. De aceea, la initiativa primarului dar si cu sprijinul parintilor, s-a facut aceasta constructie tocmai pentru a le putea fi mai usor copiilor.

Aceasta scara superba, asemanatoare unui tunel, prin ale carei sipci de lemn patrund razele soarelui, duce in varful dealului, unde exista o veche biserica gotica - Biserica din Deal cu Hramul Sfantului Nicolae si o scoala evanghelica.

Una dintre legendele Scarii spune ca un baiat trebuie sa sarute o fata pe care o iubeste pe fiecare treapta a scarii si sa-i rosteasca numele fara sa greseasca. Daca reuseste inseamna ca este baiatul potrivit pentru fata.

Prima atestare istorica a unei scoli la Sighisoara este din anul 1522, cand sfatul orasului Sighisoara a donat rectorului scolii o haina in valoare de 4 florini ca sa dovedeasca straduinta in munca cu tineretul. Ciclul superior inca nu exista, absolventii primind titlul de litteratus, nu magister, dar aveau dreptul de a se inscrie totusi la cateva universitati.

In perioada 1402-1520, 95 de studenti sighisoreni au studiat la Universitatile din Cracovia si din Viena. Limba de predare era limba latina.

In anul scolar 1607-1608, s-a deschis o scoala majora pe actualul deal al scolii.

In anul1619, primarul Martin Eisenburger a dat dispozitie sa se contruiasca inca o cladire langa cladirea existenta, aceasta noua cladire purtand inscriptia Schola Seminarium Republicae.

In 1620, rectorul Simon Hartmann a organizat clasele medii dupa modelul celor mai importante trei scoli din Transilvania la acea vreme : Brasov, Sibiu si Bistrita; absolventii avand dreptul de a se prezenta la orice universitate. S-au introdus patru nivele de invatamant : quatra, tretia, secunda si prima.

In anul 1652, scoala angajeaza si un lector in afara rectorului.

Anul 1676 este un an nefast insa : un incendiu a distrus trei sferturi din cladirile Sighisoarei si, chiar daca edificiul scolar nu a fost afectat, aceasta calamitate a dus la scaderea numarului elevilor. Lipsa banilor a facut ca parintii sa nu mai investeasca bani in educatia copiilor, preocupandu-se si punand accent mai mult pe construirea caselor afectate.

Incepand cu anul1675 se introduc examene regulate, de forma compunerilor in limba germana. Examenul de absolvire consta intr-un discurs public, iar dupa absolvire elevii primeau o recomandare.

In 1684, a inceput construirea bibliotecii scolare din initiativa rectorului Martin Kelp.

In anul 1691, parterul incintei de invatamant a fost ocupat de trupele imperiale, iar in 1709 s-a declansat o devastatoare epidemie de ciuma care a omoarat o treime din populatie.

Ulterior s-au introdus si cursuri de filosofie, limba de predare devine germana, a inceput predarea materiilor reale.

In anul 1772 legi introduse de rectorul Schenker au reglat printre altele viata internistilor, asa-numitii togati (deoarece purtau togi).

In 1790 a inceput construierea cladirii in care se afla scoala astazi. La intrare are inscriptia

„Fiilor patriei dedicati virtutii si intelepciunii sa le fie sacru lacas”). Initial avea doar parter si un etaj.

In 1823 rectorul Paul Binder prezinta un nou plan de invatamant conform caruia scoala urma sa fie impartita in trei: un seminar pentru invatatori si predicanti, scoala cetateneasca si „scoala de invatati”.

Din 1850 scoala era o scoala gimnaziala cu 8 clase, unde studiul stiintelor naturii a stat in prim plan. Sunt acum acceptati si elevi ale altor confesiuni religioase, si se introduce studiul limbilor maghiara si romana ca materii facultative.

La inceput de secol XX, s-a reconstruit cladirea principala, i se adauga un etaj si scoala a fost redenumita Gimnaziul Episcop Teutsch, dupa fostul rector.

Incepand cu anul 1924-1925, scoala a adoptat legile scolare din Romania ca urmare a Unirii Transilvaniei cu Romania.

Cu ocazia aniversarii a 450 de ani, scoala a primit din nou un alt nume, Liceul Joseph Haltrich, in amintirea fostului rector si scriitor.

Din 1980, ca urmare a reorganizarii liceelor, scoala s-a numit Liceul industrial Joseph Haltrich.

Dupa Revolutia din 1989, scoala s-a numit Liceul teoretic Joseph Haltrich, cu predare in limbile romana si germana.

Fa-ti timp si parcurge scarile Scarii Acoperite si nu uita sa o asculti pe doamna care canta la chitara, sus pe treptele Scarii. Muzica ei si glasul ingeresc te vor face sa uiti tot ce-ti trecea prin minte in acele momente si sa te opresti : timpul se va contopi cu glasul ei melodios!


Albume foto