Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Suceava
Adresa: str. Ioan Voda Viteazul nr. 2, Suceava, cod. 720034
Telefon: 0230.215.833
Ctitor: inceputa de Bogdan al III-lea cel Orb (1514) si terminata de Stefanita Voda (1522)
Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)
Sfantul Ioan cel Nou (24 iunie)
Important: Moastele Sfantului Ioan cel Nou
Daca ajungeti in Suceava nu ezitati sa mergeti la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou. Inima dvs se va umple de bucurie duhovniceasca si veti pleca mai putin abatuti de aici!
Biserica actuala a manastirii Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, avand hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost inceputa in anul 1514 de catre fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Orb si terminata de fiul lui Bogdan, Stefanita-Voda in anul 1522.
Chiar daca constructia acestei sfinte manastiri a durat 8 ani, cladirea este impunatoare si impresionanta pentru pelerin!
In anul 1522, la 6 noiembrie, voievodul Stefanita-Voda asista la sfintirea sfantului locas, slujba fiind oficiata de Mitropolitul Teoctist al III-lea. Din pacate la aceasta slujba nu poate participa si voievodul Bogadan al III-lea de la a carui moarte se implineau 5 ani!
Pisania de deasupra usii de intrare in pridvor aminteste acest eveniment:
"Cu vointa Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, a voit binecredinciosul si de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn la Tarii Moldovei, sa zideasca Biserica Mitropoliei Sucevei unde este hramul marelui martir purtator de biruinta Gheorghe. Si a inceput sa zideasca in anul 7022 (1514) si n-a ajuns sa savarseasca, si fiul sau, Io Stefan Voievod, din mila dui Dumnezeu, Domn al Tarii Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre in sus si a savarsit in anul 7030 (1522) luna noienbrie 6, iar a domniei sale al saselea curgator si a fost sfintita cu mana Prea Sfintitului Mitropolit Kir Teoctist."
La Suceava este mutata Mitropolia Moldovei, al carei sediu initial a fost la Biserica Mirauti.
Pana in a doua jumatate a veacului al XVII-lea, la Manastirea Sf. Ioan cel Nou a fost resedinta mitropolitilor Moldovei.
In anul 1589, Ioan Petru-Voievod acopera din nou biserica si ridica clopotnita.
Anul 1589 este un an cu o semnificatie deosebit de importanta pentru sfanta manastire: sunt aduse moastele Sfantului Ioan cel Nou. Asezate initial spre inchinare la Biserica Mirauti, ele sunt aduse spre cinstire la Suceava unde se gasesc si astazi!
Pe peretele sudic al naosului exista o inscriptie aurita amintind de acest moment:
"In anul 7097 (1589, iunie 24, a acoperit biserica Mitropoliei si a facut si clopotnita si a adus si pe Sfantul Ioan in Mitropolie".
In anul 1686, Mitropolitul Dosoftei este luat ostatic, iar sfintele moaste si tot tezaurul mitropoliei sunt duse in Polonia de Jan Sobieski. Moastele vor ramane in grija calugarilor de la Zolkiev.
In anul 1750, manastirea se afla in paragina.
Intre anii 1750-1758, este restaurata prin grija Mitropolitului Iacob Putneanul.
Anul 1775. Nordul Moldovei este anexat la Imperiul Habsburgic. Monahismul bucovinean avea de suferit.
Din ordinul generalului Karl von Enzenberg, guvernator al Bucovinei la acea vreme s-au desfiintat importante asezari monahale. Au scapat doar trei: Putna, Sucevita si Dragomirna. Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, prin purtarea de grija a sfantului, avea sa scape, avand statutul de metoc al Manastirii Dragomirna.
In anul 1783, Episcopul Dositei Herescu reuseste, cu sprijinul imparatului Iosif al-II-lea, ca moastele Sfantului Ioan cel Nou sa se intoarca acasa, dupa aproape un secol.
In anul 1829, au loc noi reparatii ale sfitei manastiri prin grija Mitropolitului Veniamin Costachi. Cu aceasta ocazie, se adauga bisericii un pridvor in forma de capela.
Anul 1910, acoperisul este refacut, fiind folosite tigle smaltuite. Cu aceasta ocazie lacasul este resfintit de Mitropolitul Vladimir Repta.
In timpul primului razboi mondial, moastele Sfantului Ioan cel Nou parasesc din nou tara, de aceasta data fiind mutate la capela ortodoxa romana din Viena.
In anul 1950 este reinfiintata Manastirea Sfantul Ioan cel Nou.
Biserica este construita in stilul bisericilor lui Stefan cel Mare, in plan triconc. Are pridvor, pronaos, naos si altar.
In altar sunt reprezentate Maica Domnului, Invierea lui Lazar si cele doua scene din Impartasirea Sfintilor Apostoli si saisprezece Sfinti Ierarhi in registrul de jos.
In naos, calota turlei il are reprezentat pe Isus Pantocratorul.
In turla scena impresionanta a Liturghiei divine cu cortegiile de ingeri, Profetii si Apostolii.
Biserica a fost pictata in interior si exterior in 1534, in timpul domniei Voievodului Petru Rares.
Ea a fost curatata de fum si reimprospatata in anii 1906-1909, de pictorul Iohann Viertelberger.
O noua restaurare a avut loc la inceputul anului 2001.
Din fresca exterioara se mai pastreaza, astazi, in partea de sud, Acatistul Maicii Domnului, Parabola Fiului risipitor (patru scene)si Arborele lui Ieseu.
Odata cu reinfiintarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor in anul 1991, s-au inceput lucrarile pentru construirea unei Biserici -paraclis in curtea manastirii.]
Turnul-clopotnita, datand din anul 1589, este ridicat din piatra. Primul etaj pastreaza forma sa initiala de patrat, fiind construit initial din piatra, ulterior piatra alterneaza cu caramida.
Aici se pastreza clopotele manastirii, cel mai vechi fiind din vremea lui Stefan cel Mare!
Biserica Sfantul Gheorghe din Suceava se afla pe lista patrimoniului cultural al bisericilor pictate din nordul Moldovei alaturi de alte sase biserici: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota si Voronet.