Cetatea Sighisoara


Cetatea Sighisoara
Important: Singura Cetate inca locuita din Europa
"Cea mai frumoasa si cea mai bine pastrata cetate oraseneasca din Transilvania"
Nume: Perla Tarnavei, Margaritar al Transilvaniei, Nurnberg transilvanean.


Situata in centrul Romaniei, pe valea Tarnavei Mari, la 279 kilometri de Bucuresti si in apropierea altor importante orase ale tarii (Sibiu – 91 kilometri, Brasov – 117 kilometri , Targu Mures – 51 kilometri), Sighisoara reprezinta prin locatie, conditii geografice, traditii, evenimente culturale si mai ales prin istoria sa fabuloasa un punct de atractie major pentru turistii din toate regiunile tarii si din strainatate.
Farmecul si valoarea istorica a numeroase cladiri si strazi ale orasului au determinat includerea lor in patrimoniul UNESCO.
Fondat in secolul al XII-lea de catre sasii adusi in zona de regii maghiari, orasul Sighisoara este astazi unul dintre cele mai bine conservate orase medievale ale Europei.
Cronicarul G.Krauss fixeaza inceputurile locuirii medievale la Sighisoara in anul 1191.
Documentar, localitatea este atestata in anul 1298 cu termenul german Scespurch.
In anul 1337, Sighisoara devine centru de scaun, iar in 1367 capata rang de oras: Civitas de Segusvar.
Locuitorii orasului medieval inca de la inceputuri erau organizati in bresle. Se apreciaza ca in secolele al-XVI-lea si al-XVII-lea existau: 15 bresle cu 20 de branse mestesugaresti. Breslele nu au doar rol economic, ci si administrativ: construirea si fortificarea cetatii.
Epoca de glorie a orasului o reprezinta din secolul al-XV-lea pana in secolul al-XVII-lea, cand burgul devine un important centru artistic: aici vin pictori, sculptori, muzicieni din Konigberg, Salzburg, Boemia, Tirol etc.
Pe plan politic, in secolul al-XV-lea, Sighisoara devine al doilea oras ca importanta dupa Sibiu si joaca un rol de seama in relatiile dintre Transilvania si Tara Romaneasca. In acest sens, intre anii 1431-1435, prezenta principelui muntean Vlad Dracul in casa Paulini. Stapanitor al intinselor domenii de pe Olt, din Tara Fagarasului si Almasului, Vlad Dracul este incoronat in anul 1431, in catedrala din Nurnberg in calitate de domn al Tarii Romanesti de catre imparatul Sigismund de Luxemberg si investit cavaler al Ordinului Dragonului. De acum, Vlad Dracul va purta pe armuri insemnele acestui ordin, care avea drept scop izgonirea turcilor din tarile crestine. La Sighisoara, intr-un atelier de argintar a fost batuta moneda sa - ducatul nou de argint - dar emite si documentul care mentioneaza pentru prima data numele romanesc al orasului Sighisoara.
Tot aici avea sa se nasca si fiul sau, domnitorul Vlad Tepes- Draculea, viitorul domn al Tarii Romanesti. Aceasta casa astazi ii poarta numele, fiind asezata chiar in centrul cetatii. Documentar se stie de trecerea sa prin Sighisoara in anul 1476, anul mortii sale.
In anul 1631, in Biserica din Deal va fi ales Gheorghe Rakoczy ca principe al Transilvaniei si rege al Ungariei.
In secolul al-XVII-lea, orasul este ocupat in mai multe randuri de secui. In anul 1676 trei sferturi din oras arde, apoi in 1709 cetatea este cuprinsa de ciuma ucigand o treime din locuitorii cetatii.
In anul 1738, orasul orasul cunoaste cel mai mare cutremur , iar in 1771 , cetatea este lovita de cea mai groaznica inundatie.
Anul 1848 - anul Revolutiei. Nici Sighisoara nu este scutita de revolte. La 31 iulie 1849, pe campia de la Albesti trupele maghiare conduse de polonezul Bem au fost infrante de trupele tariste chemate de imparatul Franz Ioseph. In aceasta batalie au pierit poetul maghiar Petofi Sandor dar si generalul rus Scariatin. Pe acest loc s-a ridicat un monument simbolic: un obelisc cu un vultur purtand in cioc o sabie dar si un muzeu inchinat poetului Petofi Sandor.
Demografia de astazi a orasului in care romanii reprezinta populatia majoritara (76%), urmati de maghiari si germani, face din Sighisoara o atractie de care s-a dus vestea si peste hotare.
Sistemul defensiv construit si aparat de bresle era compus dintr-un zid lung de 930 m, 14 turnuri de aparare si 5 bastioane de artilerie.
Turnurile Cetatii sunt :
-Turnul cu Ceas:
Constructie emblematica a Sighisoarei si a Transilvaniei, Turnul cu ceas a fost construit in partea de est a platoului inferior al cetatii. Construit in scopuri militare pentru paza portii localitatii, Turnul a gazduit si Sfatul Cetatii pana in anul 1556. Aceasta dubla functie a conferit inca de a inceput turnului un aspect nu doar impresionant si puternic, ci si elegant.
Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.
In 30 aprilie 1676,acoperisul este distrus de un puternic incendiu si va fi refacut in 1677 de catre mesterii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg. Reparat de mai multe ori (1775, 1804), acoperisul capata infatisarea actuala in anul 1894, cand vechea invelitoare a fost acoperita cu tigle multicolore smaltuite, iar pe fatada dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si inscriptia.
Turnul primea la inceputul secolului al XVII-lea un orologiu prevazut dupa moda apuseana, cu statui din lemn infatisand pe zeii pagani ce personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn. si Soarele.
Actualul mecanism este realizat in 1906, iar motorul electric a fost adaugat in 1964. Din 1899 Turnul cu ceas adaposteste muzeul de istorie al orasului.
-Turnul Tabacarilor:
Este plasat pe latura de S-E si este unul dintre cele mai vechi turnuri.
-Turnul Cositorarilor:
Reprezinta un unicat de arhitectura medievala. Urmele de ghiulele se mai pot vedea si astazi pe zidurile lui. Turnul este completat de Galeria Puscasilor, unica in arhitectura cetatii. El a suferit mai multe reparatii de-a lungul timpului.
-Turnul Aurarilor:
Turnul a fost cel mai puternic. Aruncat in aer in anul 1706 de curuti, lovit de traznet si ars o suta de ani mai tarziu, turnul este partial demolat in anul 1863 si transformat in sala de gimnastica a Liceului din Deal.
In anul 1932,s-a construit pe locul sau actuala capela mortuara apartinand comunitatii germane evanghelice a orasului.
-Turnul Franghierilor:
Datand din secolul al-XIII-lea acest turn ca si Turnul Aurarilor a facut parte din vechea fortificatie de pe varful dealului. Astazi este locuinta paznicului cimitirului evanghelic de pe deal.
-Turnul Macelarilor:
Portiunea de zid care leaga Turnul Franghierilor de Turnul Macelarilor s-a pastrat intacta pe toata inaltimea, astfel ca se pot citi fazele de evolutie ale zidariei.
-Turnul Cojocarilor:
Se afla amplasat la mica distanta de Turnul Macelarilor. Este legat prin poarta Torle, unde se facea impartirea turmelor seara. Turnul nu este impozant, este modest ca dimensiuni si forme, datand din secolul al-XV-lea.
-Turnul Tesatorilor:
A fost demolat in anul 1858 iar cu piatra rezultata s-au pavat pentru prima oara strazile cetatii. Despre acest turn se stie ca a adapostit multa vreme inchisoarea militara a orasului.
-Turnul Croitorilor:
A apartinut celei mai bogate bresle. La fel ca Turnul cu Ceas are o intrare formata din doua ganguri. In timpul incendiului din 1676 aici era pastrata rezerva de pulbere a orasului si a dus la declansarea unei explozii care a distrus o parte din turn.
-Turnul Cizmarilor:
Este asezata in partea de N-E a cetatii, fiind mentionat inca din anul 1521.Turnul care a avut in fata sa si un bastion de artilerie (demolat in anul 1846), gazduieste astazi statia locala Radioson.
-Turnul Lacatusilor:
Acest turn a fost reparat dupa incendiul din anul 1676 si demolat in 1894, pentru a face loc actualei Biserici Catolice.
-Turnul Dogarilor:
A fost un vechi turn-locuinta cu elemente de arhitectura romanica.
-Turnul Barbierilor:
Se pastreaza putine informatii despre acest turn, insa el s-a aflat pe locul actualului Turn al Fierarilor, fiind demolat in secolul al-XVII-lea.
-Turnul Fierarilor:
Se afla in apropiera Bisericii Manastirii. Este construit in anul 1631, dupa un plan dreptunghiular si este unul din cele mai impunatoare si masive turnuri ale cetatii Sighisoara. El proteja in trecut Biserica Manastirii in caz de asediu.
Nu doar Turnurile Cetatii sunt atractia vizitatorilor, ci si:
-Biserica Manastirii:
Zidita in dreapta Turnului cu ceas, a fost ridicata probabil in secolul XIII. In trecut facea parte dintr-o biserica a dominicanilor, astazi disparuta. Forma initiala nu s-a pastrat pana la noi, biserica suferind in timp numeroase transformari si renovari.
-Biserica din Deal:
Este situata in zona cea mai inalta a Dealului Cetatii. Acolo se ajunge urcand cele 175 de trepte ale Scarii Acoperite. Construita in 1345, Biserica impresioneaza prin stilul gotic. Arheologii au descoperit ca actuala biserica a fost ridicata pe temeliile unei foste capele romanice de pe la 1200. Reprezinta cel mai important monument arhitectonic al orasului.
-Sala armelor:
Situata in imediata apropiere a Turnului cu ceas, Sala Armelor prezinta cronologic evolutia armelor de la cele albe pana la cele de foc. Pot fi admirate palose, sabii de o mana si de doua maini,florete, sabii de cavalerie sau de parada.
-Biserica leprosilor:
A fost cladita in 1575 odata cu leprozeria. Deoarece leprosii nu aveau voie in biserica , pentru ei a fost ridicat in aceiasi perioada un amvon special, exterior , de unde se tineau slujbe celor afectati de aceasta boala.
-Scoala din Deal:
Pentru prima oara , scoala este pomenita intr-un document oficial la 1522. Documente indirecte insa matricolele Universitatii din Viena) demonstreaza ca Scoala din Deal functiona deja la 1402.
-Scara Scolarilor sau Scara Acoperita:
Este una din atractiile Sighisoarei si totodata unul din elementele ce dau unicitate acestui oras.
Construita la 1654 de catre primarul Johann Both la initiativa parintilor elevilor pentru a usura accesul catre Scoala din Deal, scara acoperita avea initial 300 de trepte. Astazi s-au pastrat numai 175 intrerupte de platforme late.
-Casa Vlad Dracul:
Acum transformata in restaurant cu atmosfera medieval, casa a apartinut Voievodului muntean Vlad Dracul.Aici s-a nascut si fiul mijlociu al acestuia, Vlad, viitorul Tepes. Se afla in centrul cetatii.
-Casa cu Cerb:
Aflata langa Casa Vlad Dracul, Casa cu cerb si-a capatat numele de la capul de cerb amplasat pe coltul din N-V al cladirii. Pe zidul nordic, o inscriptie precizeaza ca, dupa ce a fost distrusa de incendiul din 1676, casa a fost reconstruita in 1691 de proprietarul ei, Michael Deli, unul dintre primarii Sighisoarei.
-Piata Centrala a Cetatii:
A fost in Evul Mediu piata comerciala si loc de judecare a proceselor. Aici se afla " stalpul infamiei", o coloana cu inele de fier, de care erau legati cu o piatra de 6 kg atarnata de gat cei care savarseau faradelegi.

Numeroase sunt atractiile acestui oras inghetat parca in timp, dar poate cele mai emblematice sunt Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Manastirii Dominicane, Scarile Acoperite sau Scoala din Deal pe care trebuie sa le vizitezi daca ai drum in Sighisoara!
Iar daca ai timp si ti se face foame, se poate manca la Restaurantul Casa Vlad Dracul si nu uita sa iti achizitionezi la plecare cafeaua Vampirului - o cafea cu ardei iute exceptionala ca gust!