Biserica Sfantul Nicolae Vladica

Nu departe de Patriarhie, pe linia tramvaiului 32, se poate vedea o biserica alba, grandioasa, ce nu poate scapa ochiului pelerinului.
Prima biserica ce a purtat denumirea de Biserica Sfantul Nicolae din Prund, isi are originea de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind construita intre anii 1778-1787.Este ctitoria Protopopului Stoica, a sotiei sale preoteasa Ilinca si a fiicei lor, Balasa.
In actele inceputului secolului al XIX-lea, se precizeaza ca unii negustori daruiesc casele lor de pe podul Calicilor, din tiganie si de pe mosia Mitropoliei, bisericii Sfantul Nicolae.
Dupa anul 1820, biserica a avut o seama de "boieri epitropi" dintre care citam pe stolnicul Petrache Arion, care devenind caminar, a cumparat in anul 1826 niste case de la preotul Sava si sotia sa Anca preoteasa, pe care vaduva caminarului Petrache Arion, le daruieste bisericii Sfantul Nicolae din Prund in anul 1846.
Din anul 1977, biserica nu a mai avut ctitori, ci s-a administrat de o epitropie, conform Regulamentului Comunal din 1876, regulament ce a fost abrogat in 1894.
Dupa anul 1888 urmeaza o serie de presedinti si epitropi stersi ca activitate, care se certau si demisionau si care in mod practic nu realizau mare lucru.
Pana in anul 1896 se remarca totusi Pr. Marin Popescu si un coemrciant D.I.Ionescu care au pus temelie pangarului si au construit casele preotilor.
In anul 1899, epitropia se construieste sub presedintia lui Mariu Teodorian, avocat al primariei si mare proprietarm D.I.Ionescu ales de enoriasi si preotul paroh.
In 1899, epitropia solicita primarului Delavrancea sprijinul ca sa incuviinteze ca sa incuviinteze desfiintarea fondurilor pentru zidirea bisericii Sfantul Nicolae Vladica, realizare ce incepu sa se infaptuiasca din septembrie 1899, cand se darama biserica protopopului Stoica, ascunsa in infundatura dintre Ospiciul Brancovenesc si Casa Nierischer.
La aceasta data Biserica din Prund avea un han in Calea Rahovei care este supus daramarii ca insalubru in totalitate, si niste case pe Bulevardul Maria, care prin construirea bulevardului erau si acestea supuse retragerii si ca atare nu mai puteau dainui multa vreme.
Ales epitrop Teodor Petrescu isi pune toata energia si priceperea pentru cladirea unei biserici frumoase si incapatoare.
La 1 iulie 1902, se incredinteaza proiectul de constructie iar la 7 noiembrie 1904, edificiul este complet terminat.
Pictura este executata de pictorul Voinescu si D.R.Ginolamo in stilul renascentist.
Mobilierul este din nuc sculptat si a fost lucrat in atelierul de la Mislea, de o valoarea artistica  executata la inceputul sec. al XX-lea in tara noastra.
In ziua de 7 noiembrie 1904, Biserica Sf.Nicolae s-a sfintit cu mare fast de catre Prea Sfintitul Nifon Ploiesteanu.



Hram : Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie)
Adresa : B-dul Regina Maria, nr.11, Bucuresti
Telefon : 021.336.62.62
Ctitor : Protopopul Stoica , preoteasa Ilinca si fiica lor, Balasa.