Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi


Adresa: Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr.16, judetul Iasi
Ctitor: Mitropolitul Veniamin Costachi
Hram :  Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie)
              Intampinarea Domnului (2 februarie)
              Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)
Important : Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva
                   racla din argint frumos ornamentata si in care se regasesc particele din sfinte moaste ale Sf. Cuvios Ioan Casian, Sf. Stefan, Sf.Cuvios Atanasie, Sf. Cuvios Gherman din Alaska, Sf. Cuv. ucisi in Manastirea Sf.Sava, Sf. Mucenic Chiriachi, Sf. M.Mc. Varvara, Sf. Mc. Paraschivi, Sf. Ier. Modest, Sf. Sfintit Mucenic Antipa, Sf. Sfintit Mc.Elefterie, Sf. Ier. Grigorie Teologul, Sf. Ierarh Epifanie, Sf. Sfintit Mc. Haralambie, Sf. Ier. Ioan Milostivul, Sf. Sfintit Mc. Dionisie Areopagitul, Sf. Ev. Marcu, Sf. Ap. Varvara, Sf. Ap. Vartolomeu, Sf. Ap. Filip, Sf. Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mare Mc. Teodor Tiron, Sf. Mare Mc. Artemie, Sf. Mare Mc. Mina, Sf. Mc. Pantelimon,Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat, Sf. Mare Mc. Trifon, Sf.Mc. Armin, Sf.Mare Mc. Ioan cel Nou, Sf. Mc. Ermoghen, Sf. 40 de Mucenici din Sevasta, Sf. Mucenici ucisi in Creta dar si particica din Braul Maicii Domnului.
                  Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului

Impunatoare si binecuvantata de Sfanta Cuvioasa Parascheva, Catedrala Mitropolitana din Iasi reuseste sa adune in fiecare zi credinciosi veniti din toate colturile tarii dar si de pe peste mari si tari pentru a le fi ascultate rugaciunile si implinite dorintele.

Catedrala Mitropolitana este ridicata pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi : Biserica Alba si Biserica Stratenia.

Piatra de temelie si constructia propriu-zisa se datoreaza ravnei si ostenelii Mitropolitului Veniamin Costachi. Lucrarile au inceput in anul 1833.S-a lucrat intens pana ce au aparut probleme serioase in legatura cu rezistenta turlei din pricina greutatii cupolei centrale de mari dimensiuni. Sau poate era nevoie de binecuvantarea sfanta a ocrotitoarei Moldovei? Nu stiu inca, cert este ca timp de 4 decenii biserica a ramas neterminata. Mitropolitul Iosif Naniescu staruie pe langa autoritatile acelor timpuri si primeste raspunsul favorabil pentru reluarea lucrurilor.

In anul 1880, la 15 aprilie se refac planurile de re-constructie. Arhitectul Alexandru Orascu din Bucuresti face minuni: se adauga in interior 2 randuri de piloni si se va renunta la cupola de mari dimensiuni, fiind inlocuita cu un sistem de patru bolti. Pictura catedralei a fost realizata cu arta si precizie de catre renumitul artist Gheorghe Tattarescu.

Sfintirea Catedralei s-a facut cu mare fast si primita cu adanca bucurie si recunostinta de popor si s-a facut in prezenta regelui Carol I al Romaniei, la 23 aprilie 1887.

Interiorul Catedralei a fost binecuvantat de penelul maestrului Tattarascu care a reusit sa ne surprinda prin rafinamentul si bogatia imaginilor.
In pridvorul Catedralei,ne intampina Tatal Atottiitorul in slava pe taria cerului, avand la picioare globul pamantesc. De o parte si de alta sunt infatisate 2 pilde cunoscute credinciosilor : Pilda Fiului Risipitor (dreapta) si Pilda Vamesului si a Fariseului (stanga). Pisania ne aminteste ziua ctitoririi si a sfintirii : 23 aprilie 1887, de ziua Sfantului Mucenic Gheorghe .

Conform traditiei ortodoxe, chiar la intrare, au fost pictate tablourile votive ale ctitorilor : Regele Carol I si Regina Elisabeta (dreapta) si Mitropolitii Veniamin Costachi si Iosif Naniescu (stanga).

Cele patru bolti ale sfantului locas sunt impodibite cu scene cruciale din istoria mantuirii : drama caderii lui Lucifer, cei 24 batrani din Cartea Apocalipsei, Pantocratorul inconjurat de ingeri tinand cartea intelepciunii divine de la Alfa la Omega, Sfanta Treime inconjurata de cantarea ingereasca " Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Savaoth!".

Peretii laterali ai naosului sunt acoperiti cu scene biblice emblematice: Pogorarea Sfantului Duh,Schimbarea la Fata, Inaltarea Domnului, Nasterea Domnului, Inchinarea Magilor, Fuga in Egipt, Coborarea de pe Cruce, Calea spre Mormant si Invierea Domnului.

Frumusetea picturii catedralei este sporita si de obiectele de cult care ii apartin acesteia : tronurile arhieresti si regale, policandrele si candelabrele de bronz aurit si argintat, vesmintele de slujba, candelele si vasele folosite la oficierea Sfintei Liturghii. Ornamentele catapetesmei sunt aurite si lumineaza intregul asamblu iconografic.

Pe usile imparatesti este pictata Buna Vestire, iar pe usile diaconesti strajuiesc chipurile Sfintilor Arhangheli Mihail (la nord) si Gavriil (la sud).

Podoaba de pret si de mare drag a Catedralei Mitropolitane din Iasi este racla cu cinstitele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Nu degeaba Sfanta Cuvioasa Parascheva este numita "cea mult folositoare" prin harul si mijlocirea ei la Mantuitorul. Sfintele ei moaste au fost aduse de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, la inceputul anului 1889, si au fost asezate in partea sudica a naosului.

Chiar in aproprierea cinstitei racle cu sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva se gaseste o frumoasa racla din argint frumos ornamentata si in care se regasesc particele din sfinte moaste ale Sf. Cuvios Ioan Casian, Sf. Stefan, Sf.Cuvios Atanasie, Sf. Cuvios Gherman din Alaska, Sf. Cuv. ucisi in Manastirea Sf.Sava, Sf. Mucenic Chiriachi, Sf. M.Mc. Varvara, Sf. Mc. Paraschivi, Sf. Ier. Modest, Sf. Sfintit Mucenic Antipa, Sf. Sfintit Mc.Elefterie, Sf. Ier. Grigorie Teologul, Sf. Ierarh Epifanie, Sf. Sfintit Mc. Haralambie, Sf. Ier. Ioan Milostivul, Sf. Sfintit Mc. Dionisie Areopagitul, Sf. Ev. Marcu, Sf. Ap. Varvara, Sf. Ap. Vartolomeu, Sf. Ap. Filip, Sf. Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mare Mc. Teodor Tiron, Sf. Mare Mc. Artemie, Sf. Mare Mc. Mina, Sf. Mc. Pantelimon,Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat, Sf. Mare Mc. Trifon, Sf.Mc. Armin, Sf.Mare Mc. Ioan cel Nou, Sf. Mc. Ermoghen, Sf. 40 de Mucenici din Sevasta, Sf. Mucenici ucisi in Creta dar si particica din Braul Maicii Domnului.

Dupa inchinarea la aceste cinstite si sfinte moaste nu uitati sa cinstiti si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului care merita vazuta.

Un ansamblu arhitectural, plin de istorie si in care se simte lucrarea divina a Sfintilor lui Dumnezeu!