Manastirea Sucevita

Situata in satul Sucevita, pe valea paraului cu acelasi nume, la o distanta de 18 km de orasul Radauti, Manastirea Sucevita a fost zidita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea pe cheltuiala intregii familii de boieri Movila, dintre care Ieremia a domnit in scaunul Moldovei intre anii 1595- 1606.

Prima ctitorie a familiei Movilestilor, care a precedat actualul complex manastiresc,a fost o biserica mai modesta, datand din preajma anului 1581.

In timpul domniei lui Petru Schiopul ( 1582- 1591), fratii Movila, ajungand sfetnicii voievodului si avand o situatie economica prospera, incep construirea unei manastiri de amploare. Prima cladire ridicata a ansamblului a fost biserica zidita intre anii 1582 – 1584.

Dupa venirea pe tronul Moldovei, in 1595, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvorase, amplasate la intrarea in biserica pe laturile de nord si de sud, zidurile si turnurile de incinta, precum si chilii pentru calugari.

Tot in timpul lui Ieremia Movila se picteaza biserica in interor si exterior.

Biserica cu hramul Invierii Domnului este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, stil consolidat in timpul lui Stefan cel Mare si Sfant, care este de fapt o imbinare armonioasa a elementelor din arta bizantina cu cele din arta gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Pictura de la Sucevita configureaza cicluri complete din viata unor sfinti des intalniti in zona Moldovei : Sf. Pahomie, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe, Viata lui Moise toate prezentate cu scop educativ.

Pictura, realizata in fresca,a fost executata de doi pictori moldoveni, Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie, si se patreaza in forma originala. Regasim elemente noi, cu caracter teologico-dogmatic, cum este scena din conca naosului reprezentand imnul liturgic Unul Nascut... si alte reprezentari ale Sfintei Treimi.

Pictura naosului reprezinta Viata Mantuitorului Iisus Hristos – minunile si patimile, precum si ilustrarea unor versete din Geneza. Tabloul votiv reprezentand intreaga familie a lui Ieremia Movila, se desfasoara in partea stanga a usii naosului, in partea opusa a usii aflandu-se un alt tablou votiv, cu Mitropolitul Gheorghe Movila, initiatorul constructiei bisericii, intr-un moment de rugaciune precum si pe tatal fratilor Movila, Ioan Movila, fost logofat, calugarit la batranete cu numele de Ioanichie.

Pictura interioara este imbogatita prin teme teologice mai rar intalnite pana atunci in Moldova.

In cupola naosului apare imagiena impunatoare a lui Iisus Hristos – Pantocrator,care binecuvanteaza cu ambele maini intreaga sa Creatie. Urmeaza apoi registrele Serafimilor si Heruvimilor, Arhanghelilor si ingerilor, a Proorocilor si Apostolilor. Re ale picturii pronaosului au fost rezervate ilustrarii vietilor Sf. Nicolae si a Sf. Mucenic Gheorghe.

Iconografia exonartexului prezinta in proportii mari Judecata de Apoi, urmata in trei registre de vietile sfintilor : Ioan Botezatorul, martiriul Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, iar intre ele, minunile Sf. Arhanghel Mihail.

Urmand traditia icinografica din secolul al XVI-lea, pictura pronaosului ilustreaza Menologul ( calendarul bisericesc) in forma completa 1 septembrie – 31 august. Registrele interioa

Pictura exterioara a Manastirii Sucevita este ea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti cu picturaexterioara, singura care-si pastreaza latura de nord, unde este reprezentata Scara virtutilor, cea mai impresionata, prin amploarea si contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului. In aceasta scena este redata lupta dintre bine si rau, incercarea omului de a pasi spre perfectiune, pentru a-si redobandi chipul pierdut prin caderea in pacat.

Pe peretii celor trei abside, in sapte registre, este redata Rugaciunea tuturor Sfintilor, tema unica in arta crestin-ortodoxa, creatie a scolii de pictura din Moldova.

Fatada sudica este decorata cu Arborele lui Iesei, avand la baza filozofii antici, Acatistul Maicii Domnului, Rugul in flacari si Acoperamantul Maicii Domnului.

In camera mormintelor sunt inmormantati fratii voievozi, Ieremia si Simion Movila, ale caror lespezi de morminte, din marmura romaneasca de Ruschita constituie valori artistice ale sculpturii medievale romanesti :

 

Aceasta piatra de mormant o a facut si infrumusetat Domnul Gavriil, fost stolnic mai inainte raposatului dreptmaritor si de Hristos iubitorului Domnului nostru Io Ieremia Movila Voievod cu mila lui Dumnezeu Domnul Moldovei, vesnica sa-i fie pomenirea si fericita odihna in anul 7114, luna iunie, 30 ( 1606) “.

 

“ A raposat robul stapanului Domnului nostru Iisus Hristos la Simion Movila Voievod, Domnul Tarii Muntenesti si cu buna vointa lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovenesti in anul 7113, luna septembrie, 14 si a ramas mormantul lui in uitare fara infrumusetare pana ce a biruit Dumnezeu si a ajuns prea iubitul sau fiu la Gavriil Movila Voievod domn pe intaiul scaun al tatalui sau in Tara Munteneasca cu maica sa, Melania Doamna, apoi au scris piatra si au asezat-o in anul 7128, luna martie, 15 ( 1604, 1620) “.

Albume foto


Muzeul Manastirii Sucevita

Manastirea Sucevita poseda o colectie de obiecte de arta de o certa valoare artistica si culturala, expuse in actualul muzeu, fosta sala de consiliu a manastirii, situata pe latura de est a incintei.

Printre exponate se remarca cateva broderii de o valoare exceptionala, datand din secolele XV- XVI-lea, din vremea lui Stefan cel Mare si Ieremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle.

Cele mai importante piese din muzeu sunt portretele din vremea lui Ieremia si Simion Movila si un epitaf cu 10. 000 de perle – broderie ( 1597).

Iconostasul sau catapeteasma, care desparte altarul de naos, este sculptat in lemn de tisa, in stil baroc-rococo, in anul 1801.

Alte piese expuse in muzeu : tetraevanghelier ( 1568 – 1577), coperta din argint aurit ( tetraevanghelier 1568 -1577), un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movila ( 1597), pomelnic triptic ( inceput in 1580), strana ( sec XVI), caseta de argint cu o suvita din parul Doamnei Elisabeta, sotia lui Ieremia Movila, obiecte de cult, manuscrise, tiparituri vechi, mobilier.


Scurta prezentare a Manastirii Sucevita

Adresa : sat Sucevita, comuna Sucevita

Hram : Invierea Domnului – Sfintele Pasti

Pe locurile actualei manastiri, a existat inca din secolul al XV-lea un schit.

Biserica a fost zidita in anul 1581, de catre Ieremia Movila. Ulterior, s-au construit casele, zidurile si turnurile de aparare

In manastire se afla mormintele familiei Movila, Ieremia si Simion.