Manastirea Tazlau

La 20 km de orasul Roznov, intr-un sat de oameni frumosi atat la suflet cat si la infatisare, anume menita sa fie chiar in partea stanga a celei mai importante institutii din sat , se gaseste frumoasa Manastire Tazlau.

De la intrare ne intampina statuia vrednicului de pomenire Srefan cel Mare si Sfant, indemnandu-te sa pasesti spre ceea ce el numea “ ctitoria neclintita a intregului neam”.

Nu are cum sa nu te impresioneze un asemenea monument , drumul catre manastire fiind inca presarat cu dalele vechi din piatra si pastrandu-se inca zidurile vechi pe care timpul nu s-a indurate sa le macine. In partea dreapta a zidurilor care imprejmuiesc manastirea se pot vedea cum , linistite, isi odihnesc sufletele locuitori ai comunei si slujitori ai sfantului locas.

Bazele manastirii au fost puse inca de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, 1424, care consfinteste intemeierea Manastirii Tazlau :

“ Din mila lui Dumnezeu, noi Alexandru Voievod, domn al Tarii Romanesti, facem cunoscut cu aceasta carte a noastra, celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se , ca acestor adevarate slugi ale noastre, Toader si Ilie, le-am dat loc la Tazlau la obarsia Frumoasei, unde iese din padure mai sus de Motesti, ca sa-si puna sis a aseze manastire, sa le fie uric si ctitorie neclintita lor si copiilor lor si la intregul neam in veci “.

In jurul bisericii au fost contruite locuinte, infiintandu-se in acest sens si un cimitir in partea de nord-est , iar pentru intretinrea slujitorilor si a manastirii era folosit terenul oferit ca danie de curtea domneasca.

Stefan cel Mare, la 4 iulie 1496, incepe contructia bisericii cu hramul “ Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie) si este finalizata la 8 noiembrie 1497, asa cum aflam din pisania asezata in partea dreapta usii de la intrarea in pronaos :

“ Io, Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod , am zidit aceasta biserica in cinstea Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si a Curatei ei Nasteri, ca sa fie intru ruga siesi si Doamnei sale Maria si fiilor sai, Alexandru si Bogdan, si care a ainceput a se zidi in anul 7004 (1496)  luna iulie 4 si s-a sfarsit in anul 7005 (1497) , iar al domniei sale al 41-lea an curgator, luna noiembrie 8” .

Biserica “Nasterea Maicii Domnului” este una dintre cele mai voluminoase ctitorii ale voievodului  Stefan cel Mare.

Specific Manastrii Tazlau este braul adancit din caramida deasupra zonei discurilor, cu flori de culoare verde deschis, flori apartinand secolului al XV-lea, braul fiind considerat o podoaba din puncte de vedere architectural.

In anul 1514, manastirea a fost jefuita de cetele secuiesti ale lui Trifaila, pretendent la tron. In locul clopotnitei distruse, in timpul domniei lui Petru Rares se construieste un nou turn-clopotnita aflat chiar la intrare.

Alexandru Lapusneanu construieste pridvorul din pronaosul ctitoriei bunicului sau, iar domnitorul Ieremia Movila, in anul 1596, usa alcatuita din placi de arin “ de catre un Cozma maistrul”. In prezent, aceasta usa poate fi admirata in Muzeul de Istorie al orasului Piatra-Neamt.

Din anul 1894, manastirea este declarata biserica parohiala, dar cunoscuta sub numele de manastire.

Urmele vechii manastiri s-au descoperit in anul 1956, cu ocazia dezvelirii temeliei de piatra cioplita a unei biserici, pe locul numit “ Sub Chetroaie”

Prin hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, din anul 1990, biserica Sfantului Voievod Stefan cel Mare este declarata manastire de monahi.

 

Ctitor : Stefan cel Mare (1496)

Hram : Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie)

Moastele Sfantului Chiriac de la Tazlau

Manastire de monahi

Adresa : comuna Tazlau, jud. Neamt