Manastirea Cetatuia

Fix din curtea Manastirii Frumoasa se poate vedea o parte din turnul Manastirii Cetatuia.
Este binecunoscut faptul ca Iasul este orasul "celor sapte coline".
Urcand spre Manastirea Cetatuia iti este greu sa nu remarci bogatia cu care este inzestrata aceasta manastire : hectare intregi de vita de vie , frumos asezata pe spalieri. Vei simti imediat diferenta de temperatura atunci cand urci spre sfanta manastire.
Am simtit pe pielea mea ca drumul pana acolo este o adevarata reflexie asupra pacatelor. Pe jos mergi cam 30-40 de min si am inteles de ce calugarii de aici nu coboara prea des, in vale, in orasul Iasi.
Pe un domeniu mai mult decat feudal se intinde Manastirea Cetatuia si iti este destul de greu sa nu ramai cu gura cascata.
Manastirea Cetatuia este ctitoria domnitorului Gheorghe Duca, fiind construit intre anii 1668-1672.
Dovada sta pisania de la intrarea in sfanta biserica :
" S-a ridicat acest dumnezeiesc templu, cu hramul Sfintilor vestiti si pretutindeni laudati si inainte mergatorii Petru si Pavel,de iubitorul lui Dumnezeu si stralucitul domn, Io Duca Voievod al intregii Moldovei, spre mantuirea sufletului sau, fiind patriarh al sintei cetati a Jerusalimului domnul domn Dosithei si pastorind Preasfintitul mitropolit al Moldovlahiei Domnul Domn Dosofteim in anul de la zidirea lumii 7180, iar al intruparii 1672".
Hramul sfantului locas va fi cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cinstiti la data de 29 iunie.
Gheorghe Duca era grec din Rumelia. In timpul domniei lui Vasile Lupu, Gheorgeh Duca a fost avansat pana la dregatoria de mare camaras (o functie de o deosebita incredere) si apoi vistiernic , in timpul lui Stefanita Lupu (1659-1661).
Se casatoreste cu Anastasia, si obtine dregatoria de mare postelnic, apoi de mare vistiernic.
Ajunge de doua ori la domnie ; prima domnie nu a tinut decat 6 luni (noiembrie 1665-mai 1666) domnul cazand victima a lacomiei turcilor si mai ales a unei neintelegeri diplomatice.Revine insa in anul 1668, mult mai puternic si mai dur decat era in prima sa domnie. Domneste de aceasta data din 1668 pana in 1672.
Manastirea Cetatuia ii era foarte draga domnitorului Gheorghe Duca " ... biserica era scumpa lui Duca, deoarece cuprindea mormantul fratelui sau si al unei tinere domnite".
Arhitectul Grigorie Cornescul a fost cel care si-a dorit sa aduca un element nou arhitecturii de la mijlocul secolului al XVII-lea : ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, un turn de intrare si patru turnuri de colt de aparare. In incinta strajuita de ziduri groase el a ridicat biserica (ce se vrea o reproducere in varianta personala a Manastirii Sfintii Trei Ierarhi) , chiliile pentru calugari, baia domneasca, staretia cu trapeza, sala gotica si pivnitele, cu ascunzatori.
Aici domnitorul si familia sa, aveau o constructie ce servea ca resedinta de vara dar si ca loc de refugiu in vreme de pericol, numit palat sau casa domneasca, prevazut cu tuneluri subterane. Unul dintre aceste tuneluri facea legatura intre palatul domnesc si cripta de sub masa altarului, ambele avand legatura cu iesirea secreta din exteriorul incintei, langa fantana domneasca.
Domnul Gheorghe Duca a cautat sa imite, chiar sa faca din biserica sa o copie fidela a Manastirii Sfintii Trei Ierarhi.
Biserica Manastirii Cetatuia insa se remarca prin eleganta, simplitate si impune respect si lauda ctitorului ei.
Aici se afla inmormantat atat ctitorul cat si lespedea funerara a Mariei, fiica domnitorului , decedata la o varsta frageda :
" Aici se odihneste Doamna Maria, fiica lui Io Duca Voevod, anul lui Hristos 1673 septembrie 13."
Biserica Manastirii Cetatuia este pictata in fresca, de 3 frati aromani din " tara turceasca de la Enina": Mihai, Dima si Gheorghe.
Acestia, luand ca model pictura de la manastirea Sfintii Trei Ierarhi au reusit sa realizeze o capodopera de mare valoare artistica.
O caracteristica a picturii din Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel a Manastirii Cetatuia este ca are numeroase ilustratii din cuprinsul Vechiului Testament. Personajele sunt extrem de expresive si parca par vii.
Un registru aparte il reprezinta Tabloul votiv in care apare ctitorul impreuna cu familia sa, in total sapte persoane. Domnitorul Gheorghe Duca este infatisat ca un barbat de statura inalte, in varsta de 50 ani, cu o figura placuta. Tine in mana stanga macheta bisericii pe care o prezinta Mantuitorului Hristos ; apoi doamna Anastasia, sotia ctitorului care tine in mana o punga, semn al ctitoriei.
Intre Duca Voda si Doamna Anastasia , in plan secund, este zugravit un personaj feminin, deasupra careia este inscriptia Doamna Ecaterina . Este vorba despre soacra ctitorului.
In fata domnitorului Gheorghe Duca si a Doamnei Anastasia, este zugravit chipul fiului lor, Constantin, care va domni in Moldova (1693-1695 si 1700-1703).
Dupa Doamna Anastasia sunt zugravite chipurile fiicelor ei : Elena, Maria si Caterina.
In altar, o putem vedea infatisata pe Maica Domnului cu Pruncul in brate si doi ingeri adorand-o. Dedesupt, este infatisata scena Impartasirea Apostolilor, precum si o parte din minunile savarsite de Mantuitorul, Viata Sfantului Ioan Botezatorul.
Dupa sfintirea manastirii, la care a participat, Dosoftei a mai ramas la sfanta manastire, intre anii 1674-1675. Aici va scrie " Molitvelnicul de inteles" . Aceasta carte datata anul 1674 iunie 23 este foarte importanta pentru acele vremuri, ea cuprinzand slujbe si rugaciuni de logodna, cununie, sf liturghie, sf maslu.
La Manastirea Cetatuia se va infiinta si va functiona tipografia greceasca (1681-1694), la initiativa Patriarhului Dosithei.
Aici vor fi adusi oameni valorosi ai culturii ortodoxe de limba greceasca, unul dintre acestia fiind Nicolae Kerameus (profesor la Scoala Patriarhiei de la Bizant, teolog si filozof.
In timpul razboiului ruso-turc (1788), oastea otomana a folosit Cetatuia drept centru de aprovizionare.
Dupa retragerea acestora, Manastirile Cetatuia si Hlincea au fost transformate in spitale militare de catre rusi.
Anul 1822 a pus si mai mult amprenta asupra manastirii intr-un mod negativ : un cumplit incendiu reusise sa distruga acoperisul bisericii.
In 1846, manastirea se afla afla in ruina.Pictura a avut de suferit.
La 30 septembrie 1911 s-a pus temelia noului corp de cladiri cu chilii.
In noiembrie acelasi an, s-a terminat si constructia noii sosele, cu scopul de a comunica mai usor orasul cu manastirea.
In 1912, s-au restaurat casele din vremea domnitorului Gheorghe Duca.
Compelxul Manastirii Cetatuia cuprinde urmatoarele cladiri : Biserica, Casa Domneasca, Egumenia, Arhodaricul, Turnul clopotnita, Cuhnea.


Casa domneasca :

In partea de nord -est a incinstei manastirii se afla fosta locuinta personala a domnitorului si a familiei sale,
Casa domneasca mai era cunoscuta si sub numele de Palatul domnesc.
Este construita in intregime din piatra, si este compus din subsol, demisol, parter si etaj.

Egumenia :

Parte integranta a complexului manastirii.
Este prevazuta cu Sala de sfat.
Mai este cunoscuta si sub numele de Sala gotica.
Forma de astazi a edificiului este mult modificata, ca urmare a restaurarii de la 1912 .
Sala gotica este o incapere lunga de aproape 10 m si lata de 9 m, luminata de unsprezece ferestre dintre care trei au fost acoperite cu ocazia renovarii.
Alecu Russo avea sa spuna , dupa ce a vizitat-o, ca " proportiile Salii gotice sunt bine chibzuite, iar mai cu seama boltile de stil gotic sunt demne de admirat".

Turnul clopotnita :

Turnul clopotnita, cu trei etaje, prezinta o multime de functiune si anume : clopotnita, intrare dar poate fi folosit si ca punct de aparare.
Doua scari de piatra , taiate in grosimea zidului, duc la etajul al doilea.
In exterior, arhitectura turnului este simpla, fiind parca o imitatie fidela a celui de la Manastirea Golia.

Cuhnea:

Dupa spusele istoricilor, cuhnea ar fi servit ca bucatarie veche ori, dupa altii,ca baie domneasca domnitorului si familiei sale.

Desi oastea manastirii, in prezent manastire de calugari, nu a fost niciodata una mare, la Manastirea Cetatuia au vietuit calugari iubitori de viata monahala si care au scris pagini importante ale istoriei acestei sfinte manastiri.


Manastire de calugari
Adresa : str. Cetatuia, nr.1, jud. Iasi
Ctitoria : domnitorul Gheorghe Duca (1668-1672)
Hram : Sfintii Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)
Importanta : - mormantul ctitorului Gheorghe Duca, al fiicei sale Maria, al fratelui ctitorului si al unei tinere domnite.