Manastirea Bucium

Manastire de calugari
Adresa: Str. Paun, nr. 24, 700274, Iasi
(langa Drumul National 24, la iesirea din Iasi spre Vaslui)
Telefon: 0232.236.337
Hram: Sfintii Athonului (a doua duminica dupa Rusalii)
      Duminica Sfintilor Romani
Ctitori: Ieromonahii Nifon si Nectarie (1871)
Important: Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Prodromita
           Icoana facatoare de minuni care reprezinta chipul incruntat al Sfantului Ioan Botezatorul (aceasta icoana a alungat turcii in anul 1821)


Iasi-ul este si ramane legat de numele poetului national Mihai Eminescu.
Nu intamplator, in cartierul Bucium chiar pe unde obisnuia sa se plimbe Mihai Eminescu sperand sa o intalneasca pe Veronica Micle, Pe langa plopii fara sot, se afla aceasta frumoasa manastire.
Veti spune probabil o manastire ca toate cele din zona Moldovei ce rost are sa merg pana acolo? Faceti un efort si mergeti la Bucium! Harul si mai ales grija Maicii Domnului se simte inca de la intrarea in curtea Manastirii!
Nu este o manastire impresionanta ca asezare si nici ca numar al obstei, ci mai ales prin harul ei! Daca ii veti trece pragul veti confirma spusele mele! Acesti calugari trecuti de o varsta venerabila iti pot alunga grijile doar daca isi indreapta privirea spre tine!
Inceputurile acestei manastiri isi au obarsia legata de intemeierea schitului romanesc “Prodromul” din Sfantul Munte Athos din anul 1820.
In anul 1863, Ieroschimonahii Nifon si Nectarie, dupa ce au pus bazele intemeierii schitului athonit, au intemeiat la Bucium o mica sihastrie cu randuiala de obste asemanatoare celeia din Sfantul Munte, scopul acesteia fiind atat duhovnicesc cat si misionar filantropic, pentru ajutorarea calugarilor romani aflati in Sfantul Munte.
Intemeierea schitului din Bucium a fost posibila datorita donatiei facute de domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica al II - lea, constituita dintr-o daniede  3000 de galbeni si o suprafata de teren de 4 hectare pe dealul Bucium, de langa Iasi. La aceasta danie, calugarii reusesc sa mai adauge si sumele stranse din donatiile mirenilor! Alti ctitori ai manastirii sunt : artistul dramatic Constantin Balanescu cu sotia Catinca, neamul Iamandicesc, neamul Donicesc, neamul Grecenesc, neamul Miclesc, neamul Movila si neamul Costachesc.
La acel moment pe acest teren nu era decat o singura cladire, in interiorul careia va fi amenajat un paraclis.
Prima bisericuta era incadrata intr-o cladire patrulatera, nu avea turla, avand infatisarea unui paraclis, si a fost sfintita in anul 1871, la 19 iunie, de catre Mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu. Primeste hramul Sfintii Athonului.
Acest asezamant monahal este numit pana in anul 1918 “Metoc” sau “Conacul Bucium”, cand Inalt Prea Sfintitul Pimen Georgescu a hotarat schimbarea denumirii in Schitul Bucium.
Schitul Bucium s-a dezvoltat considerabil dupa anul 1942,in urma cumpararii a 22 de hectare de teren de la Printesa Ioana Rosetti Roznovanu, care includea si cateva constructii printre care “Palatul Roznovanu”,  “Casa de oaspeti” si “Atelierul de olane si conducte din lut pentru aductiuni”.
Intre anii 1950 - 1977,in timpul arhipastoririi mitropolitilor Sebastian Rusan si Iustin Moisescu, cu ascultarea staretului Hrisostom Apostolache, biserica schitului a fost extinsa si impodobita cu pictura de catre pictorul Vasile Pascu,intr-un stil traditional autohton de inspiratie bizantina, fiind resfintita in anul 1967, odata cu finalizarea picturii.
Pisania ne vorbeste despre acest eveniment:
" Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfintului Duh, Schitul Bucium a fost intemeiat in anul 1863 de ieromonahul Nifon Ionescu. Paraclisul a fost sfintti in anul 1871 de Mitropolitul Calinic Miclescu. Prin osirdia si cu sprijinul IPS Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, in anul mantuirii 1963-1967,
acest paraclis a fost inaltat si largit. Tot in acest timp, paraclisul a fost impodobit cu pictura in fresca de pictorul Vasile Pascu, staret fiind protosinghelul Hrisostom Apostolache."
 Ridicarea schitului la rangul de manastire are loc in anul 1993, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Cu aceasta ocazie, Manastirea Bucium primeste si hramul Sfintilor Romani.
Obstea Manastirii Bucium numara 11 vietuitori, care se ocupa de agricultura, de atelierul de tamplarie, dar si de atelierul de pictura si depozitul de vinuri.
 


Icoana Maicii Domnului Prodromita - Bucium

 

Aceasta sfanta icoana a Maicii Domnului se afla in Sfantul Munte Athos, la Manastirea romaneasca “Prodromul”, de unde si-a luat si numele de “Prodromita”.

Ctitorii Manastirii “Prodromul”, monahii Nifon si Nectarie, dorind sa aiba in noua lor ctitorie o icoana frumoasa a Maicii Domnului, asa cum au toate manastirile din Sfantul Munte, au gasit un pictor priceput si evlavios din orasul Iasi, pe nume Iordache Nicolau, caruia i-a comandat icoana cu intelegerea ca sa fie pictata potrivit randuielii Sfintei Biserici Ortodoxe, “cu rugaciune si post”, adica in timpul pictarii sa citeasca zilnic Acatistul Maicii Domnului si masa sa o serveasca dupa incetarea lucrului din acea zi.     

Cu aceasta randuiala, pictorul s-a apucat indata de lucru, cu bun rezultat, dar cand a ajuns sa picteze Sfintele Fete a Maicii Domnului si a Domnului Hristos, nu reusea deloc sa le picteze dupa cuviinta.

Mahnit, pictorul a intrerupt lucrul, a acoperit cu o panza icoana, a incuiat atelierul si s-a retras in camera sa, unde a cazut cu fierbinte rugaciune catre Maica Domnului, ca sa ii ajute sa desavarseasca sfanta Icoana.

A doua zi, socotind sa inceapa din nou lucrul, pictorul a intrat in atelier, a aprins candela la Maica Domnului si facand metanii inaintea Icoanei, a dat la o parte panza, si Icoana era terminata si frumos pictata, asa cum se vede si astazi.

Batranul iconar Iordache Nicolau a fost inspaimantat de minunea care s-a petrecut in preajma sa si a trimis un ucenic la Manastirea Bucium pentru a da de veste. In scurt timp a sosit in casa pictorului insusi Mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu, care a rostit " Cu adevarat mare dar ne-a daruit Maica lui Dumnezeu prin aceasta minunata si proslavita icoana a Sa!"

In urma acestei minuni, icoana a fost adusa cu deosebita cinste la Manastirea Bucium, care pe atunci era “metoc” al schitului “Prodromul” Athos.   

La Metocul din Bucium icoana a zabovit doua saptamani, timp in care s-au facut multe minuni: vindecarea unui om care avea albeata la ochi, a altuia care avea lepra, vindecarea de friguri precum si alte boli.  

Ca urmare a acestor minuni, savarsite de “Prodromita”, care au ramas consemnate in istoricul Manastirii Bucium, aceasta icoana a fost reprodusa in pictura realizata in fresca din pronaosul Manastirii, dar si in icoana imparateasca din catapeteasma.

Specialistii au constat ca icoana nu este zugravita dupa un model anume, ea fiind unicat in lume.

Icoana Maicii Domnului Prodromita de la Manastirea Bucium nu inceteaza sa faca minuni nici astazi pentru cei care vin plini de evlavie si ii cer ajutorul!