Muzeul Casa de Targovet sau Casa Hagi Prodan

Muzeul Casa de Targovet sau Casa Hagi Prodan
(din Secolele al XVIII-lea - al -XIX-lea)
Adresa: str. Democratiei nr.2, Ploiesti
Importanta: Cea mai veche, mai bogata si mai frumoasa casa din cate s-au pastrat in Romania
Program : Marti-Duminica 9-17, Lunea inchis
Telefon  0244.529.439


Casa Hagi Prodan sau Casa de targovet a fost construita in jurul anului 1785 de mesteri priceputi pentru un negustor foarte bogat, Ivan Hagi Prodan, venit tocmai din Bulgaria. Dragostea il face sa se stabileasca in aceste parti, luand in casatorie pe Marita.
De pe la 1801- 1802, cand Marita, fata primului proprietar, o primeste ca dota la casatoria cu Ivan Hagi Prodan, membru al elitei negustorilor ploiesteni, cladirii ii va fi asociat numele acestei familii.
Urmand moda timpului, structura sa imbina elemente de arhitectura romaneasca cu unele de influenta orientala si cuprinde mai multe camere: cum intri sacnasiul ( decorat dupa model oriental), in stanga - sufrageria unde regasim mai multe obiecte apartinand familiei: o lada de zestre, tablouri ale familiei Prodan, o masa cu scaune in stil florentin, o cutie pentru bijuterii si “Icoana de hagiu”, adusa de negustorul Hagi Prodan de la Ierusalim, datata 1819. Icoana de hagiu este de fapt o tapiserie cat un perete care infatiseaza scenele din Biblie si a fost adusa chiar de proprietarul casei, tocmai de la Ierusalim. Daca ne gandim la acele vremuri aceasta a constituit un efort economic si fizic considerabil! Urmeaza bucataria unde se regasesc obiecte intrebuintate in bucatarie in acel secol, si nu putea sa lipseasca cafeaua facuta la nisip pe care Hagi Prodan ao aprecia in mod deosebit si pe care sotia sa o servea musafirilor. La fel de spectaculos este si dormitorul familiei Prodan care este extrem de simpla si practica: un pat , o masuta intrebuintata pentru toaleta stapanilor si sa nu uitam masuta cu cartea de rugaciuni.
La inceputul secolului al XX-lea, urmasii Maritei si ai lui Hagi Prodan vand imobilul Primariei orasului Ploiesti; casa aflata in ruina este remarcata de Nicolae Iorga si arhitectul Toma T Socolescu.
La putin timp dupa primul razboi mondial casa a fost reparata si s-a infiintat primul muzeu, numit “Muzeul Prahovei”, care adapostea multa arta religioasa.
In anul 1953, prof. Nicolae Simache a infiintat Muzeul “Hagi Prodan”.
Casa a cunoscut mai multe etape de restaurare inainte de anul 1953 - an in care a fost declarata monument de arhitectura - cat si dupa aceea.
Ultima operatiune de acest gen a fost premergatoare evenimentului de la 18 iunie 2005 - data la care a avut loc (re)inaugurarea “Casei de Targovet”.
O casa extrem de simpla dar care uimeste si astazi, dupa doua secole, prin unicitatea si confortul stapanilor sai.