Mormantul lui Avram Iancu

Adresa : sat Tebea, comuna Baia de Cris, jud. Hunedoara
         Deschis permanent

Tebea sau "Panteonul Motilor" este un frumos si linistit sat care mai ascunde, si astazi, urmele sacrificiului motilor care si-au dat viata pentru  tara lor!
In mijlocul satului, acest cimitir-monument va emotiona pana si pe cel mai neindurator om. De-o parte si de-a alta cruci si morminte ale celor, pentru care, tara a fost mai presus de sine!
Importanti eroi ai revolutiei romane din Transilvania intre anii 1848-1849 si-au regasit linistea aici : Avram Iancu, Ioan Buteanu, Simion Groza carora li s-au adaugat Sigismund Borlea, Teodor Pop, dr.Pavel Oprisa, George E.Camber toti militand pentru apararea drepturilor natiunii romane.
Cum intri in incinta complexului memorial Tebea, nu poti sa nu remarci crucile ostasilor cazuti in Transilvania sub forma anului 1872 : 18 in partea dreapta si 72 in partea stanga! Acest an 1872 nu este ales la intamplare, el fiind anul in care Avram Iancu a  trecut la cele vesnice.
Avram Iancu s-a stins din viata, in noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872, pe prispa casei brutarului Ion Stupina, din localitatea Baia de Cris. Cauza decesului - boala secolului : aprindere la plamani sau tuberculoza.
Conducatorii romani ai comitatului Zarand au hotarat sa i se faca funeralii nationale, fiind adus din Baia de Cris pana la Tebea cu un impresionat cortegiu funerar format din mii de ardeleni si 36 de preoti. Slujba de inmormantare a fost savarsita de protopopii Nicolae Mihaltian din localitatea Brad si Simion Balint din Rosia Montana. Ziua de 13 Septembrie 1872 a fost cea in care Avram Iancu si-a gasit in sfarsit linistea in localitatea Tebea, in apropiata vecinatate a gorunului lui Horea. La capataiul eroului se afla crucea donata de preotul Ioan Tisu.
Intre anii 1893-1896, comunitatea din Tebea a ridciat o impresionanta biserica, Biserica cu tricolor, in interiorul careia se afla mai multe relicve de mare importanta istorica.
La sarbatorirea centenarului nasterii lui Avram Iancu, 28 august -2 septembrie 1924, Societatea Astra a organizat ample manifestari, la care au luat parte : regele Ferdinand I, regina Maria, primul ministru Ionel Bratianu, ministrii, generali, conducerea Astrei. Cu aceasta ocazie, Regele Ferdinand I a plantat un Gorun, care mai poate fi vazut si astazi in spatele Gorunului lui Horea.
Mai la vale de mormantul lui Avram Iancu strajuiesc alti doi martiri : de-a stanga,mormantul lui Ioan Buteanu  (1821-1849) si de-a dreapta, cel al lui Simion Groza (?-1885). Osemintele lor au fost aduse in anul 1924, pentru a-si gasi linistea alaturi de Iancu.
Pe fata mormantului lui Ion Buteanu sta scris :
" Aici sunt osemintele fericitului Ionu Buteanu unul dintra martirii natiei romane ucisu perfidanente in anul 1849 mai 23/iuniu 4 1849. Pusu in 1869, septembrie 10"
Pe spatele mormantului este inscris textul :
" Ion Buteanu, Prefctul Zarandului in 1848-1849, prin miseleste la Abrud si spanzurat la Iosas de fugarii unguri batuti de Iancu.Mor linistit, moartea mea e razbunata, de ajuns, prin clee doua infrangeri ale maghiarilor la Abrud, au fost ultimele-i cuvinte".
Pe fata mormantului lui Simion Groza este inscris textul :
" Tribunul celor 7 sate zarandene, eroul de la Stiurtul din Abrud, Paroh in Rovina 1834-1885. Osemintele lui au fost aduse aici la 15 August 1924 la centenarul nasterii lui Iancu"
La 1 Noiembrie 1931 a fost sfintita placa asezata pe mormantul lui Avram Iancu din initiativa istoricului Gheorghe Bratianu si poarta inscriptia :
 " Craiului Muntilor. Natiunea Romana intregita in hotarele ei firesti si unita in spiritul libertatii"
In 16 Septembrie 2006, pe platoul din fata cimitirului a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, opera sculptorului Ioan Medrut si are inscriptionat cu litere aurii textul "Avram Iancu 1824-1872"
Nu uita sa admiri si Gorunul lui Iancu " Gorunul Crailor Muntilor" si Gorunul lui Horea. Sub acel gorun, Horea chema la lupta pe motii iobagi si le vorbea despre libertate. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare si putrefactie, in anul 1924 a fost legat cu cercuri de otel si cimentat in interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la inaltimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterala. La radacina acestui gorun este ingropata mana dreapta a lui Horea si exista convingerea ca partea dreapta a gorunului rezista tocmai datorita mainii drepte a lui Horea!

Iar daca nici istoria acestui complex muzeal nu te-a convins sa te urci in masina si sa te indrepti spre Tebea, poate te vor convinge vorbele lui Avram Iancu :
" NO, gata?
No, hai!"


Albume foto