Transfagarasan

Transfagarasanul :

Deschis : 1 iulie -31 octombrie
Constructor : din ordinul tovarasului Nicolae Ceasusescu                   
Importanta : al doilea traseu ca altitudine din Romania, dupa Transalpina
Alte obiective : Cascada Balea si Cabana Capra

Transfagarasanul este numit, pe drept, cel mai frumos traseu montan din Europa.
Asa cum ii spune si numele, cel care se aventureaza sa strabata cei 91 de km va trece prin Muntii Fagaras. Nu uita sa vizitezi si Balea Lac (la doar 2 ore si jumatate de urcat privelistea este de vis) si sa te bucuri de un peisaj unic!


Transfagarasanul trece peste 830 podete, 27 viaducte; pentru constructia lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de roca. A fost construit intre anii 1970 – 1974 in timpul lui Nicolae Ceausescu, care a vrut sa asigure un drum strategic peste munti. Pentru ca visul lui sa devina realitate, a fost nevoie de investitii majore si un numar impresionant de oameni care sa ajute la constructie cu riscul vietii chiar. Se vorbeste despre un numar impresionant de oameni care au murit in timpul constructiei Transfagarasanului. Cu toate acestea, el a fost inaugurat cu mare fast la 20 septembrie 1974.

Transfagarasanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri nationale din Romania. Este numit si "drumul din nori", odata ajuns in varful muntelui norii ai impresia ca sunt la nivelul stancilor.
Transfagarasanul leaga regiunea istorica a Munteniei cu Transilvania : incepe din comuna Bascov, judetul Arges si se termina in aproprierea comunei Cartisoara ( la intersectia intre Sibiu si Brasov).

Transfagarasanul este situat pe locul al doilea ca altitudine din Romania, ajungand la 2042 m. Semetul Transfagarasan nu a reusit sa intreaca mult mediatizata Transalpina, la 2145 m.

Drumul construit peste Muntii Fagaras este un drum asfaltat, fiind traversat cu deosebit interes de toti amatorii de senzatii tari. Chiar si pe timpul verii si datorita faptului ca drumul este prevazut cu numeroase viraje, limita de viteza este redusa la 40 km/h

Prima sectiune a Transfagarasanului trece prin fata hidrocentralei Vidraru. In apropierea Cetatii Poenari, drumul este spectaculos : vei putea vedea padurea si urca pe serpentine si viaducte . Dupa ce vei parcurge cele trei tunele vei ajunge la Barajul Vidraru. Trecand barajul, unde vei putea poposi si face poze admirand peisajul si , de ce nu, sa servesti ceva de mancare daca foamea te cuprinde, drumul se continua in partea stanga de-a lungul lacului Vidraru si pana unde acesta incepe. Daca aveai impresia ca serpentinele vazute au fost doar aceste, draga calatorule pregateste-te sa vezi cele mai frumoase serpentine din tara noastra! Vei trece pe langa Cascada Capra, apoi urmeaza o portiune de tunel de la Capra la Balea Lac.
Tunelul Balea, este cel mai lung tunel din Romania, 887 de m care strabat Muntii Fagaras. Tunelul este iluminat dar neaerisit si face legatura cu partea nordica a Transfagarasanului.
Transfagarasanul trece in apropierea Cascadei Balea. Pentru a urma la Cascada Balea insa este nevoie de 2 ore sau 2 ore jumatate de mers pe jos, asta daca alegi sa faci drumetie. Efortul tau va fi rasplatit in momentul in care vei ajunge acolo mai ales ca ea este cea mai mare cascada de acest fel din Romania, aflandu-se la o altitudine de 1230 m. De la Balea Cascada se poate urca la Balea Lac cu telecabina.
Transfagarasan este DESCHIS în perioada 1 iulie - 31 octombrie 2013. Drumul este inchis partial iarna si primavara din cauza zapezii care blocheaza accesul.