Complexul Arheologic Tropaeum Traiani

Monumenul triumfal face parte dintr-un complex arheologic, alcatuit din monument, mormantul tumular din spatele sau si altarul comemorativ, ridicat in cinstea soldatilor cazuti in aceste locuri in luptele din anul 102 d.Ch.

Aici si-a desfasurat cercetarile arheologice marele nostru arheolog Grigore Tocilescu intre anii 1882- 1894.

Complexul este dispus sub forma unui triunghi isoscel, baza fiind marcata de monument si de mormantul tumular, iar in varful triunghiului este amplasat altarul.

 

 1. Altarul a fost ridicat spre a aminti de soldatii romani cazuti in luptele purtate de Imparatul Traian ( 98-117) impotriva unei coalitii realizate de regele dac, Decebal. Altarul avea forma paralelipipedica, cu latura de 12 m si inaltimea de 6 m. Dupa fragmentele de inscriptie descoperite s-a estimat ca pe altar apareau numele a cca 4000 de soldati, cazuti in formidabila inclestare de pe platoul de la Adamclisi.

 2. Mormantul tumular, se afla in spatele monumentului si a fost ridicat tot in anul 102, la scurt timp dupa inaltarea altarului. Tumulul adapostea mormantul unui ofiter roman pierit si el in lupta de la Adamclisi.

 3. Monumentul triumfal, a fost construit, conform inscriptiei, intre anii 106-109 d.Ch, dupa proiectul lui Apollodor din Damasc. Este o constructie cilindrica, avand trepte la baza, iar diametrul este de 40 de m. In zona mediana se regaseau 54 de metope , care infatisau scene din batalia de la Adamclisi. Reliefurile sunt incadrate de frize si separate de pilastri ornamentali. La partea superioara se afla un attic festonat, prevazut cu 27 de creneluri, pe care erau infatisati prizonierii daci. Acoperisul de forma conica este realizat din solzi de piatra, iar trofeul propriu-zis este asezat pe doua prisme suprapuse, fiind incadratde doua personaje feminine sezand si un personaj masculin in picioare, cu mainile legate la spate.

   

  Semnificatia complexului a fost sesizata de Grigore Tocilescu, care a aratat ca monumentul este certificatul de nastere, in piatra, a poporului roman.

   

   


Albume foto