Biserica Sfantul Nicolae Domnesc

In partea dreapta a Palatului Culturii nu vei putea scapa din ochi o bisericuta mica, din caramida rosie si foarte viu pictata.
Este biserica Sfantul Nicolae Domnesc.
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc dateaza din a doua jumatate a secolului al XV-lea, fiind cea mai veche biserica din Iasi.
Zidirea acestei biserici a inceput la 1 iunie 1491 si a fost terminata la 10 august 1492.
Este ctitoria vrednicului de pomenire, Voievodul Stefan cel Mare , fiind inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, celebrat la 6 decembrie.
Arhitectura ei, pastreaza inca imbinarea, in mod armonios, a pietrei,caramizii si teracotei.
O data cu trecerea timpului, in secolele XVII si XVIII, biserica a suferit grave pagube cauzate fie de cutremure, dar si de incendii, necesitand numeroase reparatii.
In 1676, la initiativa voieovdului Antonie Ruset s-a inceput restaurarea generala care s-a continuat si in timpul domnitorului Gheorghe Duca, in anul 1680.
Intre anii 1703-1705, au fost facute noi reparatii. De aceasta data prin mila si ingrijirea Doamnei Ana, sotia lui Mihail Racovita voievod.
In 1725 a ars si a ramas in ruina trei decenii, pana in 1758.
In 1758, este refacuta de Ioan Teodor Calimachi " cu cea mai frumoasa randuiala si faptura".
Ultima restaurare generala a avut loc intre anii 1888-1904, lucrarile de restaurare fiind conduse de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy, cel care a ajutat si la reconstructia invecinatei Manastiri Sfintii Trei Ierarhi.
Interiorul bisericii nu mai pastreaza nimic din stilul traditional moldovenesc.
Peretele despartitor dintre naos si pronaos a fost inlocuit de  arcade sprijinite pe doua coloane. Peretii si boltile sunt acoperite cu o fresca de culoare alabastra.
Mobilierul bisericii, inclusiv iconostasul, este lucrat in lemn poleit cu aur.
De la voievodul Antonie Ruset se pastreaza doua sfesnice de bronz masiv , lucrate in stilul renasterii italiene.
Pronaosul bisericii ne infatiseaza imagini din viata sfantului protector.
Initial, pronaosul era despartit de naos printr-un zid, astazi acesta fiind inlocuit prin doua coloane de sustinere a turlei.
Tabloul votiv infatiseaza familia ctitorului si pe ctitorului ei, in genunchi si inchinandu-se Dumnezeu, aratandu-i biserica pe care a ridicat-o.
Intalnim o a doua fresca, fresca familiei domnitoare. Se disting portretele Majestatii Sale Carol I, ale Reginei Elisabeta (sotia sa), dar si ale printului Ferdinand si iubita sa sotie, regina Maria.
In naos, sunt imagini reprezentand sfinti cunoscuti (Sfantul Dimitrie, Sfantul Gheorghe, Sfantul Mina, Sfantul Teodor, Sfantul Nistor, Sfantul Mercurie) dar si imagini din timpul vietii Mantuitorului Hristos, mai spre turla : Nastereadin Betleem, Schimbarea la fata, Intampinarea Domnului, Botezul, punerea in mormant .
Naosul este dominat de prezenta, pe interiorul turlei, a celor patru mari Evanghelisti : Marcu, Matei, Luca si Ioan.
Altarul are forma de absida, cu reprezentarea laterala a chipurilor marilor slujitori arhierei : Sfintii Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur, Grigorie de Nazianz, Sf. Atanasie cel Mar,e Sf. Spiridon al Trimitundei, Sf. Ierarh Nicolae.
Bolta este dominata de Maica Domnului Oranta (care se roaga) , incadrata de ingeri, simbol al bisericii ca realitate atat pe pamant cat si in ceruri.
In prezent, din zidul care imprejmuia biserica au ramas doar cateva ruine; langa Casa Mitropolitului Dosoftei, care a publicat aici Molitvelnicul de inteles (1680) si Viata si petrecerea Sfintilor (1682-1686).
In 1749, s-a infiintat aici o scoala romaneasca, la acea vreme singura din Iasi, sub organizarea Mitropolitului Iacov Putneanul.


Icoana Sfantului Nicolae

Icoana Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei, patronul si ocrotitorul sfantului locas, se afla pe iconostas.
Este o icoana de dimensiuni mari, iar expresia sfantului sugereaza seninatate si smerenie.
Este reprezentat mult mai tanar decat in alte icoane, cu o barba mai scurta si fiind reprezentat intr-o maniera mai permitenta.
Bustul Sfantului este proiectat pe un fond galben pal.
Este invesmantat intr-un felon purpuriu cu ornamente aurii. Peste felon el poarta un omofor albastru cu margini aurii si decorat cu cruci de culoare gri.
Sfantul Nicolae tine in mana , in partea stannga, Sfanta Evanghelie.
O sfanta icoana si o reprezentare de exceptie pe care nu o vei uita usor.



Ctitor : Stefan cel Mare (1 iunie 1491- 10 august 1492)
Hram : Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie)
Importanta : cea mai veche biserica din orasul Iasi
                   doua sfesnice de bronz masiv , lucrate in stilul renasterii italiene, de la voievodul Antonie Ruset.