Casa memoriala Otilia Cazimir
Casa memoriala Otilia Cazimir
Str. Otilia Cazimir, nr.4, jud. Iasi
Program de vizitare : Marti Duminica 10-17, Luni inchis
Casa Memoriala Otilia Cazimir a fost amenajata in casa in care a locuit poeta intre anii 1908-1967, de pe strada Bucsinescu nr. 4 din Iasi. Astazi strada ii poarta numele celebrei poete si o casa cocheta si micuta te imbie sa-i treci pragul.
Casuta cuprinde 2 camere ce pot fi vizitate : sufrageria si biroul poetei in care puteti admira poze inedite de familie si cu persoane dragi Otiliei Cazimir dar si obiecte personale. Faptul ca poeta Otilia Cazimir era o doamna cocheta o veti observa privind cu atentie sticlutele cu apa de colognie, evantaiul, papucii de casa dar si capotul purtat in ultima parte a vietii de catre aceasta.
La 12 februarie 1894 avea sa se nasca al cincilea copil al invatatorului Gheorghe Gavrilescu si a Ecaterinei ( nascuta Petrovici) pe nume Alexandrina.
Pe cand mezina avea patru anisori, familia se muta la Iasi, in special pentru a se preocupa de educatia copiilor . Despre acesti ani avea sa povesteasca poeta in romanul autobiografic "A murit Luchi": " M-am nascut si mi-am trait cei dintai ani ai copilariei la tara, langa Roman, pe malul Moldovei. Si poate ca prima mea amintire constienta a fost sclipirea orbitoare a cerului, sfarmat in nenumarate cioburi peste intinsul apelor Moldovei". (Otilia Cazimir)
Cladirea a fost ridicata in anul 1858, fiind achizitionata de institutorul Gheorghe Gavrilescu, tatal Alexandrei Gavrilescu. Gradina era plina de liliac si copaci batrani, avandu-i ca vecini si tovarasi de joaca pe familia Teodoreanu. Micuta Alexandrina avea sa se joace si sa ii aiba prieteni de nazbatii pe cei trei copii ai familiei Teodoreanu, jucandu-se adesea in apropierea Bisericii Zlataust.
Scoala primara a urmat-o la Carmen Sylva iar in vacante obisnuia sa mearga la bunica din partea mamei, in satul Miclauseni. Nici bunicii din partea tatalui nu erau uitati, de aceea ii facea mare placere sa mearga in vacante si in localitatea Cotul Vamesului.
Liceul l-a urmat si absolvit la Oltea Doamna si din aceasta perioada dateaza si primele sale incercari literare; in clasa a doua de liceu trimite revistei "Viata Romaneasca" poezia Noaptea.
" Pe vremea cand am inceput sa scriu,
Ma pieptanam cu cozile pe spate,
Si-aveam intr-un cornet liliachiu
In loc de flori - metafore presate"
Debutul literar aveau sa i-l dea Mihail Sadoveanu si Garabet Ibraileanu in anul 1912, primind pseudonimul de Otilia Cazimir. Cei doi mari scriitori ii vor deveni si buni prieteni nu numai colaboratori, evocandu-i in volumul " Prietenii mei scriitori" . Dar de cel mai tare se va atasa poeta de George Toparceanu , cu care va lega o prietenie ce va dura pana la moartea scriitorului - 25 de ani.
Poeta avea sa se stinga din viata in anul 1967, fiind inmormantata in Cimitirul Eternitatea din Iasi.
Casa a fost amenajata ca muzeu in luna iunie a anului 1972 si prezinta o expozitie organizata in doua camere. Printre exponate amintim: icoane din sec. XVIII, picturi semnate de Victor Mihailescu, manuscrise, fotografii inedite, carti cu autograf, mobilier si alte obiecte personale ale poetei.
Bustul din curtea casei memoriale a fost realizat de sculptorul Dan Covataru.