Manastirea Humor

Asezata in nordul Moldovei, la 5-6 km de Gura Humorului, biserica manastirii reprezinta una dintre cele mai renumite manastiri, reflectand gloria si melancolia destinului isotric al acestor locuri.

Aici au fost asezate si inaltate doua asezaminte bisericesti; din cea mai veche, datand din timpul lui Alexandru cel Bun au mai ramas doar cateva crampeie de ziduri, aflate langa drum, in centrul satului.

Ruinata in imprejurari necunoscute, amanstirea a fost reconstruita in anul 1530, pe un nou amplasament.

Iniatiativa reconstruirii a apartinut Voievodului Petru Rares, in cadrul actiunii sale de refacere a vechilor lacase monahale in Moldova. Constructia propriu zisa a manastirii este datorata celui mai credincios sfetnic al voievodului – logofatul Toader Bubuiog si sotiei acestuia, Anastasia.

In pisania sapata in piatra, aflata pe peretele sudic, langa pridvor, sta scris “ Prin vointa si cu ajutorul blagocestivului Domn Petru Voievod, fiul batranului Stefan Voievod, s-a inceput si s-a facut acest hram – Adormirea Maicii Domnului cu cheltuiala si cu osteneala robului lui Dumnezeu Jupan Toader, mare logofat, si al sotiei sale, Anastasia, in anul 7038, luna August, 15 si cand era egumen chir Paisie “.

In anul 1641, Vasile Lupu a ridicat turnul de aparare si a intarit zidurile inconjuratoare. Se prezinta sub forma unui edificiu de plan treflat fara turla pe naos, ca si in cazul altor ctitorii boieresti. Pentru prima data apare in constructia bisericilor din Moldova pridvorul deschis, urmat de pronaos, apoi camera mormintelor si de o incapere noua la etaj ( tainita), suprapusa camerei mormintelor.

Spre rasarit, biserica se termina prin absida de forma circulara a altarului, despartit de naos de o exceptionala catapeteasma sculpata in lemn de tisa, donata manastirii de Mitropolitul Gheorghe Movila, in anul 1590.

Viata monahala a calugarilor a fost intrerupta dupa 1774, in timpul ocuparii Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic.

Prin frescele care o impodobesc in interior si in exterior, Manastirea Humor se alatura celor de la Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore, care fac renumele artei romanesti din secolele al XV-lea si al XVI-lea.

Scenele pictate reprezinta cateva teme principale cu subiect religios si constituie un ansamblu de mare valoare decorativa.

Pictura interioara este realizata de Toma, zugrav ot Suceava ( 1535) si pastreaza linia iconografica : Cina cea de Taina ( absia altarului), Ospetia lui Avram ( intalnita in conca de sud), tabloul votiv, Maica Domnului ( in cupola pronaosului).

In interior, pictura ce acopera peretii si boltile cuprind diferitele scene stabilite de iconografie, la care se adauga portretele ctitorilor imbracati in vesmintele epocii, precum si tabloul votiv in care Petru Rares poarta in maini macheta bisericii, urmat de Elena, sotia sa si de copii. Cu totul remarcabile sunt portretele autentice ale doamnei Anastasia si al logofatului, Toader Bubuiog.

Camera mormintelor cuprinde mormintele ctitorului Toader Bubuiog in partea dreapta , partea stanga fiind rezervata mormantului sotiei sale, Anastasia :

Aceasta piatra de mormant si-a impodobit-o pentru dansul si in timpul vietii sale Jupan Toader, mare logofat, sa fie pe mormantul sau, in zilele Domnului Petru Voievod, unde singur si-a pregatit mormantul si a trecut in lacasul de veci in anul 7047, luna ianuarie ( 1539) “.

 

“ Acest mormant l-a impodobit Domnul Toader, mare logofat, sotiei sale Nastasia care a trecut la vecinicul lacas in anul 7035 luna septmbrie 29 zile ( 1527) “.

Pictura exterioara vadeste arta mesterului Toma, la cele mai vechi fresce exterioare din Moldova. Unica prin valoare in pictura noastra veche este imaginea Maicii Domnului cu pruncul din timpanul portalului; tot in pridvor, scena Judecatii de Apoi, care se continua pana la exterior. Peretele din sud este reprezentat de Imnul acatist ( 24 de strofe – scene), ilustrat in special prin Glorificarea Maicii Domnului si monumentala compozitie Asediul Constantinopolului, urmat de Rugul in flacari, Acatistul Sf. Nicolae si Parabola fiului risipitor.

La intrarea in manastire se mai pot observa inca doua morminte :

Aici este mormantul Pre Sfintitului nostru Parinte Eutimie – fost Episcop de Radauti si care s-a inmormantat aici unde s-a calugarit – sa-i fie lui pomenirea vesnica “.

 

“ Aceasta piatra a facut-o si impodobit-o Pan Dumitru socrului sau Solomon. Sotului sau Gheorghe ... Maria ... ingropat aici ... la anul 707... luna ...”.

 

O serie de documente ale vremii atesta ca la infiintare, Manastirea Humor era manastire de calugari. Viata de aici nu o data a fost tulburata, astfel evenimentele din 1653 cand Humorul este jefuit si incendiat de cazacii lui Timur Hmelnitki, apoi intarirea manastirii cu ziduri inconjuratoare si turn de aparare de catre Vasile Lupu, in 1641, ne da dovada zilelor intunecate si a framantarilor prin care a trecut Moldova in veacul al XVII-lea.

In prezent manastirea este una de calugarite, incepand cu 1 august 1991.

Albume foto


Scurt istoric al Manastirii Humor

Adresa : sat Manastirea Humorului, comuna Manastirea Humorului

Ctitor : logofatul Toader Bubuiog si sotia sa, Anastasia ( 1530)

Obiecte de arta : icoana Hodighitria ( secolul XVI)

Hramul : Sfantul Gheorghe – 23 aprilie

Adormirea Maicii Domnului - 15 august

In prima parte a secolul al XV-lea, s-a ridicat prima biserica.

Lacasul de astazi a fost cladit in anul 1530, iar turnul clopotnitei a fost terminat in 1641.

Desfiintata in 1774, a fost biserica d emir pana in 1990, iar din anul 1991 s-a reinfiintat aici manastirea de calugarite.

Mormintele : logofatului Toader Bubuiog si al sotiei sale, Anastasia.