Manastirea Horaita

Adresa : sat Cracaoani, Jud. Neamt

 

Ctitorie : calugarul Irinarh Rosetti (1771-1859)

 

Hramul : Pogorarea Sfantului Duh

Manastire de calugari

 

Important : Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul in brate “Izbavitoarea de seceta”

Catapeteasma bisericii – amvonul unicat in tara : registrul sfintilor apostoli si registrul profetilor Vechiului Testament

La 6 km de comuna Cracaoani, intre orasele Piatra Neamt si Targu Neamt calatorul va descoperi una dintre putinele ctitorii calugaresti din zona Neamtului.

Aflata la altitudinea de 665 m, pe un drum forestier, inconjurata de subcarpatii Muntilor Stanisoarei, poti admira un peisaj memorabil.

Istoria ne vorbeste ca primele chilii si prima biserica au existat la Horaita inca din timpul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant .

Intre anii 1822-1824, calugarul isihast Irinarh Rosetti (1771-1859) va construi aici o bisericuta de lemn, cu binecuvantarea si aportul substantial al Mitropolitului Veniamin Costachi (1803-1842) . Constructia acestei bisericute fiind continuata de Hermoghen Buhus, ucenicul calugarului Irinarh.

Actuala biserica purtand hramul Botezul Domnului a fost sfintita la 6 ianuarie 1867.

Biserica are dimensiuni impozante, 30 m lungime si 17 m latime, precum si 8 turle , care ii confera unicitate in zona. Un alt element distinctiv : amvonul este amenajat deasupra catapetesmei iar nu pe partea nordica a naosului asa cum se obisnuieste. Grosimea peretilor variaza intre 1,6 -4 metri.

Catapeteasma a fost construita si ea in acelasi spirit de originalitate, fiind incadrata intr-o bolnita joasa taiata in peretele ce separa altarul de naos.

Ultimul detaliu al catapetesmei ofera o priveliste greu de uitat : din doua vase situate la extremitatile acesteia se ridica cate un vrej de vita de vie din lemn sculptat si aurit, in care apar prezentate intercalat 14 medalione reprezentandu-i pe sfintii apostoli .

In fata usii diaconesti, in partea stanga, se afla icoana facatoare de minuni reprezentand-o pe Maica Domnului cu pruncul in brate- “ Izbavitoarea de seceta”. Realizata in prima jumatate a sec. al XVIII-lea, ea provine din vechea biserica de lemn a Horaitei (1824).

Imbracamintea din argint a icoanei a fost realizata in a doua jumatate a sec. Al XIX-lea. Numele icoanei “Izbavitoarea de seceta” provine de la numeroasele minuni pe care Maica Domnului de la Horaita le-a facut , in vreme de seceta, in timpul procesiunilor care au avut loc in comunele si satele afectate

Biserica Manastirii Horaita ca stil, este unica, regasindu-se elemente din arhitectura romano-bizantina, precum si influente rusesti in numarul si configuratia celor 8 turle.

Pictura, in stilul neobizantin, pe un fond caramiziu, a fost executata de pictorul Mihai Chiuaru dimpreuna cu ucenicii sai intre anii 1989-1993.

Sfintirea bisericii a avut loc la 4 iulie 1993 de catre Inalt PreaSfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Impresionanta este catapeteasma bisericii lucrata la Viena. Sculptura in sine releva ultima supravietuire a barocului, familiar majoritatii catapetesmelor romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In structura ei, se afla trei tipuri de lemn: teo, par si tiua.

Catapeteasma este unicata in tara, datorita asezarii amvonului care isi are locul in partea de nord. Avem doua registre : registrul sfintilor apostoli, de-a lungul unui bandou semicircular ce are in centru icoana Deisis si registrul profetilor Vechiului Testament , in 14 medalioane intercalate in doua vrejuri de vita de vie din lemn sculptat, aurit, ce se ridica de la extremitatile catapetesmei pana deasupra amvonului.

Celelalte cladiri ale complexului monahal au fost construite toate dupa anul 1920.

In prezent, obstea manastirii numara 17 vietuitori.


Paraclisul Sfantul Nicolae

In partea nordica a manastirii se afla paraclisul purtand hramul Sfantului Ierarh Nicolae, ridicat pe locul unui paraclis mai vechi de la anul 1723.

El a fost construit intre anii 1850 -1852, in timpul staretiei cuviosului arhimandrit Ermoghen.

Aici se oficializeaza sfintele slujbe in timpul iernii,

Catapeteasma anterioara a acestui paraclis , avand o vechime de peste 130 de ani, a fost mutata in paraclisul Pogorarea Duhului Sfant, amenajat la primul nivel al clopotnitei.

Intre anii 2003-2007, paraclisul “ Sfantul Ierarh Nicolae” a fost restaurat. Peretele nordic care era susceptibil de prabusire, a fost rezidit; pictura veche a fost inlaturata si inlocuita cu una noua, in tehnica fresca si stil bizantin. Sfanta Masa a fost consolidata si lespedea de piatra de deasupra a fost inlocuita cu una de marmura.