Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

 

Adresa : comuna Bodesti, judetul Neamt

 

Manastire de Calugari

 

Ctitor : Elena Iovu (1996)

 

Hram : Sfantul Ierarh Vasile cel Mare (1 ianuarie)

Sfantul Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august)

 

 

Asezata in apropierea soselei cu acces direct din drumul national, Manastirea “Sfantul Ierarh Vasile cel Mare” te va impresiona de cum ajungi in fata ei. O impozanta biserica, alba, frumoasa si in care te simti inconjurat de liniste spirituala, de unde Sfantul Varlaam

Acest asezamant monahal a luat fiinta incepand cu anul 1996 cand o credincioasa din comuna Bodesti, Elena Iovu, a donat Bisericii Ortodoxe Romane un teren proprietate personala in vederea ctitoririi unei manastiri.

Locul bisericii ,actualului asezamant a fost sfintit la 4 august 1996, de catre Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Lucrarile de ridicare a asezamantului s-au facut cu purtarea de grija a arhim. Ciprian Zaharia. In iunie 2007, asezamantul a fost ridicat la rang de manastire, iar la 30 august, in acelasi an, biserica si paraclisul au fost sfintite de catre Preafericitul Daniel, impreuna cu un sobor de 12 arhierei, care au participat, la Manastirea Secu, la slujba de canonizare a Sfantului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei.

Cu prilejul acestui eveniment, manastirea a primit o particica din moastele Sfantului Ierarh Varlaam, acesta devenind, impreuna cu Sfantul Vasile, ocrotitor al asezamantului. In prezent, obstea manastirii numara zece vietuitori.