Manastirea Nechit

O manastire falnica, pe platoul unei frumoase paduri .
In localitatea Borlesti, din judetul Neamt, un sat mic dar cu oameni harnici si foarte saritori daca urmezi drumul inainte , trecand de 3 paraiase, poti vedea portile manastirii.
Istoria ne relateaza ca , in secolul XIV, un calugar se reculege in aceste locuri pentru a se ruga. Numele lui era Nichita Sihastrul. Cu timpul, s-au adunat si alti rugatori punandu-se bazele unei bisericute de lemn. Se va intemeia aici o asehare isihasta care va purta numele de "Schitul lui Nechita" sau "Schitul Nechit".
Schitul purta hramul Sfantului Ierarh Nicolae.
Traditia spune ca Stefan cel Mare , dupa ce a ridicat Manastirea Tazlau, intre anii 1496-1497, ar fi luat calugari din satul Nechit pentru obstea nou infiintatei manastiri. Aparitia minunata a celor trei izvoare din apropierea manastirii ( care se pot vedea si astazi, trei paraiase , pana ajungi la manastire) pe seama Sfantului Chiriac de la Tazlau (Sihastrul), cel care mai tarziu este pomenit de Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, in randul Sfintilor venerati in Moldova.
A urmat o perioada de ruina si uitare.
In anul 1864, cand s-a facut biserica de zid, in locul celei vechi din lemn, o clopotnitade piatra si cateva chilii, reaprinzandu-se viata monahala.
In anul 1948, stradaniile parintelui Arhimandrit Zenovie Ghidescu prind contur, venind in acest loc monahal ca staret.
In anul 1960, Schitul Nechit redevine prosper insa conducerea ateista amana din nou dezvoltarea manastirii Nechit.
Parintele Zenovie este numit paroh in mai multe locuri, dar de cand s-a obtinut redeschiderea schitului, in 1972, nu a contenit a-l veghea contribuind in mod vizibil la dezvoltarea asezamantului monahal.
Intre anii 1976-1979, se reface in intregime biserica mare, cu hramul Schimbarea la fata si se construieste deasupra un paraclis, cu hramul Sfintii Mucenici Zenovie si Zenovia.
Pictura este executata de monahia Viorica Cretu, de la Manastirea Prislop, intre anii 1979-1982.
Intre anii 1998-2001, s-a finalizat constructia noului turn-clopotnita, care straduieste principalul drum de acces in manastire si care adaposteste si un paraclis cu hramul " Sfintii Imparati Constantin si Elena" .
In anul 1987, biserica manastirii a fost sfintita in prezenta Mitropolitului Moldovei si Bucovinei , vrednic de pomenire, Teoctist.
In anul 2004, actualul staret Arhimandrit Zenovie Grigore a adus din insula Corfu papucul Sfantului Spiridon, ca un dar al asezamantului ortodox de acolo pentru Romania si pentru Sfanta Manastire Nechit.
In prezent, la Manastirea Nechit traiesc 15 monahi , toti fiind absolventi de seminar sau de institut teologic.

Hram : Schimbarea la fata
            Sfintii Mucenici Zenovie si sora sa, Zenovia (30 octombrie)

Odoare de  pret : papacul Sfantului Spiridon, adus din Insula Corfu
                           Sfinte moaste ale Sfantului Ierarh Spiridon

Manastirea Nechit
Arhimandrit Zenovie Grigore (0233.297.422)
Localitatea Borlesti, judetul Neamt.