Manastirea Frumoasa

Situata la poalele dealului Cetatuia, Manastirea Frumoasa este altceva. Nu am mai vazut o manastire care sa aiba un aer atat de vechi si care totusi sa se adapteze atat de bine vietii nu foarte agitate de provincie.
Inca de la intrare, te intampina un turn clopotnita amintind de vremea cand, batea cu atata chemare, adunand credinciosii din vechiul Targ al Iesilor.
Pana sa ajungi la Manastire ai ceva de mers sa fie cam 400 sau 500 m insa vei vedea o gradina plina de flori in special trandafiri si monumente vechi de arta. O imbinare a unei manastiri in stil gotic cu vechile gradini domnesti.
Manastirea Frumoasa este atestata documentar la 10 aprilie 1587, intr-un act de danie facut de domnitorul Petru Schiopu.
Spre sfarsitul secolului al XVI-lea, in vecinatatea locului unde se afla astazi biserica manastirii, Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei, inalta aici o biserica din piatra. Hramul il avea inchinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, sarbatoriti la 8 noiembrie.
Pozitia deosebit de pitoreasca in care se afla situata manastirea lui Balica l-a determinat pe domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica, sa o restaureze intre anii 1727-1733, adaugandu-i un ansamblu de palate minunate dupa moda orientala " de la Taringrad", cuprinzand niste curti spatioase, un helesteu mare in apropiere pe care se puteau plimba domnii cu barcile si chiar caiace, dar si gradini cu fantani arteziene.
Reconstruita in stilul Renasterii, intre anii 1727-1733, biserica a impresionat pe contemporanii sai care au supranumit-o " FRUMOASA".
Biserica este mentionata intr-o insemnare greceasca din 1723 de pe o Evanghelie , gasita la Bucuresti, si rascumparata de catre protosinghelul Silvestru.
Biserica a suferit numeroase restaurari, forma actuala a manastirii datand din perioada 1836-1839, fiind ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temeliem dupa cum arata si pisania care aminteste pe langa hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil , un al doilea hram in cinstea Adormirii Maicii Domnului.
Biserica actuala de la Frumoasa este construita in forma de nava si se intinde pe o lungime de 37 metri si o latime de 15 metri. Interiorul este tratat ca un spatiu unic, nedivizat in incaperi.
Este totusi creata iluzia unei copartimentari, prin introducerea a doua cupole ce despart spatiul printr-un arc monumental.
In partea stanga a bisericii, domnitorul Mihail Sturdza a ridicat un monument funerar de marmura alba pentru mormintele membrilor familiei sale, care are incrustrat la baza sa stema Moldovei.
In fata altarului se afla o icoana mare, de o frumusete rapitoare, infatisand-o pe Maica Domnului cu Pruncul, ferecata in argint care poarta pe cap o coronita cu pietre semipretioase, donatia doamnei Ecaterina Roset, sotia lui Constantin Mavrocordat.
Sfanta Manastire Frumoasa este inzestrata cu o racla in care se afla particele de Sfinte Moaste la care au posibilitatea sa se inchine credinciosii.



Manastire de maici
Adresa : Str. Radu Voda, nr.1, Iasi, judetul Iasi
Telefon : 0232.279.457
Hram : Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (8 noiembrie)
            Adormirii Maicii Domnului (15 august)
Ctitor : Ioasaf Voinescu (1836-1839)
Importanta : -Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ferecata in argint care poarta pe cap o coronita cu pietre semipretioase, donatia doamnei Ecaterina Roset, sotia lui Constantin Mavrocordat.
                  - o racla continand particele din moastele mai multor sfinti