Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
Nu departe de Palatul Culturii din Iasi, te va intampina o manastire impresionanta ca dimensiune dar si ca arhitectura.
Cu toate ca in acest moment ,manastirea se afla in reconstructie si ea poate fi vizitata doar intre anumite ore , se merita sa astepti ca sa vezi aceasta manastire. In plus, pentru doar 5 lei cat costa biletul de intrare vei beneficia si de ghid , care iti va povesti cu multa placere prin cate intemperii a avaut de trecut sfanta manastire de-a lungul timpului.
Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, biserica manastirii Sfintii Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur) a fost ridica in doar 4 ani, intre anii 1635-1639.
Iar la data de 6 mai 1639 a fost sfintita, chiar de catre Mitropolitul Varlaam al Moldovei.
Pisania bisericii ne povesteste ca ctitorul, Vasile Voievod, a zidit aici o " sfanta ruga".
In pronaos, se afla patru lespezi de marmura neagra, sub care odihnesc membrii familiei domnitorului Vasile Lupu, ale voieovdului Dimitrie Cantemir (trecut la cele vesnice in anul 1723, in Rusia) dar si ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Romane Unite.
Monumentul este remarcat mai ales datorita broderiei de piatra a zidurilor exterioare, pastrata in forma originala, in cea mai mare parte.
Dupa numeroase devastari, incedntii si cutremure de pamant, in secolul al XIX-lea, are loc o radicala restaurare.
Restaurarea este realizata intre anii 1882-1889, de catre vestitii arhitecti Nicolae Gabrilescu si Lecomte du Nouy.
S-au demolat turlele, boltile, absida altarului si coloanele centrale interioare. Vechea fresca , de mare valoare, realizata intre anii 1641-1642, de trei pictori rusi, a fost inlocuita cu alta, mai actuala, realizata de artisti decoratori francezi si romani.
Vechea catapeteasma de la 1639 a fost lucrata la Moscova. Din ea, astazi, se mai pastreaza doar icoana imparateasca a Sf. Trei Ierarhi, in muzeul manastirii. Catapeteasma actuala este lucrata din placi de marmura prinse in structuri de bronz, incluzand icoanele imparatesti care sunt lucrate in mozaic si email, dupa modelul Catedralei Patriarhale de la Bucuresti.
In partea dreapta , se poate observa o nisa in care, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, au fost depuse moastele Cuvioasei Parascheva din Epivat(astazi gasindu-se in Catedrala Patriarhala de la Iasi).
Sfintele moaste au fost aduse cu mare fast la 13 iubie 1641 din Constantinopol, dupa ce domnitorul Vasile Lupu cheltuise pentru aceasta bugetul tarii pe un an si jumatate.
Sunt reprezentate scene din viata Sfintei Cuvioase Parascheva : nasterea, renuntarea la viata de mirean, adormirea intru Domnul, gasirea sfintelor moaste precum si momentul in care este adusa cu mult fast racla cu sfintele sale moaste la Iasi.
Astazi, in locul raclei cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva , credinciosii se pot inchina unui fragment din moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, mai precis mandibulei acestui mare ierarh.
Acest pretios dar a fost primit de catre domnitorul Vasile cel Mare de la Patriarhul Macarie al Antiohiei, in anul 1653.
Intr-o racla special confectionata este depus, spre inchinare credinciosilor, un vesmant in care au fost invelite sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, aparatoarea Moldovei.
Majoritatea elementelor ambiantei interioare, lucrate la Viena si Paris (1889-1890) au fost donate de catre regele Carol I si sotia sa, regina Elisabeta ai Romaniei.
Din bronz aurit sunt si candelabrele actuale, infrumusetate cu oua de strut, semn al invierii celei de obste.
In partea stanga, in curtea manastirii, se pot vedea clopotele , care altadata anuntau chemarea la rugaciune a credinciosilor.
Tot in curtea exterioara a manastirii, avem un impozant bust al poetului national Mihail Eminescu.
Manastire de calugari
Adresa : Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 28, Iasi
Telefon : 0232.216349
Ctitorie : domnitorul Vasile Lupu (1635-1639)
Hram : Sfintii Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur) - 30 ianuarie
Importanta : - mormintele membrilor familiei lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei
- mormantul voievodului Dimitrie Cantemir, mort in Rusia, in anul 1723
- mormantul primului domnitor al Principatelor Romane Unite, Alexandru Ioan Cuza.
- broderia de piatra a zidurilor exterioare, pastrata in forma originala aproape in totalitate.
- racla cu o parte din moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare (mandibula)