Manastirea Galata

Manastirea Galata

Manastire de maici
Adresa : str. Manastirii nr.4, judetul Iasi
Ctitor : Petru Schiopu (1582-1584)
Hram: Inaltarea Domnului - 40 zile dupa Paste


In partea de sud-vest a orasului Iasi, pe dealul Galata, sfanta manastire de maicute este foarte primitoare si te imbie la o oaza de liniste dincolo de zidurile groase de piatra.

Pasind prin poarta zidului de incinta o gradina frumoasa si primitoare te invita sa reflectezi la linistea sufletului. In partea dreapta vechea Casa Domneasca adapostea, pe vremuri, familia ctitorului si linistea ei. Astazi aici sunt atelierele de croitorie si de broderie ale manastirii, unde maicutele cu drag lucreaza sfintele vesminte.

In fata bisericii, un semet tei argintiu declarat monument al naturii, se pleaca credinciosilor care vin sa-l vada multumindu-le si invitandu-i sa intre in sfanta biserica.

Istoria ne spune ca domnitorul Petru al V-lea Schiopul, domnitorul Moldovei, a zidit o semeata si impunatoare manastire, asa cum ea poate fi vazuta astazi. Biserica , avand hramul Inaltarea Domnului , a fost sfintita in anul 1584 si mare i-a fost bucuria ctitorului mai ales ca acesta mai construise o alta biserica, in ultimul an al primei sale domnii (1579), care insa s-a daramat in totalitate din cauza terenului neprielnic.
Ctitorul ei i-a lasat manastirii atat zestrea materiala cat si cea spirituala, de cele mai multe ori locuind aici si participand la Sfanta Liturghie, impreuna cu intreaga familie.

La inceput au vietuit aici calugari romani, apoi in anul 1618 domnitorul Radu Mihnea a inchinat Manastirea Galata Bisericii Sfantului Mormant de la Ierusalim.

Pictura originala a manastirii nu se mai pastreaza, fiind distrusa, odata cu catapeteasma si alte obiecte bisericesti, in urma incendiului din 1762. Astazi se mai pastreaza cateva fragmente de fresca, cel mai important fiind tabloul votiv din naos.

In anul 1864, odata cu secularizarea averilor manastiresti, nici Manastirea Galata nu este uitata astfel ca ii este luata averea si trecuta in proprietatea statului iar manastirea Galata este transformata in biserica de parohie.

Fragmentele de fresca descoperite cu prilejul restaurarii bisericii (1961-1971) au dovedit ca la repictarea bisericii in secolul al XIX-lea, mesterii au incercat sa copieze pictura initiala.

Zidul dintre naos si gropnita a fost inlocuit prin trei arcade sprijinite pe doua coloane - astfel s-a marit spatiul interior. Cu prilejul sapaturilor arheologice din anul 1963, in gropnita au fost descoperite trei morminte: al Mariei Amirali, prima sotie a lui Petru Schiopul, al fiicei sale, Despina, si al fiului sau, Vlad.

Lespedea funerara de pe mormantul Despinei are urmatoarea inscriptie in limba slavona: "Aceasta groapa a facut-o si infrumusetat-o Io Petru Voievod fiicei sale Despina care s-a stramutat de vesnicile lacasuri in luna mai 15 zile si s-a nascut in anul 7096 (1588)".

In mormant, printre obiectele de podoaba, au fost gasite doua bratari, doi cercei, sase nasturi si un inel-sigelar care are gravat, in limba slavona, textul: "Maria Doamna lui Io Petru Voievod".

Casa Domneasca a cunoscut diferite modificari arhitectonice (in secolul al XVIII-lea i s-a adaugat etajul) . Ceea ce se mai pastreaza din vechea cladire este structura parterului si pivnita.

In incinta manastirii, se mai pastreaza clopotul daruit de Petre Schiopul bisericii manastirii "Galata din vale".

In 1991, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane aproba reinfiintarea manastirii ca manastire de maicute. In anul 1996 se redeschide Manastirea Galata si este formata dintr-o obste de 18 maicute sufletiste si primitoare!

Vei fi impresionat de frumusetea Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, toata din argint si batuta predominant in pietre de culoare albastra si verde.
 


Albume foto