Muzeul Istoria Teatrului Romanesc

Muzeul Istoria Teatrului Romanesc

Adresa : incinta Parc Copou, judetul Iasi
Program : Marti-Duminica 10-16, Lunea inchis

Muzeul Istoria Teatrului Romanesc este unic in tara prin tematica sa. Un frumos si impresionant tur prin ceea ce a insemnat teatrul la inceput spre evolutia lui din ziua de azi.

Muzeul s-a infiintat in anul 1976,la implinirea a 160 de ani de la punerea in scena a primului spectacol in limba romana. Cine sa fi fost inovatorul teatrului romanesc? Nimeni altul decat Gheorghe Asachi, in anul 1816, cand are loc premierea spectacolului Mirtil si Hloe.

„Scopul teatrului este, prin mijloace desfatatoare infatisand oarecare insemnate intamplari a oamenilor, a-i învata moralul, a-i face de a pretui virtutea si faptele cele laudate, a defaima raul si a critica deprinderile vrednice de ras, spre a se feri de ele” (Gheorghe Asachi)

Un ansamblu unicat de afise, costume, arta plastica si decorativa, manuscrise, tablouri, obiecte personale si fotografii infatisand nume mari ale teatrului acelor vremuri : Matei Millo, State Dragomir, Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Aglae Pruteanu, Haricleea Darclee, Agatha Barsescu, culminand cu generatia anilor 1930: Miluta Gheorghiu, Constantin Ramadan, Margareta Baciu, Sandina Stan, Nicolae Suba, Anny Braesky, Marioara Davidoglu, Stefan Dancinescu, C. Sava si ramanand deschisa contemporaneitatii prin Teofil Vzlcu, Adina Popa, Eugen Coseru, Petre Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Florin Mircea.

" Publicul de teatru este o prezenta fizica. Il banuiesti mai uman, il crezi mai logic. Toate acestea pentru ca il vezi si te vede. Asa si face frumusetea teatrului , mirajul sau" (Mihail Sebastian)

Printre afise si fotografii, obiecte personale si costume, dintr-un tablou impresionant ca marime si colorit iti zambeste misterios nimeni altul decat Conu' Iancu Caragiale!

Un muzeu care iti va transmite fiori, emotii si admiratie pentru cei care, lipsiti de resurse materiale si tehnologie, au reusit sa transmita si sa starneasca rasul publicului!