Muzeul Mihai Eminescu din Iasi

Muzeul Mihai Eminescu din Iasi

Adresa : incinta Parc Copou, judetul Iasi
Program: Marti-Duminica 10-16, Luni inchis

Chiar de la intrarea in Parcul Copou este imposibil sa nu observi, in partea dreapta, impunatoarea constructie asemeni unui turn care este ridicat in memoria celui care a fost "Luceafarul poeziei romanesti": Mihai Eminescu.

Adevarat templu eminescian, conceput de catre arhitectul Virgil Onofrei, edificiul a fost deschis cu prilejul centenarului mortii poetului, in anul 1989.

Cele doua turnuri de la intrare, amintind de "turnul tezaurului" de la Putna, simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) si Prietenia (Ion Creanga).

Un punct de maxim interes pentru public este expozitia de fotocopii dupa caietele eminesciene aflate in arhivele Academiei Romane. Tablourile infatisandu-l pe marele poet, dar si alte tablouri infatisandu-i pe Veronica Micle si Ion Creanga. Un tablou extrem de induiosator este cel numit Prietenii : Eminescu, Micle si Creanga pe un fond verde.

La parterul Muzeului Mihai Eminescu se afla doua Sali: Sala Destinului si Sala de Arta. Aici, vizitatorii pot admira o bogata colectie de carte, din care fac parte cele mai vechi editii ale operelor sale, precum volumul intitulat “Poesii”, publicat de editura Socec, in anul 1884, la initiativa lui Titu Maiorescu. De asemenea, se afla un volum de poezii traduse in limba engleza, numit “Poems” si publicat in anul 1938 de Editura Grimm, precum si o varianta in limba germana, din anul 1932 sau una in limba franceza din anul 1931. Colectia de carte cuprinde toate aparitiile literare ale poetului, de la primul volum pana la editiile din zilele noastre, alaturi de monografiile dedicate vietii lui, traducerile in alte limbi ale poeziilor si comentariile istorice si filologie ale lucrarilor sale. Tot aici veti vedea si volumul de corespondenta dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle " Dulcea mea doamna/ Eminul meu iubit", aparut la Editura Polirom.

Scara ce duce la etaj traverseaza un bazin ce simbolizeaza "lacul albastru", dinspre care se aude un susur cristalin de izvor. La etaj este expusa si masca mortuara a poetului, din gips.La parter se afla o expozitie documentara si una de arta plastica dedicate poetului, iar la etaj este o expozitie memoriala cu obiecte si editii de carte rara.

In fiecare an, in ziua de 15 iunie (data disparitiei poetului), cand teii sunt in floare, parfumand intreg dealul Copoului, muzeul organizeaza "Sarbatoarea Teiului", avand drept ax de desfasurare "Teiul lui Eminescu" din Parcul Copou.