Parc Copou

Parc Copou

Adresa: Parc Copou, judetul Iasi
Intemeietor : domnitorul Mihail Sturdza (1834)

In veacul al XVIII-lea, domnul fanariot Matei Ghica a ridicat in Copou un foisor, care servea pentru odihna si recreere. La vremea aceea nu exista o gradina publica accesibila orasenilor, indiferent de starea sociala.

Hotararea de a infiinta gradina a luat-o domnitorul Mihail Sturdza la 1834. Locul ales a fost pe ulita Podul Verde, pe locul unde odinioara era statia de posta a orasului.

Gradina Copou a fost extinsa intre anii 1849-1852, prin cumpararea unor terenuri invecinate, iar din 1860 a fost luminata cu felinare, spre bucuria amatorilor de plimbari nocturne.
 
In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul Leilor realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gheorghe Asachi.

Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. Din somptuosul monument rasuna seara versuri si atmosfera este de basm!

In centul Parcului Copou dar si atractia il reprezinta Teiul lui Eminescu, batranul prieten si tovaras de inspiratie sub umbra caruia obisnuia sa se regaseasca poetul. Teiul o consola si pe Veronica Micle atunci cand aceasta isi astepta iubitul-poet dar si cel care asculta tandreturile celor doi iubiti nefericiti. Teiul batran de peste 250 de ani isi asteapta si astazi vizitatorii, mai ales ca sub ramurile lui a fost amplasat bustul poetului dar si versurile poeziei Dorinta scrisa in mozaic si cu semnatura  poetului. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai: Veronica Micle, Costache Negruzzi, Nicolae Gane, Ciprian Porumbescu si Ion Creanga in imediata vecinatate a Obeliscului cu Lei.

In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, pios omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.