Biserica Icoanei

Biserica Icoanei

Adresa : Str. Icoanei, nr.12, sector 2, Bucuresti
Hramuri : Adormirea Maicii Domnului (15 august)
                Sf. Prooroc Ioan Botezatorul
                Sf. Ierarh Nicolae ( 6 decembrie)
Ctitor :  Panait Babeanu (1784-1786)
Important : Icoana Maicii Domnului , lucrata in argint, facatoare de minuni
            

In centrul Capitalei, pe langa cinematograful Patria, se afla cartierul Icoanei si un frumos si pitoresc parc numit Gradina Icoanei, unde la nr.12 o frumoasa si plian de har biserica se infatiseaza celor care vor sa gaseasca aici liniste si alinarea problemelor.

Istoria spune ca pe locul sau in preajma actualei biserici – clasata monument istoric – se afla pe la 1681-1682 un mic schit de lemn. Catre 1700, grija lacasului o purta David Corbea Ceaus, venit din Brasov. El lucra la cancelaria domneasca a lui Constantin Brancoveanu, unde a dobandit notorietate ca diplomat, fiind trimis în Rusia si Polonia. Este probabil ca el să fi avut case si proprietati in apropiere, caci mahalaua inconjuratoare ii purta numele – Ceaus David. Pentru o vreme, mica biserica a purtat acelasi nume.

Conform traditiei, icoana Maicii Domnului, ferecata in argint si lucrata de Filip Nicolau Argintarul la 1682, aflata azi în naos, ar fi fost daruită de domnitorul Constantin Brancoveanu. De la ea, cu vremea, a inceput sa i se spună Biserica Icoanei.

Prima constructie in zid, de plan trilobat, cu trei turle, a fost ridicată de monahul Misail Babeanu (fost logofat de taina), la 1745-1750, in vremea lui Constantin Mavrocordat ÅŸi a lui Grigore al II-lea Ghica. La 1777 ajunge ctitor Panait Babeanu, capitan de lefegii, nepotul lui Misail. El reface biserica intre 1784 si 1786, in vremea lui Mihai Sutu, si o pictează in fresca, cu ajutorul lui Grigore Zugravul. Tot el adauga in apropiere 12 chilii pentru adapostirea a 24 de vaduve sarmane, “obraze mai alese si calugarite”. Mai statorniceste si “oranduieli” de gospodarire a lacasului si averii acestuia. Intre altele, el tine aici doi preoti si un diacon, “ca sa fie podoaba bisericii si invatatura copiilor”.

In 1812, grija bisericii îi revine lui Pana Babeanu, nepotul lui Panait. Acesta obtine carti domnesti de danie si scutiri de biruri in favoarea bisericii de la domnitorii acelor timpuri : Ion Gheorghe Caragea (1813), Alexandru Sutu (1819) si Grigore al IV-lea Ghica (1826).

 
Biserica se prabuseste la cutremurul din 1838. Ea este reconstruita si repictata in acelasi an, iar pe peretii pronaosului sunt pictate portretele membrilor familiei donatoare: Misail, Panait, Ionita cu sotia sa Sofia si copiii lor Elena, Nicolae, Maria si Panait (Pana, curatorul restaurator). Tablourile votive, bine conservate, se gasesc si astazi in sfanta biserica pe peretele de vest.

In 1873, Elena Babeanu restaurează biserica după planurile arhitectului Alexandru Orascu. Ea instalează aici altarul actual, creat în 1850 si restaurat in 1967 de Ion Taflan.

In 1889, Mihai Băbeanu restaurează biserica de la fundatii si ii adauga exonartexul. Cu aceasta ocazie, frescele sunt acoperite de pictura în ulei realizata de un elev al lui Gheorghe Tattarescu, de influenta renascentista.

In 1928 au loc reparatii generale, dirijate de arhitectul Smarandescu. Atunci se renunta la turla din mijloc, acoperisul si turnurile sunt acoperite cu tabla, picturile interioare sunt restaurate si casele invecinate, reamenajate. După cutremurul din 1940, biserica a fost consolidata. Lucrari de restaurare au avut loc in anii 1965, 1977 si 1989.

In timpul existentei sale de mai mult de trei secole, biserica a primit numeroase danii: terenuri, imobile, magazine, vii, obiecte de cult, cărÅ£i (dintre care cea mai veche, un Triodion editat la Ramnic in 1777), mobile. Membrii familiei donatoare au mormintele împrejurul bisericii, după cum atesta si pietre funerare (cea mai veche din 1846) si monumentele funerare ale familiilor: Polizu, Odobescu, Nicolescu Cita, Urdareanu, Tampeanu, Dobrowolsky, Steriopol.

Astazi, Biserica Icoanei este declarata monument istoric. Ea este construita in stil clasic in forma de cruce ; este prevazuta cu patru incaperi : altar, naos, pronaos si tinda. Biserica este prevazuta si cu doua turle, una mare deasupra naosului si alta deasupra pridvorului, care serveste drept clopotnita. Usa de intrare din tinda in naos este masiva, din stejar, veche, cu incuietori si balamale din fier, lucrate manual, inconjurata de un chenar din piatra sculptata artistic.  

Biserica Icoanei are 2 hramuri : Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni (6 decembrie) dar nici Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului nu este de uitat, mai ales ca aici multi credinciosi si-au gasit alinarea sufletului si rezolvarea problemelor.