Castelul Iulia Hasdeu
In 1893 familia Hasdeu petrece cateva zile de vara in locuinta de la Campina a chimistului dr. Constantin Istrati. B.P. Hasdeu admira parcul vast din vecinatatea proprietatii prietenului sau si se hotaraste sa-l cumpere pentru a inalta acolo Castelul inchinat memoriei fiicei sale defuncte.
De la moartea copilei iubite, savantul B. P. Hasdeu a consacrat un adevarat cult fiicei sale. Ca si Victor Hugo, a ales calea spiritismului ca unic mod de a se consola si de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.
Intre 1894 si 1896 a inaltat Castelul "Julia Hasdeu", plnul fiind dat de spiritul Juliei B.P.Hasdeu prin medium B.P.Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T.Dobrescu, constructiunea de N.Angelescu.
Prima schita a castelului, desenata de catre savant si descoperita pe fila unui manuscris spiritist, dateaza din 3 septembrie 1893. Ea jsutifica intrucatva motivul pentru care B.P.Hasdeu a comandat ca deasupra usii principale a castelului sa apara nu anul 1894 cand a inceput efectiv inaltarea edificiului, ci anul 1893, in care omul de stiinta a trasat planul monumentului.
Documentele dar si manuscrisele spiritiste, fac referire la constructia unui castel la Campina, pentru cele doua Iulii, atat sotia cat si fiica. Savantul a dorit sa-l numeasca Castelul celor 2 Iulii. In fiecare an, pe 2 iulie, le aniversa pe cele doua iubite Iulii. Intr-o conferinta acadeica din anul 1903, Hasdeu avea sa afirme : “ Cat timp erau pe pamant amandoua : Iulia nevasta mea si Julia fiica noastra eu serbam pe ale mele doua Iulii in ziua de 2 iulie. La 19 iunie 1902, tocmai 2 iulie stil nou- a raposat si a 2-a Iulie a mea. Ei bine, si de acum inainte eu voi serba linistit si multumit, caci pentru mine, da, pentru mine, ele nu au murit”.
Data de 2 iulie, sapata in piatra pe crenelurile de la terasa medie, dezvaluie faptul ca monumentul a fost creat pentru cele doua Iulii.
Cercetarea documentelor a condus la informatia ca decorator al castelului era Ignat Silber.
Manuscrisele arata ca planul initial al Castelului era altfel conceput, asemanandu-se cu cel al unei catedrale. Treptat, el a fost modificat pana la forma finala: trei turnuri de piatra, crenelate, cel din mijloc fiind domul si avand un rol simbolic de biserica. Pe fatada din nord, erau doua contraforturi, iar in partea exterioara a domului, din spatele castelului, se gasea inca o camera pe unde se putea cobora in demisolul central.
In 1896 s-a terminat zidirea castelului.
In 1897, familia Hasdeu s-a mutat la Campina, parasind vechea locuinta de la Arhivele Statului.
Existau langa turnul din stanga doua contraforturi intre care circula un lift pentru urcarea merindelor la terasa medie, acolo unde omul de stiinta obisnuia sa petreaca ore in timpul zilelor calduroase. Usa de piatra, pe care se observa blazonul familiei domnitorului Stefan Petriceicu ( cu care B.P.Hasdeu se inrudea prin alianta) deviza familiei Hasdeu ("Pro fide et patria") si cuvintele lui Galileo Galilei ("E pur si muove” - si totusi desi parea de neclintit, usa de piatra se misca, intocmai cum Pamantul, desi in aparenta este imobil, se misca in jurul Soarelui), se rotea in jurul unui ax si reprezenta intrarea principala in Castel. Usa era loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, intre sacru si profan.
Blazonului ai lipseste astazi un element important : coroana. Ea a fost indepartata la prima restaurare a monumentului. Usa este flancata de doua tronuri de piatra. Tronul simbolizeaza puterea suprema, puterea divina.
Pe tronuri sunt gravate legiel si simbolurile pitagoreice – cercurile si pentagrama.. Pe fiecare tron se afla cate un sfinx feminin, pazitor al intrarii, simbolizand ideea enigmei, a destinului care este mister si necesitate. Deasupra usii se gaseste Ochiul Lumii, iar pe creneluri se poate citi o data: 2 iulie, data la care B.P. Hasdeu obisnuia sa le aniverseze simbolic pe cele doua Iulii ale sale: sotia si fiica.
Erau odinioara douaspreze legi, cate sase pe spatarul fiecarui tron. Legile au fost scrise in franceza, de mana lui Vasile Cosmovici, intr-o sedinta spiritista, la 18 decembrie 1890. Ulterior, au fost traduse si ordonate, avand ca punct de plecare anuite simboluri, soarele si patraturi. Razele soarelui simbolizeaza influentele celeste, din soare izvorand lumina, caldura si viata. Patratul sugereaza stabilitatea, el fiind un simbol al pamantului.
Tronurile au fiecare ca suport sapte tomuri de piatra suprapuse, pe cotoanele carora pot f citite urmatoarele nume : Agnodika ( tanara ateniana ce a vrut sa imbratiseze tainele medicinei), Hypatia ( profesoara de neo-platonism din Alexandria), Beatrice Portinari ( iubita lui Dante), Juana Veranvez ( de origine spaniola), Elisabeta Tudor ( regina Angliei), Charlotte Corday ( girondina care l-a asasinat pe Marat in timpul Revolutiei franceze) si Iulia Hasdeu. Legatura dintre aceste nume este ca toate au murit de tinere, exceptand-o pe Elisabeta Tudor care insa a murit virgina, referindu-se la puritatea sufleteasca si trupeasca a Iuliei.
Usile laterale sunt prevazute cu grilaje simbolizand Soarele, de aceea ele erau pictate in galben si albastru spre verde. Copertinele aveau vitralii colorate in aceleasi nuante, iar deasupra lor se aflau doua simboluri: Crucea in pozitie verticala, iar dedesuptul ei Semiluna in pozitie orizontala. Ferestrele Castelului au, deasemenea, grilaje si vitralii taiate de o cruce, iar la interior de o parte si de alta sunt oglinzi paralele. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic: cu ajutorul lor, tot ce patrunde pe acolo este recreat la infinit. Se ajungea in rotunda.
Castelul "Julia Hasdeu" are demisol si terase. Pe terasa din mijloc se poate observa, privind din spatele cladirii, o incapere mica deasupra careia se afla Crucea. Ea se proiecteaza pe ochiul rotund de geam, iar la interior descoperim aceasta, atunci cand privim Crucea pictata in rosu si sferturile de cerc pictate in galben.
O constructie din zidarie si fier, sub dorma unei cruci imense, Marele Crucifix, se inalta in mijlocul domului. Privita din fata sau din spate, avea forma unei cupe. In partea superioara a acestei cruci fusese asezata statuia lui Christos. Savantul comandase sculptura la Paris. B.P.Hasdeu dorise o decoratie moderna a statuii. Vesmintele lui Iisus au fost pictate in alb si rosu. Artistii Evului Mediu foloseau aceste culori atunci cand creau imaginea Mantuitorului dupa Inviere. In februarie 1896, statuia ajunge la Castelul Iulia Hasdeu.
Putem afirma ca templul castelului sugereaza Muntele Cosmic strabatut de Stalpul cosmic, Axis Mundi, ce uneste cei doi poli ai manifestarii : Cerul si Pamantul. Pe cupola domului Castelului Iuliei Hasdeu fusese pictata in vremea savantului o bolt cereasca, avand toate atributele vestmantului ceresc : fondul albastru, stele, nori, si, desi nu exista marturii iconografice, credem ca nici ingerii nu lipseau de acolo. “ Norul intuneca lumea sensibila, conducand si obisnuind sufletul cu contemplarea ascunsului, ajutandu-l sa cunaosca realitatea invizibila dupa traversarea lucrurilor vizibile”.
Lumea celesta reprezinta domeniul spiritului, lumea terestra, pe cel al materieiIn simbolismul constructiv, ochiul Domului din varful boltii ceresti sau al cupolei templului, evoca imagine aportii stramte, situate la zenitul cosmosului sau boltii instelate care se deschidea catre necunoscut.
Prin ochiul Domului, trebuia sa treaca orice fiinta ajunsa in starea de a-si regasi sinele. Prin el se producea reintoarcerea la Principiu.
Bolta instelata sugereaza progresia spirituala, cosmosul. In simbolistica crestina, bolta albastra invaluie Divinitatea. Albastrul sugereaza regenerarea sau desavarsirea spirituala a fiintei, constienta de starea de superioritate pe care a atins-o. Albastrul simbolizeaza spiritul adevarului.
Stelele care erau pictate pe cupola castelului erau aurite. Aurul si galbenul, alaturi de Soare, sunt simboluri ale inteligentei umane iluminate de revelatia divina. Pe balconul metalic circular, in spatele statuii lui Christos se afla bustul Juliei, in marime naturala si pictat in ulei. Era asezat pe o masuta si langa el se gaseau doua cutii muzicale reproducand Recviemul , “ o mica melodie, perlata, argintie, ceva ca o rugaciune din voci de copii” si imnul Sursum care “ intr-un ton mai grav, reda, printr-o serie de acorduri impresionante un fel de mars funebru, dar si triumfal”.
Despre Recviem, savantul povesteste in Sic cogito cum a fost primita prin intermediul mediumului Vasile Cosmovici, aflat la Paris, la 10 iunie 1891. Melodia a fost aranjata in cvartet de compozitorul George Stephanescu si reprodusa pe aristonul fabricat de Leopold Stern. La 17 septembrie 1891, ziua comemorarii mortii Juliei, Recviemul a fost redat la templul-mormant de o orchestra condusa de violoncelistul C.Dimitrescu.
Notele imnului Sursum au fost scrise de B.P.Hasdeu, in sedinta din 11 septembrie 1894. In 16 septembrie, savantul priema indicatia de a aseza imnul “ in celalalt colt al mesei” din cavou. El a fost gravat in marmura neagra si cantat, pentru prima oara, la 17 septembrie 1894, fiind aranjat tot de George Stephanescu.
In legatura cu prezenta celor doua sculpturi – a lui Iisus si a Juliei – B.P.Hasdeu avea sa scrie, in 10 iunie 1894: “ Ingerul meu, Lili , ingerul meu, Nicolae, ingerii mei, Cand invoc pe unul dintre voi, nu uit niciodata ca voi sunteti pentru mine un singur tot, cu Lili a mea ca centru si Christos ca varf accesibil, marele mediator”.
La carti si manuscrise accesul era facilitat de prezenta scaritelor mobile, avand la baza niste rotite care alunecau usor pe niste sine. Incaperea din mijloc, inalta si ingusta, avea geamurile rosii si infatisarea unui salonas vesel, acoperit cu un covor de buna calitate si de aceeasi culoare, iar in capat, sub fereastra, era asezata pianina din lemn de trandafir, incrustrata cu cateva mici si fine ornamente de sidef, pianina Juliei. La interior, monumentul este decorat cu fresca si stuco-marmura, in diferite culori. in turnul din partea stanga a edificiului se afla salonul de primire si sufrageria, ambele sali avand ca decoratii coloane cu capitelii.
In sufragerie se afla portretele de familie, pictate pe zid, incercuite de coroane de lauri. In turnul din partea dreapta se gasesc biroul savantului, camera de zi si camera pentru sedintele de spiritism. Pictura murala a primelor doua sali are ca motiv florile si sunt incaperile cele mai luminoase in cursul unei zile, deoarece orientarea Castelului este spre nord, turnul din dreapta spre est si cel din stanga spre vest. Camera pentru sedintele de spiritism era obscura si pe pereti erau pictate simboluri: un cap de inger, un triunghi, un fluture (dupa cum apar intr-o fotografie a picturii murale originale) si, probabil altele pe care nu le-am descoperit inca. in zilele noastre, pictura murala din aceasta sala nu este restaurata.
B.P. Hasdeu a trait aici zece ani, din 1897 pana in 1907, cand la 25 august s-a stins din viata. Sotia murise la 2 iulie 1902. Pe langa Castel, sotii Hasdeu mai ridicasera trei case. Doua au fost demolate dupa cel de-al doilea razboi mondial, desi starea lor era buna. A treia a scapat distrugerii si adaposteste astazi biblioteca, arhiva si sala de lectura a Muzeului memorial "B.P. Hasdeu".
Dupa moartea savantului, executorii testamentari (trei din cei sase numiti de Hasdeu au acceptat legatul) s-au confruntat cu problema intretinerii monumentului si a patrimoniului sau.
Presa interbelica locala si centrala atragea atentia asupra "templului metafizic" al lui Hasdeu ajuns "o paragina scumpa". Un ziarist scria ca daca n-ar fi frumoasa statuie a lui Christos acolo, Castelul s-ar narui.
In anii ’50 cunoscutii istorici literari Perpessicius si Calinescu se pronuntau in privinta importantei monumentului si pentru crearea acolo a unui muzeu memorial inchinat savantului B.P Hasdeu si ilustrei sale familii. O fotografie din anii ' 50 ne demonstreaza ca schita desenata de savant nu s-a materializat. B.P.Hasdeu prelucra un plan pana la o forma finala acceptata. In schita facuta de Hasdeu, observam ca savantul reprezentase simbolic spatiile de cultura si civilizatie definite astfel : Palestina -vointa, Egiptul – mister, Persia -lumina, Tracia – ritmul, India – ruga, Grecia -extazul.
La inceputul anilor ’60, Castelul figura deja in lista monumentelor de arhitectura si era sectie a Muzeului Regional de Istorie (director fiind prof. emerit Nicolae Simache). Dupa consolidarea, repararea si restaurarea edificiului (realizata de pictorul tent) in aprilie 1965 Muzeul Memorial "B. P. Hasdeu" a fost deschis pentru vizitare.
La cutremurul din 4 martie 1977 zidurile Castelului au crapat, amenitand sa se prabuseasca, incat imediat dupa aceea muzeul a fost inchis iar monumentul a fost supus din nou unui, de data aceasta, foarte lung proces de reparatii si restaurari, cele din urma nefiind incheiate nici pana astazi.
Fara a se incheia restaurarea, Castelul "Julia Hasdeu" a fost reintrodus in circuitul cultural si turistic in februarie 1995.
Castelul Iulia Hasdeu este “ ca o imensa carte, ca un imens poem de genul celor lui Dante sau Milton”, scria Eugeniu Sperantia, fiul mediumului savantului.
Invitat sa viziteze castelul, I.L.Caragiale, avea sa spuna ca “ la castel, in fiecare colt, materia spune ceva”.