Manastirea Ghighiu

Sfanta Manastire Ghigiu se afla in satul Ghighiu, la marginea comunei vecine Barcanesti, orasul Ploiesti.

Cele mai vechi marturii ale vietii monahale de pe aceste meleaguri vorbesc despre existent unei manastiri a logofatului Coresi si a sotiei sale, jupanita Slavita.

La 16 aprilie 1817, Mariuta impreuna cu maica sa, Ana Rafoveanca , doneaza locul si ajutor in bani “ spre a servi drept chinovie pentru calugari”.

Biserica va purta hramul “Izvorul Tamaduirii” , sarbatorit in prima vineri dupa Sfintele Sarbatori Pascale.

In anul 1858, incepe construirea bisericii asa cum se gaseste ea in forma actuala, din initiative Staretului Eftimie. Biserica va purta hramul “Izvorul Tamaduirii) si va fi sfintita la 31 martie 1866.

Pictura apartine lui Gheorghe Tattarascu, care a lucrat in perioada 1864-1866.

Manastirea a trecut insa si prin perioade extreme de vitrege : epidemia de holera din 1892 cand biserica a fost transformata in casa de doctorii pentru a trata locuitorii de cumplita boala, incendii care parca nu se mai terminau (1906, 1909, 1922, 1945, 1946).

In perioada primului razboi mondial (1916-1918), trupele germane au transformat manastirea in fabrica de conserve, au distrus chiliile si au fugarit calugarii care se aflau aici. In timpul celui de-al doilea razboi mondial au continuat sa faca rautati pricinuind pagube importante manastirii Ghighiu.

In anul 1952, Patriarhul Iustinian Marina transforma lavra in manastire de maici, asa cum o intalnit pana in ziua de astazi.

Intre anii 1954-1958, se reface manastirea, Patriarhul ocupandu-se personal de refacerea si inzestrarea manastirii.

Pe langa minunata pictura apartinand lui Gheorghe Tattarascu, sfanta manastire este recunoscuta si protejata de Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul in brate, datand din secolul al XVI-lea. Icoana a fost daruita de Episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis din siria , la 25 februarie 1958.

 

Ctitor : Staretul Eftimie (1858-1866)

Hram: Izvorul Tamaduirii  , sarbatorit in prima vineri dupa Sfintele Sarbatori Pascale.

Important : pictura ii apartine lui Gheorghe Tattarascu

                 Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul in brate (sec al XVI-lea)

Manastire de maici

Adresa : sat Ghighiu, nr. 1A, jud. Prahova

Stareta: Monahia Eupraxia Neacsu (0244.277.198)