Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului este locul din care, spune legenda, a plecat Negru Voda sa întemeieze Valahia, tara româneasca de la sud de Carpatii Meridionali. Cetatea si tinutul cunoscut sub numele de Tara Fagarasului au fost, timp îndelungat, un spatiu de continuitate al administratiei românesti dupa obiceiul vechi al pamântului si un punct de sprijin în Transilvania al voievozilor valahi.
Aflata in judetul Brasov, Orasul Fagaras, Cetatea Fagarasului este mandria localnicilor. Initial a fost construita din lemn si pamant in jurul anilor 1310, de catre Ladislau Kan, voievod al Transilvaniei in acea perioada, membru al familiei de nobili unguri, Kan. Aceasta a fost apoi transformata treptat de catre voievozii Ladislau Apor (darama si reconstruieste cetatea, folosind piatra si atribuindu-i rol de aparare), Radu I (1374-1384), Dan I (1384-1386), Mircea cel Batran (1386-1418), Mihail (1418-1420), Dan II (1420-1431), Vlad Dracul (1436-1446), Vladislav II (1446-1456), Vlad Tepes (1456-1462) si Stefan Mailat (1528-1541; fiul unui boier roman din Tara Fagarasului).

Dupa Stefan Mailat, care a sfarsit in inchisoarea proprie, cetatea a fost vanduta succesiv, pe bani, intai catre Ioan-Sigismund, iar apoi catre Gaspar Bichis. Acesta a fost invins intr-o batalie de catre cel care avea sa devina Rege al Poloniei, Stefan Bathori, astfel cetatea ramane definitiv in proprietatea principilor ardeleni. In urma altor batalii, Cetatea Fagarasului este oferita de catre Mihai Viteazul sotiei acestuia, Doamna Stanca, a carei bust ne intampina si astazi la intrarea in cetate.  Principele Gavril Bethlen are meritul de a fi transformat cetatea in ceea ce putem vedea si astazi, cu exceptia santului din jurul cetatii (legat printr-un canal secret de raul Olt), acesta fiind largit la dimensiunile actuale de catre Gheorghe Rakoczy I(1530-1548).

In tot decursul secolului al XVII-lea, cetatea a fost, cu unele mici intreruperi, resedinta principilor Transilvaniei, sala Dietei, aflata la primul etaj, gazduind patru din adunarile tinute aici. Documentele vremii consemneaza ca la una dintre acestea a participat si o delegatie a domnului muntean Serban Cantacuzino.

Complexul feudal fortificat de la Fagaras, a carei constructie a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea, si se continua, prin adaugiri succesive, pana la mijlocul secolului al XVII -lea, a fost precedat de o fortificatie de lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic pentru secolul al XII-lea. Aceasta fortificatie insa, a fost distrusa pe la mijlocul secolului al XIII-lea, in urma unui puternic incendiu, in invazia tatara din 1241.

In secolul al XV-lea, cetatea din piatra si caramida de la Fagaras, care era o cetate militara de aparare, avea o incinta patrulatera, cu patru bastioane la colturi, si un turn de avanpost de tip barbacana pe latura de est.

In secolul al XVII-lea , adaptarile si adaugirile de constructii la care este supusa Cetatea Fagarasului vor culmina cu transformarea sa intr-o fastuoasa resedinta princiara, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument. In august 1541, desia sediata de 50.000 de soldati, aceasta nu a putut fi cucerita.

Destinatia pe care au primit-o cele 85 de incaperi ale castelului s-a putut deduce din inventarele Cetatii Fagarasului, in special, din cele ale anilor 1632, 1637, 1656 si 1676.

In urma acestor lucrari efectuate in secolul al XVII-lea, Cetatea Fagarasului resedinta a principilor Transilvaniei si centrul politico-administrativ al marelui domeniu al Fagarasului a devenit un impunator ansamblu medieval.

In secolul al XVII-lea, importante lucrari la Cetatea Fagarasului au intreprins principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rackozi I, care incheie evolutia arhitectonica a cetatii. Influentati de renasterea italiana, construiesc, modernizeaza si decoreaza incaperile, aceasta fiind perioada de apogeu a cetatii.

Astfel, Gabriel Bethlen ( 1613- 1629) a realizat deschise in arcuri pe masive pile de zidarie. Concomitent, la colturile cetatii se construiesc cele patru bastioane cazemata in stil italian ( trei “ cu urechi” si unul in forma de “ pana”).

In timpul lui Gheorghe Rackozi I ( 1631 – 1648), au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud iar spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se o rezistenta de 8 m grosime. Totodata, construieste pe jumatate nordica a laturii de est cladirea corpului de garda, iar santul de aparare din jurul cetatii este largit, adancit si umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevarat lac.

Din pacate, incepand cu secolul al XVIII lea, sub stapanire austriaca, devien adapost pentru garnizoane, facandu-se adaptari strict militare si pierzandu-si eleganta.

Intre 1948 – 1960 Cetatea Fagarasului a fost transformata in inchisoare pentru detinutii politici, regimul comunist inscriind astfel Fagarasul in sirul inchisorile gulagului romanesc.

Ceea ce se vede astazi uimeste prin simplitate, prestanta si armonie. Dar la fel uimesc si elgendele, misterele, secretele cetatii, tesute in urzeala secolelor de rezistenta.Nivelul I cuprinde : 1. Turnul temnita :

  cuprindea :

 • Temnita de gradul I

 • Temnita de gradul II

 • Temnita de gradul III

 • Casa Mare

 • Casa

 • Bucataria capitanului

 • Casa otetorilor

   

 1. Turnul Thomori :

  cuprindea :

 • Pivnita

 • Pivnita lunga

 • Casa pivnicerului

 1. Turnul Rosu :

cuprindea :

 • Pivnita

 • Casa otetului

 • Pivnita capitanilor

 1. Turnul Negru :

  cuprindea :

  - Depozit

  - Casa valetilor

  - Bucatarie

  - Casa provizorului

  - Casa vamesului

  Intre turnul Negru si turnul Temnita exista un al turn – Turnul Pestrit, in interiorul

  caruia se Casa Economului.

In interior se afla Fantana si Spanzuratoarea.

Nivelul II cuprindea : 1. Casa turnului :

  cuprindea :

  - Casa de jos

  - Bucataria capitanului

  - Casa vicecapitanului

  - Casa vicecapitanesei

  - Casa capitanului

  - Vestibul

 2. Casa fetelor :

  cuprindea :

  - Casele lui Mailat

  - Sufrageria capitanului

  - Casa prefectilor

  - Casa slanilor

  - Casa popilor

  - Vestibul

 3. Sala bathori :

  cuprindea :

  - Vestibul

  - Sala dietei capela

 4. .Depozit de sus :

  cuprindea :

 • Sala bathori

 • Sala de mese a doamnei

 • Casa cameristelor

 • Casa

 • Casa

Intre Depozitul de sus si Casa turnului se afla Casa Principesei 

Nivelul III cuprindea : 1. Casa de sus din turnul temnita

  cuprindea :

  - Vestibul

  - 1 Sala Noua

  - 2 Sala Noua

  - 3 Sala Noua

  - 4 Sala Noua

  - Vestibul

   

 2. Casa de sus din Turnul Thomori

cuprindea :

 • Vestibul

 • Casa drabantilor

 • Sala mare Bathori

 • Sala de mese

   

  3. Dormitorul principelui

  cuprindea :

 • Casa de audiente

 • Casa din turn

 

4. Casa doamnei

cuprindea :

 • Casa mare

 • Sala lunga de mese

 • Casele de dupa sala lunga

   

  Intre Casa doamnei si Casa de sus din turnul temnita se afla Casa din turn


Nivelele IV si V erau folosite drept case de vara.

Albume foto


Secretele Cetatii Fagarasului

Fecioara de fier

 

Aparuta cu multa vreme in urma, legenda Fecioarei de fier din Cetatea Fagarasului circula si in zilele noastre. Se spune ca cel condamnat la moarte, era trimis la fecioara ca sa sarute icoana Maicii Domnului, prinsa de pieptul ei de otel. In loc de iertare, gasea in bratele ei moartea cea mai cruda. Corpul era strapuns de pumnale si apoi se deschidea o trapa nevazuta si condamnatul cadea fara viata intr-un mecanism de sabii, cu taisul foarte ascutit, care ai sfartecau trupul.

La o adancime de aproximativ 8 m se afla un canal cu apa care ducea resturile in apele Oltului, spaland astfel orice urma de crima.

 

 

Sicriele din Sala Dietei

 

Cu ocazia unro restaurari, au fost descoperite in 1937, doua sicrie ingropate in zidul de Est al Salii Dietei. Redescoperite in 1960, s-a constatat ca sicriele contineau oseminte barbatesti. Unii sustin ca acestea au apartinut unor clerici, avand in vedere ca in secolul al XVII-lea aici a functionat o capela. Mai probabil este ca osemintele sunt ale unor tradatori ai cetatii care pentru a fi pedepsiti li s-a refuzat o inmormantare crestineasca si au fost ingropati in zid pentru ca nimeni sa le stie locul de odihna.

 

 

Iesirea secreta din cetate

 

Pe latura de Sud a cetatii, la jumatatea zidului exterior, exista ruinele unei incaperi, unei incaperi, la nivelul lacului ce inconjoara cetatea. O trecere prin zid, acum acoperita, facea legatura cu lacul. Initial, aceasta trecere era camuflata cu trestie si alte plante acvatice In incapere, principii Transilvaniei, tineau doua barci cu care se puteau refugia in oras sau cu care puteau trimite mesageri in timpul asediilor.

 

 

Tunelul secret

 

Exista o legenda conform careia Cetatea Fagarasului ar fi fost legata de Dealul Galatiului, printr-un tunel care trece pe sub raul Olt. Acesta pleca din fantana aflata in curtea cetatii si probabil ajungea pana la Manastirea Faget. O alta varianta a legendei spune ca , de fapt, tunelul era indreptat spre Sud, catre centrul vechi al targului Fagaras.

 

Temnitele

 

 

In cetate se pot vedea si astazi urmele temnitelor medievale, amplasate probabil in jurul salii de tortura, ceea ce le facea si mai inspaimantatoare. Aceasta zona a cetatii a fost si locul de detentie al multor luptatori din rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras si a altor detinuti politici in perioada 1948 – 1960.