Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov se afla la aproximativ 15 km de Bran, fiind considerata una dintre cele mai reprezentative cetati din Romania.

Cetatea Rasnov, considerata una dintre cele mai frumoase cetati de pe teritoriul tarii noastre, este situata in Tara Barsei, pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce face legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania. Cetatea este pozitionata pe un deal stancos, imprejmuit de padure, unde singura cale de acces este dinspre est. Acest impresionant monument istoric este mentionat pentru prima data in documente in anul 1335, sub numele de Cetatea Taraneasca a Rasnovului, fiind fortificata cu ziduri, turnuri si bastioane , ajungand in secolul al XV-lea una dintre cele mai puternice cetati.

Asediata de nenumarate ori ea a ocrotit viata si avutul locuitorilor din cetate si a comunelor invecinate.

Cetatea a fost construita de catre localnicii Rasnovului pentru a se apara si pentru a se adaposti in timpul invaziilor vrajmase. Din cauza terenului in panta, zidurile cetatii au o forma neregulata, cu o inaltime de 5 m si o latime de 1,5 m in locurile unde grosimea zidurilor nu a fost dublata. Cetatea cuprinde o curte exterioara, situata in partea de est a cetatii si inconjurata de un zid fortificat, si o curte interioara marginita de zidurile propriu-zise ale cetatii. In curtea interioara se gasesc si in prezent ruinele celor peste 30 de case care adaposteau locuitorii Rasnovului pe timp de asedii. In interiorul cetatii a fost construita o scoala, o biserica dar si o fantana care s-a pastrat pana in zilele noastre. Fantana a fost construita de 2 prizonieri turci, intre 1623 – 1640, pe o perioada de 17 ani, carora li se promisese eliberarea la finalizarea constructiei fantanii, avea o adancime de 146 de metri si a fost utilizata pana in 1850, cand datorita ruperii rotii a fost abandonata. Fantana asigura traiul cvasinormal al populatiei pe termen lung conferind un grad sporit de securitate cetatii, deoarece nu mai trebuia deschisa poarta cetatii pentru alimentarea cu apa a populatiei.

Turistii care doresc sa viziteze cetatea vor ramane impresionati de maiestria cetatii, de atmosfera de mister ce pluteste in aer, dar si de trecutul care parca se deruleza ca un film printre ruine, ziduri si paduri. Toata frumusetea locului poate fi admirata prin binoclul existent in cetate, iar la inaltime, intr-un loc special amenajat, turistii pot vedea Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Leaota, Baiului, Depresiunea Brasovului si intreaga Depresiune a Barsei.

In prezent, turistii, mai pot vizita in interiorul cetatii si muzeul de arta feudal, in care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epoca, stampe, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme. In muzeu mai sunt expuse si cateva obiecte neobisnuite secolului nostru. Si anume, o masca de tortura si un jug care folosea la transportarea prizonierilor.

In casele ocupate de vechii locuitorii ai Rasnovului, cu secole in urma, s-au amenajat magazine de unde turistii pot achizitiona diferite suveniruri, pietre semi-pretioase, obiecte de arta, carti in care sunt prezentate istoria si traditia locului, etc. In centrul cetatii a mai fost amenajat si un bar-terasa, unde turistii se pot odihni dupa lunga plimbare printre ruine. Trebuie sa amintim si de tirul cu arc, unde doritorii isi pot exersa priceperea si precizia.

 


Albume foto